ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Η αναπαλαίωση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι λέξεις και πολιτικές έννοιες, ταυτόχρονα, εργατική τάξη, εργαζόμενοι, λαός αντικαθίστανται από τις λέξεις κοινωνία και πολίτες. Η κριτική στη σημερινή κατάσταση του κόσμου περιορίζεται στην περιγραφή των οξύτατων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, χωρίς να λυπάται τα πλέον μελανά χρώματα, αλλά, αποφεύγοντας συστηματικά να αποκαλύψει τις βαθύτερες κοινωνικές αιτίες και ρίζες τους. Ακόμη και η αντίθεση εργαζόμενοι - λαός και άρχουσα τάξη - μονοπώλια - ιμπεριαλισμός αντικαθίσταται από τη δήθεν υποταγή της κοινωνίας στην αγορά, της πολιτικής στην οικονομία. Ανάλογοι είναι και οι στόχοι: Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη. Η κοινωνία πάνω από την αγορά. Η πολιτική πάνω από την οικονομία. Και τα βασικά μέσα για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι: η καταπολέμηση της αδιαφορίας και του οχαδερφισμού, η συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, η διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η θεσμοθέτηση μέτρων διαφάνειας και ελέγχου της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα, κλπ. Κι όταν ζητηθεί, να περιγράφει περισσότερο συγκεκριμένα η εναλλακτική πρόταση, τότε οι απαντήσεις είναι περίπου οι εξής: «Δε θέλουμε να είμαστε διαρκώς σταυρωμένοι στο δίλημμα: 'Η θα μείνουμε επ' άπειρον ουτοπικοί ή θα χάσουμε την ψυχή μας. Ενας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός, είναι αναγκαίος».

Τα παραπάνω αποτελούν μια επιγραμματική αναφορά των θέσεων διαφόρων δυτικοευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, αλλά και του ΣΥΝ, όπως γίνεται φανερό από το άρθρο του Ν. Κωνσταντόπουλου στην «Ελευθεροτυπία» του Σαββάτου.

... παλιών θεωριών...

Και μπορεί, βέβαια, να παρουσιάζουν τις θέσεις αυτές, ως το απαύγασμα της σύγχρονης πολιτικής σκέψης, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια «αναπαλαίωση» του «τρίτου δρόμου», ο οποίος αποτελούσε και αποτελεί τη σημαία των απανταχού σοσιαλδημοκρατών, για πολλές δεκαετίες τώρα. Και μάλιστα, κάποτε ο «τρίτος δρόμος» συνοδευόταν από τη λέξη σοσιαλισμός, έστω με το περιεχόμενο που έδιναν και δίνουν στην έννοια οι σοσιαλδημοκράτες...

Θυμηθείτε τι έλεγε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στα πρώτα χρόνια της πορείας του: Ως βασική αντίθεση θεωρούσε αυτή ανάμεσα στους προνομιούχους και μη προνομιούχους. «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία» ήταν το βασικό του σύνθημα και, βέβαια, ο σοσιαλισμός, η κοινωνική πρόοδος και δικαιοσύνη, κλπ., κλπ., ήταν έννοιες και συνθήματα, που λέγονταν και επαναλαμβάνονταν σαν ...καραμέλες, πάντα, στα πλαίσια του «τρίτου δρόμου». Σήμερα, όλοι γνωρίζουν, πλέον, την πραγματική αξία αυτών των διακηρύξεων.

Και τότε και σήμερα, οι θεωρίες και οι αντιλήψεις αυτές θέλουν να συσκοτίσουν τον ταξικό χαρακτήρα και περιεχόμενο του καπιταλιστικού συστήματος, των αντιθέσεων και των προβλημάτων του. Επιχειρούν να αλλοιώσουν το περιεχόμενο του επιστημονικού σοσιαλισμού και, κυρίως, να αποπροσανατολίσουν τον ταξικό φορέα του, την εργατική τάξη, από τον ιστορικό της ρόλο και αποστολή. Θέλουν να βάλουν στη θέση του σοσιαλισμού τις νεφελώδεις αυταπάτες του όποιου «τρίτου δρόμου». Με άλλα λόγια, δηλαδή, του καπιταλισμού με ...ανθρώπινο πρόσωπο.

... και οι μεγάλες διαφορές

Ολ' αυτά, βέβαια, δεν αναιρούν τη δυνατότητα και αναγκαιότητα της κοινής δράσης, στo πλαίσιo των μαζικών και κοινωνικών κινημάτων, των κομμουνιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, αριστερών και ριζοσπαστικών δυνάμεων, με τις όποιες σοσιαλδημοκρατικές και άλλες δυνάμεις. Στόχοι και συνθήματα, όπως η υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της διαφύλαξης της ειρήνης και κατά του πολέμου κλπ, είναι κοινοί, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη βάση κοινών αγώνων.

Φανερό είναι, όμως, ότι οι πρώτες εντάσσουν τους στόχους και τους αγώνες αυτούς σε μια γενικότερη κατεύθυνση ριζικών αλλαγών στην προοπτική του σοσιαλισμού, στην ανάδειξη της εργατικής τάξης και του λαού σε πραγματικό πρωταγωνιστή των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και την αφαίρεση της εξουσίας από την άρχουσα τάξη και το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ οι δεύτερες, τους εντάσσουν σε μια κατεύθυνση διαχείρισης του συστήματος, η οποία, εάν και όταν υλοποιηθεί, θα προσφέρει - σύμφωνα με όσα εξαγγέλλουν οι εμπνευστές της - ένα πολύ ασαφές, αβέβαιο και, πάντως, προσωρινό στρογγύλεμα των οξείων γωνιών της κρίσης και τίποτε περισσότερο. Μια πολιτική, δηλαδή, η οποία - ακόμη κι αν αφαιρεθούν τα αβέβαια και ασαφή χαρακτηριστικά της - δεν αποτελεί ούτε αλλαγή, ούτε διέξοδο, για τους εργαζόμενους και το λαό. Αποτελεί, όμως, μια χρυσή εφεδρεία του μεγάλου κεφαλαίου, αφού μπορεί να αξιοποιηθεί για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, το «χώνεμα» των αντιδράσεών τους και τη διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος.


Στο «σφυρί»

Θα το πουλήσουν το νησί,

θα δείτε αυτό θα γίνει,

την Κύπρο

θα πουλήσουνε

χωρίς ντροπή κι αισχύνη

οι υποταγμένοι,

οι «γιες μεν»

οι νάνοι, οι θεατρίνοι!

* * *

Θα το πουλήσουν το νησί

θα δείτε

στον «Αττίλα»,

θα αποδεχτούν το σχέδιο,

το σχέδιο ξεφτίλα

και νίκη θα ονομάσουνε

την ήττα μας,

τη νίλα!

* * *

θα το πουλήσουν το νησί,

θ' αποδεχτούν τη «λύση»

αυτή θα 'ναι η κατάληξη

του «ανήκομεν στη Δύση»!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Σχέδιο» χαριστικής βολής

Ολοι συμφωνούν ότι από χθες το Κυπριακό εισήλθε στην κρισιμότερη και ίσως στην τελική του φάση. Το «σχέδιο Ανάν» φαίνεται να λειτουργεί ως καταλύτης των εξελίξεων, οι οποίες επιταχύνονται υπό την πίεση, κυρίως, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Εξάλλου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «σχέδιο» υπαγορεύτηκε, ουσιαστικά, από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί ικανό για να προσδιοριστεί και ο χαρακτήρας της «λύσης» που προωθείται. Τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Αγγλοι δεν έκρυψαν ποτέ τα τελευταία 43 χρόνια τα σχέδιά τους για την Κύπρο. Αυτό μαρτυρούν τόσο οι συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, όσο και το περιβόητο «σχέδιο Ατσεσον» που είχαν ως κοινό παρονομαστή τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου μέσω της διχοτόμησης. Μέρος του ίδιου σχεδίου ήταν και τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 με αποκορύφωμα την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και την κατοχή ενός σημαντικού μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα λοιπόν όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε ολοταχώς για την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι από χθες το απόγευμα αυτομάτως και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων, το «σχέδιο Ανάν» έγινε η βάση για την περαιτέρω συζήτηση. Ουσιαστικά, με μια κίνηση, πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων το πλαίσιο που δημιουργήθηκε από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το 1974 μέχρι σήμερα. Τι μεσολάβησε; Τι άλλαξε και το Κυπριακό, από πρόβλημα διεθνές έγινε ουσιαστικά πρόβλημα διμερές; Πώς και γιατί εγκαταλείφθηκε ουσιαστικά η θέση για την ενιαία, κυρίαρχη και ανεξάρτητη Κύπρο;

Τα βασικά στοιχεία του «σχεδίου Ανάν» παραπέμπουν σε μια «λύση» συνομοσπονδιακού χαρακτήρα, με αναγνώριση της διχοτόμησης και των τετελεσμένων του 1974. Οπως προκύπτει από τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει μέρος σ' αυτή τη συζήτηση. Παρουσιάζει μάλιστα την απόφασή της ως προϊόν ρεαλισμού και αναγκαίων, αμοιβαίων υποχωρήσεων. Η σύνδεση της συζήτησης για τη «λύση» του Κυπριακού με το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο ως εκβιαστικός αντιπερισπασμός μπορεί να εκληφθεί.

«Είναι μοναδική ευκαιρία και αν την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη, τότε η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους», ισχυρίζονται τα στελέχη της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια εκβιασμού και χειραγώγησης της «κοινής γνώμης». Στην ουσία το μόνο επείγον είναι η σχεδιαζόμενη επιδρομή κατά του Ιράκ, οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, την «Ευρασία», σε μια ευρύτατη περιοχή, όπου ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», όπως μια ΝΑΤΟποιημένη Κύπρος, θα ήταν πολύτιμο για τους ιθύνοντες της νέας τάξης.

Οι λαοί της Κύπρου και της Ελλάδας καλούνται να ορθώσουν το δικό τους ανάστημα μπροστά στη διαφαινόμενη ολοκλήρωση του εγκλήματος. Μια «λύση» σαν κι αυτή που προσδιορίζει το «σχέδιο Ανάν» θα αποτελέσει την απαρχή σειράς δυσμενέστατων εξελίξεων για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας που αφορούν στο Αιγαίο, και όχι μόνον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ