Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Σχέδιο» χαριστικής βολής

Ολοι συμφωνούν ότι από χθες το Κυπριακό εισήλθε στην κρισιμότερη και ίσως στην τελική του φάση. Το «σχέδιο Ανάν» φαίνεται να λειτουργεί ως καταλύτης των εξελίξεων, οι οποίες επιταχύνονται υπό την πίεση, κυρίως, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Εξάλλου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «σχέδιο» υπαγορεύτηκε, ουσιαστικά, από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί ικανό για να προσδιοριστεί και ο χαρακτήρας της «λύσης» που προωθείται. Τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Αγγλοι δεν έκρυψαν ποτέ τα τελευταία 43 χρόνια τα σχέδιά τους για την Κύπρο. Αυτό μαρτυρούν τόσο οι συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, όσο και το περιβόητο «σχέδιο Ατσεσον» που είχαν ως κοινό παρονομαστή τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου μέσω της διχοτόμησης. Μέρος του ίδιου σχεδίου ήταν και τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 με αποκορύφωμα την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και την κατοχή ενός σημαντικού μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα λοιπόν όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε ολοταχώς για την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι από χθες το απόγευμα αυτομάτως και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων, το «σχέδιο Ανάν» έγινε η βάση για την περαιτέρω συζήτηση. Ουσιαστικά, με μια κίνηση, πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων το πλαίσιο που δημιουργήθηκε από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το 1974 μέχρι σήμερα. Τι μεσολάβησε; Τι άλλαξε και το Κυπριακό, από πρόβλημα διεθνές έγινε ουσιαστικά πρόβλημα διμερές; Πώς και γιατί εγκαταλείφθηκε ουσιαστικά η θέση για την ενιαία, κυρίαρχη και ανεξάρτητη Κύπρο;

Τα βασικά στοιχεία του «σχεδίου Ανάν» παραπέμπουν σε μια «λύση» συνομοσπονδιακού χαρακτήρα, με αναγνώριση της διχοτόμησης και των τετελεσμένων του 1974. Οπως προκύπτει από τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει μέρος σ' αυτή τη συζήτηση. Παρουσιάζει μάλιστα την απόφασή της ως προϊόν ρεαλισμού και αναγκαίων, αμοιβαίων υποχωρήσεων. Η σύνδεση της συζήτησης για τη «λύση» του Κυπριακού με το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο ως εκβιαστικός αντιπερισπασμός μπορεί να εκληφθεί.

«Είναι μοναδική ευκαιρία και αν την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη, τότε η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους», ισχυρίζονται τα στελέχη της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια εκβιασμού και χειραγώγησης της «κοινής γνώμης». Στην ουσία το μόνο επείγον είναι η σχεδιαζόμενη επιδρομή κατά του Ιράκ, οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, την «Ευρασία», σε μια ευρύτατη περιοχή, όπου ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», όπως μια ΝΑΤΟποιημένη Κύπρος, θα ήταν πολύτιμο για τους ιθύνοντες της νέας τάξης.

Οι λαοί της Κύπρου και της Ελλάδας καλούνται να ορθώσουν το δικό τους ανάστημα μπροστά στη διαφαινόμενη ολοκλήρωση του εγκλήματος. Μια «λύση» σαν κι αυτή που προσδιορίζει το «σχέδιο Ανάν» θα αποτελέσει την απαρχή σειράς δυσμενέστατων εξελίξεων για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας που αφορούν στο Αιγαίο, και όχι μόνον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ