Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εσπευσε να αποδεχτεί το σχέδιο ως «αφετηρία»...

Για «ιδιαίτερα σημαντική ημέρα» έκανε λόγο χτες ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ενώ έσπευσε να «σπρώξει» την Κύπρο προς την αποδοχή του σχεδίου, δηλαδή, να προκαταλάβει τις αποφάσεις του πολιτικού κόσμου της Κύπρου!

Συγκεκριμένα, αφού είπε ότι «έχουμε μια ιστορική ευκαιρία για τη λύση και πρέπει όλοι να συμβάλλουν στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, χωρίς να τίθενται χρονικά διλήμματα», κατόπιν αποτόλμησε «μια πρώτη αξιολόγηση της πρότασης». Εκεί ακριβώς έσπευσε να δηλώσει ότι «αυτή η πρόταση, αυτό το Σχέδιο είναι μια αφετηρία. Μια αφετηρία, η οποία επιτρέπει μια διαπραγμάτευση, μια εντατική διαπραγμάτευση. Τώρα - πρόσθεσε - αρχίζει μια πολύ σημαντική περίοδος διαπραγματεύσεων που θα είναι και δύσκολες και επίπονες»...

Αυτή η κατ' αρχάς «αποδοχή» από την ελληνική πλευρά του σχεδίου (πριν καν ακόμα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου) δηλώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, για να επιβληθεί μια - οποιαδήποτε - «λύση» στο Κυπριακό.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την προσπάθεια εξωραϊσμού του σχεδίου. Σε πείσμα όλων των πληροφοριών που μιλούν για τα ακριβώς αντίθετα, ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για «σταθερό στόχο», που είναι «η αναζήτηση μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αποτελεσματικής λύσης, που θα βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ για τη δημιουργία μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα, ενιαία φωνή στους διεθνείς οργανισμούς, με μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια». Από κει και πέρα, θέλοντας προφανώς να... δώσει μια πρόγευση της τακτικής που θέλει το κρέας να βαφτίζεται ψάρι, υποστήριξε ότι «το Σχέδιο, που παραδόθηκε σήμερα, θίγει όλα τα γνωστά ζητήματα του κυπριακού προβλήματος. Το συνταγματικό, το εδαφικό, το θέμα των προσφύγων, το θέμα της ασφάλειας, των περιουσιών, της ιθαγένειας. Είναι πιστεύω σαφές - συνέχισε - ότι οι ρυθμίσεις που προτείνει περιλαμβάνουν και δύσκολα σημεία ή περιλαμβάνουν δύσκολα σημεία», αλλά φρόντισε να υποστηρίξει ότι «δεν είναι σκόπιμη και ορθή μια αποσπασματική αποτίμηση της σημασίας της κάθε ρύθμισης χωριστά. Αυτό που έχει σημασία - κατέληξε - είναι η συνολική ισορροπία, στην οποία αυτό το Σχέδιο με τη διαπραγμάτευση μπορεί να οδηγήσει τελικά», όπως ισχυρίστηκε...

Αξιοσημείωτο του διαγγέλματος του πρωθυπουργού είναι η έμμεση και ανομολόγητη προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ως επιπλέον μοχλό πίεσης για την αποδοχή της «λύσης». «Αυτή η λύση - όπως είπε - πρέπει να είναι, συγχρόνως, συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές, το κοινοτικό κεκτημένο και να επιτρέπει, να εξασφαλίζει την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ»...

Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφέρει στις δηλώσεις του ότι «τον τελευταίο λόγο για την έγκριση ή την απόρριψη του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων τον έχει ο κυπριακός λαός, ο οποίος θα αποφασίσει με δημοψήφισμα», αλλά και να εκφράσει την υποστήριξη στον Γ. Κληρίδη κάνοντας μνεία στο «ρεαλισμό» του τελευταίου...

Σήμερα παραδίδεται το σχέδιο στα κόμματα

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, με σειρά συναντήσεών του, ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα και τον πρόεδρο της ΠΟΛΑΝ Αντ. Σαμαρά.

Πριν ξεκινήσει τις επαφές του ο Γ. Παπανδρέου συμμετείχε σε μια ακόμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο της επικοινωνιακές «λεπτομέρειες» ενόψει της υποβολής του σχεδίου.

Σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του παραδώσει αντίγραφο του σχεδίου Ανάν. Το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραδώσει το κείμενο στα κόμματα.

Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο, ενώ έχει εκφραστεί και η πρόθεση του πρωθυπουργού να συναντήσει και να ενημερώσει του πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό, πιθανότατα, θα συμβεί μετά το Σαββατοκύριακο και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ