Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Καταδίκασαν την αντιιμπεριαλιστική δράση!

Σε τέσσερις μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν εφτά μέλη και στελέχη της ΚΝΕ

Την ποινικοποίηση της πολιτικής έκφρασης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών επικύρωσε με την απόφασή του το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, που καταδίκασε χτες σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή εφτά στελέχη και μέλη της ΚΝΕ, επειδή προπαγάνδιζαν ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τόμας Μίλερ τον περασμένο Ιούλη. Το αμάρτημά τους: Κολλούσαν αφίσες κι έγραφαν συνθήματα κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Σε μια καθαρά πολιτική δίωξη το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Τάσου Παππά για καταδίκη των μελών της ΚΝΕ, με την αιτιολογία της ...πρόκλησης βλάβης του τοίχου του γηπέδου με τη μορφή της ρύπανσης (!!!). Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Αθανάσιος Δαββέτας, έκρινε ενόχους τους εφτά νέους και κάνοντάς τους έκπτωση δύο μήνες (σε σχέση με την πρόταση του εισαγγελέα, ήταν άλλωστε και το μόνο σημείο στο οποίο... διαφοροποιήθηκαν) επέβαλε την ποινή των τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή, καθώς έκρινε ότι διέπραξαν το αδίκημα της διακεκριμένης φθοράς σε πράγματα που προορίζονται για το κοινό όφελος, θεωρώντας ότι το γήπεδο της ΑΕ της Μεσσηνιακής ομάδας προορίζεται για το κοινό όφελος και ότι τα συνθήματα προξένησαν φθορά στον τοίχο. Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε, έτσι για το αστείο της υπόθεσης, ότι η ομάδας της Καλαμάτας ουδόλως διαμαρτυρήθηκε για τα συγκεκριμένα συνθήματα. Αλλωστε, στον συγκεκριμένο τοίχο αναγράφονται χρόνια τώρα εμετικά και υβριστικά συνθήματα, ων ουκ έστιν αριθμός, τα οποία φαίνεται δε στάθηκαν ικανά να προξενήσουν φθορά στο συγκεκριμένο τοίχο, εν αντιθέσει με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα των νέων της ΚΝΕ. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση.

Νωρίτερα, κατά την ακροαματική διαδικασία, ο ένας από τους δύο μάρτυρες κατηγορίας ο κ. Οικονομόπουλος, παραδέχτηκε πως οι κατηγορούμενοι δεν προξένησαν φθορές στον τοίχο του γηπέδου. Ο δήμαρχος της Καλαμάτας, Παναγής Κουμάντος, που παραβρέθηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης, αφού παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι στο δήμο για τη διάδοση των ιδεών, χαρακτήρισε πολιτική την πράξη των εφτά νέων, τονίζοντας πως «η νεολαία της πόλης ή ένα τμήμα της αν θέλετε, χαρακτηρίζει persona non grata τον Τόμας Μίλερ, στέλνοντας με την αναγραφή συνθημάτων σαφέστατο πολιτικό μήνυμα».

Ομως, παρά το γεγονός ότι και οι δύο μάρτυρες -κατηγορίας και υπεράσπισης- δε θεώρησαν πως προκλήθηκαν φθορές (έλεος!) από την αναγραφή συνθημάτων, ότι παρά τα όσα ειπώθηκαν για την επίσκεψη του Κώστα Σημίτη στην Καλαμάτα, όπου ολόκληρη η πόλη κυριολεκτικά «έπηξε» στην αφίσα με το πορτρέτο του πρωθυπουργού και στην αναγραφή συνθημάτων, από την Τρίπολη κιόλας, ότι τόσα χρόνια πολιτικά κόμματα, μαζικοί φορείς και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται με αυτό τον τρόπο δεν κάθισαν ποτέ στο εδώλιο του κατηγορουμένου, παρά μόνο μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και πλείστα άλλα επιχειρήματα, τίποτα από όλα αυτά δε στάθηκε ικανό να αποτρέψει την προειλημμένη(;) καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου. Ούτε καν η εμπνευσμένη και πλούσια σε επιχειρήματα αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης Αντώνη Κατσά, ο οποίος κάλεσε τους δικαστές να βαδίσουν με το κοινό αίσθημα της κοινωνίας, που απαιτεί τη μη καταδίκη των εφτά νέων. Στο πλευρό των νέων έχουν ήδη ταχτεί ο νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, οι σπουδαστικοί σύλλογοι του ΤΕΙ, άλλοι μαζικοί φορείς, κοινωνικές οργανώσεις και παράγοντες της Καλαμάτας. Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως «είναι αδιανόητο να δικαστεί η αγωνία αυτών των νέων ανθρώπων για μια καλύτερη κοινωνία».

Η προφύλαξη των αξιών του «Ξένιου Δία», όπως αυτές εκφράστηκαν από το δικαστήριο, αλλά και η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος από τις φθορές που προκαλεί η αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους υπερίσχυσαν.

Ολα χτες φαίνονταν προαποφασισμένα. Οι εξελίξεις, τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή πολιτική σκηνή φαίνεται πως επιβάλλουν ακόμη περισσότερη αντιδραστικοποίηση της πολιτικής ζωής. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι η σύνθεση του δικαστηρίου ήταν παναθηναϊκών φρονημάτων κι εκνευρίστηκαν τα μέλη του επειδή, όπως είπε στην απολογία του ο Παναγιώτης Ασπρούλιας, έσβησε ένα εμετικό σύνθημα εναντίον του Ολυμπιακού, προκειμένου να γράψει ένα αντιιμπεριαλιστικό. Στο προαύλιο του δικαστηρίου συγκεντρώθηκαν, μετά το τέλος της δίκης, μέλη της ΚΝΕ, εργαζόμενοι, σπουδαστές, μαθητές, φίλοι που στάθηκαν στο πλευρό των διωκομένων, αποδοκιμάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου. Μάλιστα, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Πότα Κακαβά, που παραβρέθηκε στη δίκη, έδωσε το στίγμα σημειώνοντας όλο νόημα πως «η σημερινή δίκη μάς γύρισε στα παλιά. Τότε που οι στρατοδίκες προσπαθούσαν με τις καταδικαστικές τους αποφάσεις να κάμψουν το φρόνημα των αγωνιστών χωρίς επιτυχία».

Κοινό αίσθημα όλων όσοι βρέθηκαν χτες στο δικαστήριο της Καλαμάτας, ήταν πως η πάλη του λαού και της νεολαίας μπορεί να αποκρούσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της πολιτικής έκφρασης. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τη δήλωση που έκανε στα ΜΜΕ ο ένας εκ των κατηγορουμένων, Νίκος Κουτουμάνος, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Αυτή ήταν μια δίκη με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Δικαστήκαμε και καταδικαστήκαμε για τις ιδέες μας. Τέτοια απόφαση, σε ανάλογες δίκες που είχαμε στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα, καταδικαστική, δεν ξαναείχαμε. Αυτό σημαίνει ότι αγριεύουν τα πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι τους κάθε είδους μηχανισμούς εξουσίας, που έχουν βαλθεί να στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, θα τους βρίσκουμε πιο έντονα μπροστά μας το επόμενο διάστημα και θα δείχνουν λιγότερη ανοχή από εδώ και πέρα σε όποιον σηκώνει κεφάλι. Εμείς θέλουμε να πούμε το εξής: Τέτοιες καταδικαστικές αποφάσεις δεν πρόκειται να βάλουν σε γύψο το λαϊκό κίνημα, δεν πρόκειται να μας υποτάξουν, δεν πρόκειται η Κομμουνιστική Νεολαία και όποιος άλλος αγωνιστής να υποταχτεί. Νομίζουμε ότι ολόκληρος ο λαός της Καλαμάτας, η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι πρέπει να δώσουμε την πρώτη μας μαχητική απάντηση, μεθαύριο στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διώκονται για αναγραφή πολιτικών συνθημάτων!(2006-02-24 00:00:00.0)
Πολιτική πράξη η αναγραφή συνθημάτων(2005-07-28 00:00:00.0)
Κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας(2004-09-21 00:00:00.0)
Τοιχογραφίες των «γκράφιτι»(2003-07-24 00:00:00.0)
Ξετυλίγεται πλατύ κίνημα συμπαράστασης(2002-11-13 00:00:00.0)
Μόνο την εισαγγελέα ενοχλούσαν τα συνθήματα(1999-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ