Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
«Δεν υποχωρούμε στο θέμα της κυριαρχίας»...

«Η θέση της Τουρκίας και η δική μας είναι δυο αυτόνομα και ανεξάρτητα κράτη. Δε θα υπάρξει αποτέλεσμα αν προσπαθήσουμε να ενοποιήσουμε τις δυο κοινότητες». Με αυτή τη δήλωση, σε τηλεοπτικό σταθμό, υποδέχτηκε ο Ραούφ Ντενκτάς το σχέδιο του Κόφι Αναν, για επίλυση του Κυπριακού...

Συγκεκριμένα, ο Ραούφ Ντενκτάς με τηλεφωνική συνέντευξή του στο «CNN Turk», δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσουμε στο θέμα της κυριαρχίας». Μάλιστα, ο Ρ. Ντενκτάς, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «εμετικές επιθέσεις» που δέχεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ παράλληλα κάλεσε «την ηγεσία της Κύπρου να πάψει να διατείνεται ότι είναι η μόνη αρχή στο Νησί». Ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι «το σχέδιο, όπως τον διαβεβαίωσε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν εκλαμβάνεται ως τελεσίγραφο». Χαρακτηριστικά, ο Ραούφ Ντενκτάς, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, δήλωσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν του ζήτησε να μην απορρίψει "a priori" το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού».

Συγχρόνως, ο Ρ. Ντενκτάς με δηλώσεις που έκανε και στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο «NTV», είπε ότι «πρόκειται για μια βάση διαπραγματεύσεων για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κάτι που να λέει ή το δέχεστε ή το απορρίπτετε. Γι' αυτό δεν έχει κανένα νόημα να μπούμε σε μια κατάσταση σαν να έχει έρθει η συντέλεια του κόσμου». Την ίδια στιγμή, όμως, δήλωνε ότι «δε θα αποδεχτούμε στη ρύθμιση του εδαφικού να γίνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πρόσφυγες και ότι δε θα γίνει θέμα παζαρεμάτων η ισότητα των Τουρκοκυπρίων». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρ. Ντενκτάς, θα προχωρήσει κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας, σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ανακοινώσει τις πρώτες του αντιδράσεις και εκτιμήσεις για το σχέδιο.

Ο αρχηγός των τούρκικων Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, δήλωσε πως «η Κύπρος είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Τουρκίας». Ο Τούρκος στρατηγός είπε επίσης πως ανέφερε στους Αμερικανούς ότι «η ταυτόχρονη ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι λύση για πολλές ενδεχόμενες κρίσεις» και συγχρόνως επισήμανε «τις αρνητικές επιδράσεις που θα έχει, από πλευράς επίλυσης του Κυπριακού, η άκαιρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου»...

Μέχρι αργά χτες το βράδυ και μετά την παράδοση του σχεδίου, δεν υπάρχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη δήλωση από αξιωματούχους της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ