Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιδόθηκε το τελεσίγραφο στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης ανακοίνωσε ότι το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ επιδόθηκε με τον όρο να υπάρξει απάντηση εντός 7 ημερών, ωστόσο έκανε λόγο για διαπραγμάτευση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χαρακτήρα τελεσιγράφου προς την ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν οι περιβόητες προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού, που επιδόθηκαν χτες στις 5 μ.μ. στη Λευκωσία στον Πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο. Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε, αμέσως μετά την επίδοση του εγγράφου, ο Κύπριος Πρόεδρος γνωστοποίησε ότι τέθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ προθεσμία επτά ημερών για να δοθεί απάντηση στο σχέδιο. Σήμερα, όπως έκανε γνωστό, το Εθνικό συμβούλιο της Κύπρου θα συνέλθει στις 6 μ.μ. και θα αρχίσει τη συζήτηση επί του σχεδίου, ενώ το Σάββατο ο Γλ. Κληρίδης θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο Γλ. Κληρίδης στις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η απάντηση θα αφορά το κατά πόσο τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι διατεθειμένα να διαπραγματευτούν επί των προτάσεων, δηλαδή ότι οι προτάσεις θα αντιμετωπιστούν ως βάση για συζήτηση. Απέφυγε πάντως να πει κατά πόσο οι προτάσεις αυτές βασίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, είπε ότι «πολλά από τα στοιχεία του εγγράφου ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της δικής μας πλευράς, αλλά ορισμένα δεν είναι της αρεσκείας μας».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε ενότητα και ομοψυχία και συναίσθηση ευθύνης, για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για μαξιμαλιστικές ενέργειες». Μίλησε ακόμα για κρίσιμους χειρισμούς που θα γίνουν τις επόμενες βδομάδες που «θα είναι καθοριστικής σημασίας και πολλά θα κριθούν για το μέλλον της Κύπρου από τον τρόπο που θα χειριστούμε τις εξελίξεις».

Ως βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται στα πλαίσια μιας λύσης, ανέφερε: Μια κυριαρχία, μια διεθνής προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, καθώς και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικά για το σχέδιο είπε: «Καλύπτει όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Είναι φανερό ότι θα περιλαμβάνει πρόνοιες που ικανοποιούν τις θέσεις μας, αλλά και πρόνοιες που δε θα είναι της αρεσκείας μας και δε θα μας ικανοποιούν. Ομως το σχέδιο αυτό θα πρέπει να το κρίνουμε ως σύνολο.

Σε ερώτημα εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης ο Γλ. Κληρίδης είπε: «Δε νομίζω ότι το σχέδιο δόθηκε για να είναι απλώς ή το θέλετε ή το απορρίπτετε. Είναι για διαπραγμάτευση».

Αναφερόμενος στην προθεσμία των επτά ημερών που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Γλ. Κληρίδης έκανε λόγο για «παράκληση του ΓΓ να έχει απάντηση εντός επτά ημερών», αλλά πρόσθεσε «εμείς ασφαλώς θα το διαπραγματευτούμε στο σύνολό του». Ερμηνεύοντας την προθεσμία αυτή είπε: «Θα θέλει μια απάντηση του κατά πόσο θεωρούμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το κείμενο για διαπραγματευτικές συζητήσεις».

Ο Δ. Χριστόφιας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας, σε συνέντευξή του χτες βράδυ στη ΝΕΤ είπε ότι πρόκειται για «μια προδιαγεγραμμένη πορεία που η κυπριακή πλευρά δε μερίμνησε να την αποφύγει». Και εξήγησε: «Δεν έπρεπε να επιτρέψουμε να γίνει η εκτροπή από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ από το 1999. Το "όλα στο τραπέζι" που επέτρεψε στον κ. Ντενκτάς να διεκδικεί δύο κυρίαρχα κράτη, που το απαγόρευαν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δεν έπρεπε να επιτραπεί να γίνει». Και ζήτησε: «Ο χειρισμός να είναι πολύ προσεκτικός αλλά και, εκεί που χρειάζεται, αποφασιστικός. Να μη δεχτούμε να φθάσουμε στα διλήμματα του εκβιασμού. Δηλαδή να μην δεχτούμε να συνδέσουν την ένταξη της Κύπρου με τη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα». Σε σχέση με τον όρο «επώδυνη λύση» τόνισε ότι «η καλύτερη δυνατή λύση, η ομοσπονδία, είναι οδυνηρή λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ