Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δε λέει «όχι» στο σχέδιο Ανάν

«Πλάτες» για να περάσει η αμερικανοβρετανική λύση του Κυπριακού είναι διατεθειμένος να βάλει ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως προκύπτει από τη χθεσινοβραδινή δήλωσή του. Ο Κ. Καραμανλής οχυρώθηκε πίσω από το ότι δεν έχει πάρει το σχέδιο Ανάν στα χέρια του, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε καταδικαστική αναφορά σε αυτό. Ταυτόχρονα ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προφανώς για να ντυθεί με το μανδύα της «εθνικής γραμμής» η αποδοχή του απαράδεκτου σχεδίου. Το μόνο ξεκάθαρο μήνυμα από τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ είναι η βούλησή του για ομοψυχία... «Τώρα είναι η ώρα της ύψιστης εθνικής συνεννόησης» τόνισε και στη βάση αυτή ζήτησε να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά τα λοιπά περιορίστηκε σε επανάληψη ευχολογίων του τύπου «αυτήν την ώρα χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα απ' όλες τις πλευρές» ή ότι «στη μείζονα αυτή υπόθεση δε χωρούν εξωραϊσμοί. Σ' αυτήν την ιστορική στιγμή δε χωρούν επώδυνοι συμβιβασμοί». Σημείωσε ότι η κατάθεση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ «αποτελεί σημαντική εξέλιξη, με καθοριστικές συνέπειες για το μέλλον της Κύπρου», αλλά δε θέλησε να χαλάσει το κλίμα αποδοχής που δημιούργησε ο Κ. Σημίτης, επικαλούμενος ότι περιμένει την κοινοποίησή του και αφού μελετήσει το κείμενο, θα τοποθετηθεί. Και σαν να μην υπήρχε το σχέδιο Ανάν, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του κόμματός του ότι η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και ότι πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική.

Στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή εξέφραζαν την οργή τους για τη μη παράδοση του σχεδίου Ανάν από το γραφείο του Γ. Παπανδρέου, όπως είχε συμφωνηθεί από νωρίς χτες, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον πρόεδρο της ΝΔ να δεχτεί σήμερα το βράδυ στις 7 τον υπουργό Εξωτερικών για μια «ολιγόλεπτη» συνάντηση, η οποία όμως έχει ξεχωριστό συμβολισμό... Ο Κ. Καραμανλής είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Κληρίδη, στην οποία συμφώνησαν ότι θα έχουν εκτενή συνεργασία το Σάββατο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επτασφράγιστο μυστικό» η τελική θέση(2004-04-14 00:00:00.0)
Τι έλεγαν για το «σχέδιο Ανάν»(2004-04-04 00:00:00.0)
Στη δημοσιότητα τουρκικό έγγραφο για τη λύση του(2003-12-30 00:00:00.0)
Αναζητείται ...συντονισμός(2003-09-17 00:00:00.0)
Σε αναμονή των εξελίξεων(2002-11-21 00:00:00.0)
Σκόπιμη διγλωσσία για Κυπριακό(2002-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ