Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Επτασφράγιστο μυστικό» η τελική θέση
  • Κορυφώνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ
  • Ακόμα ένα τηλεφώνημα από τον Τζ. Μπους
  • Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα ο Τ. Μίλερ
  • Στο αυριανό Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ανακοινώνει τη θέση του ο πρωθυπουργός

Λύση που υπηρετεί το «εθνικό συμφέρον» θα βαφτίσει την... «άγνωστη» θέση που θα πάρει για το «ναι» ή «όχι» στο «σχέδιο Ανάν» ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ή αύριο την οριστική του απόφαση.

Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός επιχειρεί να «συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα»: από τη μια την απροσχημάτιστη αξίωση των ΗΠΑ να ασκήσει πιέσεις υπέρ του «ναι» στους Ελληνοκύπριους, μπροστά στα δημοψηφίσματα, και από την άλλη να βρεθεί «απέναντι» σε ένα σχεδόν καθολικό «όχι» των Ελληνοκυπρίων.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής δεν έχει απορρίψει το «σχέδιο Ανάν», κορυφώνονται τις τελευταίες ημέρες. Ο ίδιος ο Τζ. Μπους επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του προχτές, για τέταρτη φορά μέσα σε ένα μήνα, ζητώντας να συμβάλλει πιο ενεργά στην εκστρατεία υπέρ του «ναι», ενώ το πρωί σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής Τ. Μίλερ αναλαμβάνει να μεταφέρει με «πιο χειροπιαστό και πειστικό» τρόπο το μήνυμα του Λευκού Οίκου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του οργάνου για τη θέση που θα πάρει επί του «σχεδίου Ανάν», ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Κυβερνητικές πηγές πάντως θεωρούσαν πιθανότερο να υπάρξει δήλωση του πρωθυπουργού μετά το αυριανό Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, από το οποίο θα "προκύψει" κάποιο ανακοινωθέν, που όμως, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, δε θα μπαίνει στην ουσία του κυπριακού, καθώς είναι δεδομένη η διαφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Οι πληροφορίες, πάντως, μέχρι χτες το βράδυ, παρέμεναν συγκεχυμένες για την τελική στάση του Κ. Καραμανλή, η οποία φυλάσσεται ως «εφτασφράγιστο μυστικό». Το βέβαιο είναι ότι πρωθυπουργός δεν μπορεί να αγνοήσει τις πιέσεις από την Ουάσιγκτον και να αγνοήσει τις «επικίνδυνες συνέπειες» που μπορεί να υπάρξουν από ένα ενδεχόμενο «όχι» στο «σχέδιο Ανάν». Στελέχη της κυβέρνησης επισείουν τον κίνδυνο «η χώρα να έρθει αντιμέτωπη με τη διεθνή κοινότητα», εννοώντας τις ΗΠΑ και την ΕΕ, γεγονός που, όπως λένε, θα εκμεταλλευτεί η Τουρκία για να ενισχύσει τη θέση της.

Σύμφωνα με ένα σενάριο που κυκλοφορούσε ο Κ. Καραμανλής θα αναλύσει τα υπέρ και τα κατά για το «ναι» ή το «όχι» κατά τέτοιο τρόπο που να «κλίνει» υπέρ του «ναι», αλλά που στο «διά ταύτα» θα παραπέμπει στο λαό της Κύπρου που είναι «ο τελικός κριτής». «Οι Κύπριοι έχουν τον πρώτο λόγο», είναι η μόνιμη επωδός του Μεγάρου Μαξίμου, που αρέσκεται να επαναλαμβάνει σταθερά ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε τις απόψεις μας». Στο πλαίσιο αυτό θα εκφράσει τη βούληση και την ετοιμότητά του να υποστηρίξει όποια απόφαση και αν πάρει ο κυπριακός λαός.

Από την άλλη, θα επικαλεστεί τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και το κλίμα κατά του «σχεδίου Ανάν» που διαμορφώνεται, προκειμένου να υποστηρίξει ότι «καμία λύση δεν είναι λειτουργική αν δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα προβάλλει την ανάγκη διαφύλαξης της «εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας» στο εσωτερικό όσο και την προάσπιση του «κλίματος ενότητας» με τη Λευκωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ