Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Αμερικανικές «πρωτοβουλίες»

Προωθούν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν»

Οπως μετέδωσε το «Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων» (ΚΥΠΕ), οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν», καθώς και για τη διασφάλιση της εφαρμογής του, ενδεχομένως κάτω από το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Διπλωματικοί κύκλοι, που επικαλείται το ΚΥΠΕ, ανέφεραν ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν οι αναγκαίες δομές ασφαλείας για την προστασία των συμφερόντων όλων των πολιτών της Κύπρου.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως «ο Κόφι Ανάν αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για περαιτέρω μελέτη της κατάστασης, σε αναμονή και της ολοκλήρωσης της τοποθέτησης επί του σχεδίου από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Κύπρο». Αντίθετα, η αμερικανική κυβέρνηση ελαχιστοποιεί τα περιθώρια για συζήτηση αναβολής.

Οπως επίσης ανέφεραν οι ίδιες πηγές στη Νέα Υόρκη, διπλωματική πηγή προέβη στην εκτίμηση ότι η εμμονή των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι διαφαίνεται ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο Ανάν προωθείται απλώς για να διευκολύνει την Αγκυρα να πάρει ημερομηνία το Δεκέμβρη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως ανακοινώθηκε, αναμένεται ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πιθανότητα να συνέλθει ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό πριν τα δημοψηφίσματα.

Τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Γάλλοι, είχαν πει την περασμένη εβδομάδα ότι δε βλέπουν τη σκοπιμότητα νέας συνεδρίας πριν από τις 28 Απρίλη.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε δημοσιεύματα, αποδιδόμενα σε αξιωματούχο του, σύμφωνα με τα οποία το εμπάργκο σε βάρος των Κατεχομένων θα αρθεί σε περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι ψηφίσουν υπέρ του «σχεδίου Ανάν» και οι Ελληνοκύπριοι εναντίον. Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία εισήγηση ή δέσμευση για άρση των κυρώσεων. Ο Ανταμ Ιριλάι ανέφερε ωστόσο ότι αυτό που ίσως να ειπώθηκε είναι ότι εάν το δημοψήφισμα αποτύχει και η Κύπρος εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μάη διαιρεμένη, τότε θα υπάρξει βαρύ οικονομικό πλήγμα στο βορρά και αυτό θα ήταν ατυχές.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι το «σχέδιο Ανάν» της 31ης Μάρτη είναι το μόνο και το τελευταίο. Η θέση της Ουάσιγκτον, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, είναι: Αυτή η διευθέτηση ή καμία. Χωρίς να σχολιάζει το αίτημα για αναβολή του δημοψηφίσματος, ο Ρ. Μπάουτσερ εξέφρασε την ελπίδα οι πολιτικοί ηγέτες και ο κυπριακός λαός να λάβουν σοβαρά υπόψη τις σοβαρές, ιστορικές και μη αναστρέψιμες, κατά την έκφρασή του, συνέπειες από την απώλεια της ευκαιρίας αυτής για επίτευξη λύσης. Ανέφερε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες στη Διάσκεψη Δωρητών στις 14 Απρίλη στις Βρυξέλλες, να ασκήσουν πιέσεις και σε άλλους να εισφέρουν γενναιόδωρα για το μέλλον της Κύπρου. Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ είπε ότι η κυβέρνηση Μπους θα προβεί και στις αναγκαίες ενέργειες για να διασφαλιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες δομές ασφάλειας για προστασία των συμφερόντων όλων των Κυπρίων πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ