Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΠΑΣΟΚ
Επιμένει στο «ναι», συνεχίζει τις πιέσεις

Με μοναδικό στόχο να φέρει την ...αποστολή του σε πέρας, το ΠΑΣΟΚ εμμένει στο «ναι» στο «σχέδιο Ανάν», εντείνει τις πιέσεις του προς κάθε κατεύθυνση και συνεχίζει να εκβιάζει τον ελληνοκυπριακό λαό προκειμένου να αποδεχτεί τη διχοτόμηση του νησιού μέσω του «σχεδίου».

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παρά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, συνεχίζουν με δηλώσεις τους να ...παραδίνουν μαθήματα στους Ελληνοκύπριους αλλά και στον ελληνικό λαό για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ. Μια προσπάθεια που ενισχύεται και από σενάρια «κινδυνολογίας», με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κάνουν λόγο «για υπονόμευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»... «Σχέσεις» που και αυτές φυσικά είναι «δομημένες» πάνω στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Εξάλλου, τις τελευταίες μέρες κορυφαία στελέχη του κόμματος δε διστάζουν, με δηλώσεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, να «βαφτίζουν» την εξυπηρέτηση που προσφέρουν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για διχοτόμηση της Κύπρου «πατριωτική στάση»! Σε τέτοιες δηλώσεις προχώρησαν τόσο η Μ. Δαμανάκη, όσο και η Α. Διαμαντοπούλου, αλλά και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε θέση με «κριτήριο την ευθυκρισία, τη διατύπωση της άποψης με κάθετο τρόπο χωρίς καιροσκοπισμούς»...

Βέβαια, πρωτοστάτης στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, μετά την «ομόφωνη» απόφαση, την προηγούμενη βδομάδα, του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι το «ναι» του ΠΑΣΟΚ είναι «"ναι" στο κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων, "ναι" στην κοινή συμβίωση»...

Την ίδια στιγμή, βέβαια, μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, όπως και το σύνολο του ελληνικού λαού τάσσονται κατά του «σχεδίου Ανάν», κάτι που ανάγκασε αρκετά στελέχη του κόμματος με δηλώσεις τους να διαφοροποιηθούν από την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ. Μια κίνηση όμως που στην ουσία φανερώνει την ...αγωνία κάποιων εξ αυτών να μην εμπλακεί το όνομά τους με το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν». Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οι περισσότεροι απ' αυτούς στήριξαν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στους χειρισμούς για το Κυπριακό.

Τη «διαφωνία» του εξέφρασε πρόσφατα ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος δήλωσε στο ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ ότι «το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν συμπυκνώνει εμπειρίες, αγωνίες και ελπίδες με λογισμό και όνειρο». Η δήλωση Λαλιώτη εκλαμβάνεται από ορισμένους μόνο σαν μια προσπάθεια να «βγάλει την ουρά του απέξω» και τίποτα περισσότερο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Οικονόμου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπώντας το ρεύμα των «Ελλήνων Σοσιαλιστών», παρέδωσε επιστολή στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδη, με την οποία ζητούν «να ταχθεί το ΠΑΣΟΚ εναντίον του σχεδίου Ανάν».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Γερ. Αρσένης, μιλώντας χτες στο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί συμμετοχικά καθώς το ΠΑΣΟΚ βασίζεται στη συμμετοχική δημοκρατία». Ο ίδιος συγχρόνως δήλωσε ότι «εάν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αναδιπλωθεί, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για τη συνοχή του κόμματος, καθώς δεν είναι δυνατό να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής».

Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στο γραφείο του στη Βουλή, ενόψει και του αυριανού συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ