Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Εντονη κινητικότητα στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και αυτή τη βδομάδα στους κόλπους του πολιτικού κόσμου της Κύπρου. Τα δύο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ καθορίζουν οριστικά τις θέσεις τους έναντι του πέμπτου σχεδίου Ανάν, ενώ η πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων προκαλεί διαφοροποιήσεις στον προγραμματισμό ή τις σκέψεις κομμάτων και κινήσεων.

Το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, η οποία θα πάρει θέση στην πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για αναβολή των δημοψηφισμάτων, ενώ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός πραγματοποιεί Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο αύριο Πέμπτη.

Σήμερα Τετάρτη θα συνέλθει εξάλλου η Κεντρική Επιτροπή του ΑΔΗΚ για να τοποθετηθεί οριστικά έναντι του σχεδίου Ανάν. Το ΑΔΗΚ έχει ήδη υποστηρίξει αναβολή των δημοψηφισμάτων. Τελική απόφαση έναντι του σχεδίου Ανάν θα πάρει την Πέμπτη και η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, η οποία πραγματοποιεί για το σκοπό αυτό Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού μελέτησε την απόφαση του ΑΚΕΛ να ζητήσει αναβολή των δημοψηφισμάτων και αποφάσισε την αναβολή της Παγκύπριας Συνδιάσκεψής της που είχε οριστεί για σήμερα, προκειμένου να καθορίσει τη θέση της στο δημοψήφισμα.

Σε δηλώσεις του χτες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, επισήμανε ότι το κόμμα του δεν είπε όχι στο σχέδιο Ανάν, αλλά όχι στα δημοψηφίσματα αυτή την ώρα. Ο Δ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι η πλειονότητα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα θέλει να ψηλαφίσει τις προθέσεις της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας ότι η λύση θα τύχει πραγματικής εφαρμογής.

Το ζητούμενο, είπε ο Δ. Χριστόφιας, «είναι να πουν και οι δύο κοινότητες το "ναι", γι' αυτό και ζητούμε την αναβολή ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να αναλύσουμε στον κόσμο τα θετικά του σχεδίου και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι προοπτικές για εφαρμογή της λύσης».

Στο μεταξύ την παραίτησή του υπέβαλλε ο υπουργός Συγκοινωνιών Κ. Καζαμίας ο οποίος τάχτηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν, στην οποία επιμένει παρότι δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Κύπρου ο οποίος εξήρε το έργο του. Σε δήλωσή του ο Κ. Καζαμίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Παραιτήθηκα όχι γιατί μου το υπέβαλε οποιοσδήποτε, η ενέργεια της παραίτησής μου είναι θέμα εντιμότητας απέναντι στον Πρόεδρο από μέρους μου, η συνεργασία με τον οποίο ήταν μέχρι στιγμής άψογη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αν πραγματικά ο διεθνής παράγοντας ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ταχθεί υπέρ της αναβολής ώστε να δοθεί ο χρόνος και για αλλαγές αλλά και για μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, υποστήριξε ότι η λύση που προτείνεται στο πέμπτο σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να λειτουργήσει και μπορεί να καταρρεύσει με τον παραμικρό κλυδωνισμό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, ενώ είχε και σειρά επαφών με στελέχη του ΔΗΣΥ. Συναντήθηκε ακόμα με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Νωρίτερα ο κ. Ταλάτ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση των κομμάτων να δουλέψουν από κοινού «για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» έτσι ώστε να τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει η δυνατότητα μέσα στην Ευρώπη, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συνδημιουργήσουν.

Ο Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον Δ. Χριστόφια δηλώνοντας πως τον ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο και ταυτόχρονα ζήτησε και του δόθηκαν κάποιες διευκρινίσεις για το σκεπτικό της απόφασης που πήρε το κόμμα. «Νομίζω ότι δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις που δε δημιουργούν εν πάση περιπτώσει νέες προϋποθέσεις που να είναι ανυπέρβλητες», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο δεύτερος αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου, του ΑΚΕΛ και των μέσων ενημέρωσης για τη στάση τους απέναντι στο σχέδιο Ανάν, ενώ επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι θα υποβάλει την παραίτησή του από το Δημοκρατικό Συναγερμό εάν η απόφαση του Εκτακτου Συνεδρίου του κόμματος είναι «όχι» στο σχέδιο Ανάν.

Την ίδια στιγμή, ο επίσης αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου επανέλαβε τη θέση για ένα ενισχυμένο συναγερμικό «όχι» στο δημοψήφισμα. Υπέρ της πρότασης του ΑΚΕΛ τάχτηκε και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χριστόδουλος Ταραμουντάς.

Θετικά αντικρίζουν την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων οι Ενωμένοι Δημοκράτες. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης χαιρέτισε την απόφαση του ΑΚΕΛ. Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους τόνισε πως κάθε προσπάθεια η οποία δημιουργεί προοπτική και αφήνει παράθυρο ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού είναι ευπρόσδεκτη. Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού τάχθηκε εναντίον της αναβολής των δημοψηφισμάτων, προειδοποιώντας ότι η αναβολή θα οδηγήσει σε περαιτέρω αλλαγές σε βάρος της ελληνικής κυπριακής πλευράς. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι η συνολική απόρριψη του σχεδίου θα δημιουργήσει προϋπόθεσης για μια ευρωπαϊκή λύση.

Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι το κίνημα δε βλέπει λόγο αναβολής των δημοψηφισμάτων και ζήτησε απόσυρση του σχεδίου Ανάν. Αρνητικά τοποθετήθηκε έναντι του σχεδίου και ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας, υποστηρίζοντας ότι το κράτος που θα προκύψει «θα είναι μια εξαρτημένη πολιτεία που θα βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης, λόγω των εγγενών αδυναμιών λειτουργίας της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ