Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάρχει χειρότερο σενάριο;

Η «πικρή γεύση» που αφήνει το σχέδιο συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, που υπέβαλαν χτες οι εντεταλμένοι του ΟΗΕ, ήταν αναμενόμενη. Σε γενικές γραμμές, οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περιέγραφαν τις σκέψεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Γεύση» του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού, που κατατέθηκε χτες, είχαν δώσει προ ημερών δημοσιεύματα στην Κύπρο. Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», παρουσιάζοντας τις πληροφορίες της για το αναμενόμενο σχέδιο, μετέφερε τη γνωστή φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία στην τουρκική πλευρά θα δοθούν σημαντικά πλεονεκτήματα στο Συνταγματικό, ενώ στην ελληνική θα επιστραφούν εδάφη.

Οπως έγραψε ο «Φιλελεύθερος» και μετέδωσε το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, η τουρκική πλευρά θα εξασφαλίσει πλήρη διοικητική αυτονομία στην περιοχή που θα διοικεί, ενώ θα έχει και σημαντικά οφέλη στη νομή της κεντρικής εξουσίας, για την οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπεται εκ περιτροπής προεδρία και πρωθυπουργία, δύο θητειών για τους Ελληνες και μία για τους Τούρκους.

Για το Εδαφικό, ο Κόφι Ανάν προτείνει αριθμό Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και στη βάση αυτή να χαραχτεί η γραμμή επί χάρτου, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη φέρεται να έχουν ετοιμάσει εναλλακτικούς χάρτες, τους οποίους και θα παρουσιάσουν εάν χρειαστεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τουρκοκυπριακό κράτος θα έχει το 28% του εδάφους του νησιού.

Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», παρά το γεγονός ότι τόσο ο ΟΗΕ, όσο και οι Αγγλοαμερικανοί διαβεβαιώνουν πως το έγγραφο δε θα δοθεί με τη μορφή «είτε θα το αποδεχτείτε ή θα το απορρίψετε», ωστόσο τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν είναι τόσο πιεστικά, που η λογική αυτή θα ισχύσει τελικά. Επιπροσθέτως, τα Ηνωμένα Εθνη θα είναι έτοιμα να παρεμβαίνουν εκεί όπου οι συζητήσεις των δύο πλευρών δεν καταλήγουν πουθενά και να επιβάλουν λύση. Και η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε, αφού, όπως ομολόγησε ο Γλ. Κληρίδης χτες στις δηλώσεις του, οι δύο πλευρές είναι υποχρεωμένες να τοποθετηθούν επί της αρχής του σχεδίου, εντός 7 ημερών.

Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν τις περασμένες μέρες και φαίνεται να επιβεβαιώνονται από το έγγραφο του Ανάν, το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας θα λήγει την 28η Φεβρουαρίου (ημέρα λήξης και της θητείας του Προέδρου Κληρίδη), ώστε να διεξαχθούν χωριστά δημοψηφίσματα εντός του Μαρτίου, αφού «στόχος αυτών των χρονοδιαγραμμάτων είναι τη συμφωνία προσχώρησης στην ΕΕ (16 Απριλίου στην Αθήνα) να υπογράψει η επανενωμένη Κύπρος». Στις δύο πλευρές θα δοθεί περιθώριο 30 ημερών να τοποθετηθούν επί του εγγράφου, ενώ από τη στάση που θα τηρήσουν θα επηρεαστούν και οι συζητήσεις στη Σύνοδο της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, όπου θα αποφασιστεί η διεύρυνση και, κατ' επέκταση, η ένταξη της Κύπρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμένεται η απάντηση στην επιστολή Ανάν(2002-12-05 00:00:00.0)
2002: Επί τόπου τροχάδην(2002-08-29 00:00:00.0)
Απορρίπτεται κατηγορηματικά η λύση δύο χωριστών κρατών(2002-08-06 00:00:00.0)
Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται(2001-09-04 00:00:00.0)
"Σκληρά" θα εργαστούν οι Αμερικανοί!(1999-01-12 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο Γλ. Κληρίδης(1997-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ