Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
Διευρύνεται το κύμα συμπαράστασης

Να σταματήσει η δίωξη εναντίον των 6 φιλειρηνιστών που μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες αντιστάθηκαν πολύμορφα στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά της Γιουγκοσλαβίας και στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, ζητούν με δηλώσεις τους εκπρόσωποι φορέων.

Το κύμα αντίδρασης στο νέο αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, που διώκουν τη φιλειρηνική αντιπολεμική δράση, και επιχειρούν να βάλουν στο «γύψο» βασικά δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, αναμένεται να μεγαλώσει το επόμενο διάστημα, μέχρι και τις 26 του Νοέμβρη που έχει προγραμματιστεί να γίνει η δίκη στο Κιλκίς. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κλήθηκαν να καθίσουν οι Κ. Σεϊτανίδης, Ν. Νεδόπουλος, Π. Μακρίδης, Η. Μανουσαρίδης, Θ. Βαρδαλής και Β. Τζήκας. Γιατί μαζί με εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές, στις 15 Απρίλη του 1999, έστησαν μπλόκο σε ΝΑΤΟική (γαλλική) φάλαγγα οχημάτων που μετέφερε οπλισμό μέσω της χώρας μας. Το μπλόκο είχε στηθεί στο ύψος της Γέφυρας του Πολυκάστρου στο δρόμο προς το τελωνείο των Ευζώνων. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους διωκόμενους αφορούν την παρακώλυση συγκοινωνιών και την πρόκληση διακεκριμένης φθοράς.

Προφανής ο στόχος της δίωξης. Ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση του αντιπολεμικού και ευρύτερα του λαϊκού εργατικού κινήματος, ιδιαίτερα ενόψει των εξελίξεων σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, σημειώνουν ουσιαστικά οι φορείς που αντιδρούν.

«Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλευρό των διαδηλωτών. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα τάχθηκε υπέρ των πολιτών και κατά της δίωξης», θυμίζει ο δήμαρχος Πολυκάστρου Δημήτρης Κουλίνας. Και σημειώνει: «Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη. Ημασταν και παραμένουμε υπέρ αυτών που με αυτό το μοναδικό τρόπο που είχαν, αντέδρασαν στον πόλεμο και στη χρησιμοποίηση των υποδομών της χώρας μας και του εδάφους μας από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Πιστεύω ότι το θέμα έπρεπε να κλείσει και να μη σύρονται στα δικαστήρια άνθρωποι που έχουν το δικαίωμα στη χώρα τους να διαμαρτύρονται. Ξέρουμε όλοι πως στόχος της δίωξης είναι ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση των ανθρώπων του λαού. Ζητάμε να σταματήσει η δίωξη».

Επίσης, ο Δ. Κουλίνας θέτει και μια άλλη παράμετρο. Ξεκαθαρίζει ότι δεν έγιναν ζημιές σε βάρος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Αντίθετα, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει σημαντικές φθορές στην περιοχή. «Εχουν καταστρέψει το βασικό οδικό άξονα της περιοχής. Ο δρόμος προς το τελωνείο των Ευζώνων έγινε το 1970, επί χούντας και μέχρι το 1999 δεν είχε υποστεί ποτέ ρωγμές και καθιζήσεις. Μέσα σε 2 χρόνια καταστράφηκε από την υπερχρήση των βαρέων οχημάτων. Ηδη υπάρχουν εγκαταστημένες δύο εργολαβίες, όμως οι ζημιές δεν είναι εύκολο να αποκατασταθούν», αναφέρει.

Να αντιδράσουν οι φορείς

«Καλούμε τις Επιτροπές Ειρήνης, όλους τους μαζικούς φορείς, τον κάθε δημοκρατικό πολίτη, να αντιδράσουν έμπρακτα σ' αυτή τη στημένη δίκη. Να αξιώσουν την απαλλαγή των συναγωνιστών μας από τις κατηγορίες», αναφέρει ο Νίκος Ζώκας, γραμματέας της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Και καταγγέλλει: «Η ελληνική κυβέρνηση πιστή στο ρόλο τον οποίο έχει αναλάβει εδώ στην περιοχή μας, προωθεί την καταδίκη των φιλειρηνιστών διαδηλωτών, οι οποίοι με την πράξη τους το 1999 διέσωσαν, μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές, την τιμή του ελληνικού λαού σταματώντας τις φάλαγγες των ΝΑΤΟικών ορδών. ο λαός μας ενόψει και των δύσκολων εξελίξεων στο Κυπριακό, ενόψει και του νέου πολέμου που ξεκινάει στο Ιράκ, ένα πρέπει να έχει ξεκάθαρο: Η μαζική πάλη του λαού και των φορέων είναι η μόνη ικανή να βάλει φρένο στον τρομοκρατικό κατήφορο της ελληνικής κυβέρνησης, να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της χώρας, να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μαζί με τους άλλους λαούς της περιοχής να σταματήσει τον πόλεμο και να διώξει τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από την περιοχή».

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα καλέσει το Σώμα να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους αγωνιστές - αντιιμπεριαλιστές που διώκονται. Μάλιστα, σχολίασε ότι αποτελεί πρόκληση αυτή η δίωξη. «Είναι πρόκληση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα αισθήματα του λαού μας, στην έννοια του χρέους και του καθήκοντος και πρέπει να καταδικαστεί από κάθε πατριώτη αυτής της χώρας. Αντί για έπαινο και προβολή της στάσης τους ως πρότυπου εθνικής ευθύνης και αξιοπρέπειας, οι συναγωνιστές μας σύρονται σε δίκη». Και ο Μ. Σπυριδάκης κατέληξε: «Επειδή ζούμε δύσκολες μέρες και προβλέπονται δυσκολότερες, ο λαός, η νεολαία και οι φορείς τους πρέπει σύσσωμοι να καταδικάσουν αυτή την παραπομπή σε δίκη και να επαγρυπνούν για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που μας περιμένουν σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και σε ό,τι έχει να κάνει με τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που ανοιχτά αμφισβητούνται και διώκονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ