ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
Συμφωνία «πακέτο» με χρονοδιάγραμμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ερχονται στην επιφάνεια και μάλιστα πολύ γρήγορα τα πολλά και μεγάλα ψέματα των τελευταίων ημερών, με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να βαφτίσει μεγάλη εθνική επιτυχία το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν».

Οπως γίνεται σαφές από το «υπόμνημα» του γενικού εισαγγελέα της Κύπρου, Αλέκου Μαρκίδη, το οποίο έφερε χτες στη δημοσιότητα ο ραδιοφωνικός σταθμός «ΦΛΑΣ» και πληροφορίες επ' αυτού μετέδωσε από τη Λευκωσία αργότερα και το ΑΠΕ, το «σχέδιο Ανάν», δεν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, όπως επιχειρεί να μας πείσει η κυβέρνηση, αλλά μια συνολική συμφωνία - πακέτο, που ή γίνεται αποδεκτή ή απορρίπτεται στο σύνολό της και μάλιστα μέσα σε σαφή χρονικό ορίζοντα.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία, που έχει υιοθετήσει ο Α. Μαρκίδης προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σημειώνονται:

α) Το «σχέδιο» αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση. Η άποψη, όμως, αυτή πρέπει να ζυγιστεί υπό το φως των επομένων υποπαραγράφων.

β) Ο πρώτος κύκλος διαπραγμάτευσης πρέπει να περατωθεί αρχές Δεκέμβρη και να έχει ως αποτέλεσμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του «σχεδίου», την προσυπογραφή από τους διαπραγματευτές των βασικών μερών, που θα αποτελούν τη βάση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Με την υπογραφή πριν από την Κοπεγχάγη, θα συμφωνηθούν οι κύριες διατάξεις της Βασικής Συμφωνίας («Foundation Agreement») και η ουσία των όσων έχουν σημειωθεί ειδικά στα διάφορα Παραρτήματα, περιλαμβανομένων και των κυρίων άρθρων του Συντάγματος, καθώς επίσης και χάρτης, που θα καθορίζει τον εδαφικό διαχωρισμό μεταξύ των δύο component states. Θα συμφωνηθούν επίσης όλα τα θέματα, στα οποία αναμειγνύονται άλλα κράτη ή ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ή η Ευρωπαϊκή Ενωση, προβλεπόμενες διεθνείς συνθήκες, θέματα που θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για απόφαση και το σχετικό Πρωτόκολλο σε σχέση με την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

γ) Το «σχέδιο» δεν προβλέπει συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά την Κοπεγχάγη, αν δεν προηγηθεί προσυπογραφή των όσων αναφέρονται στην υποπαράγραφο (β).

δ) Σε περίπτωση προσυπογραφής των τμημάτων του «σχεδίου», που αναφέρονται στην υποπαράγραφο (β), ως βέβαια αυτά θα έχουν τυχόν διαμορφωθεί μετά την επικείμενη διαπραγμάτευση, τότε θα επακολουθήσει μετά την Κοπεγχάγη δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2003. Ο δεύτερος αυτός κύκλος διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να αποτύχει. Γιατί είναι σαφέστατο ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει διαφωνία των διαπραγματευόμενων μερών σε σχέση με οποιοδήποτε θέμα θα έχει απομείνει για διαπραγμάτευση μετά την Κοπεγχάγη, τα διαπραγματευόμενα μέρη θα είναι δεσμευμένα να αποδεχτούν τις σχετικές με το θέμα αυτό εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα(βλ. τη φράση «which would include my suggestions, if any where necessary, to finalise the agreement» στην τρίτη από το τέλος παράγραφο της σελ. 2 του «Note of Guidance»).

ε) Στις 30 Μάρτη 2003 πρέπει να διεξαχθούν τα δύο προβλεπόμενα δημοψηφίσματα. Σε περίπτωση, κατά την οποία το αποτέλεσμα είτε και των δύο, είτε του ενός από τα δύο είναι αρνητικό, η λύση θα θεωρείται ως μηδέποτε γενόμενη. Σε περίπτωση κατά την οποία το αποτέλεσμα και των δύο δημοψηφισμάτων είναι θετικό, η λύση θα τεθεί σε ισχύ σχεδόν αμέσως (βλ. ΑΝΝΕΧ Ι «Coming into being of the new State of Affairs»).

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι «σκληρές» διαπραγματεύσεις για τις οποίες κάνει λόγο η κυβέρνηση, είναι ανύπαρκτες, αφού στις αρχές Δεκέμβρη τα μέρη θα πρέπει να τοποθετηθούν θετικά επί των βασικών αρχών της συμφωνίας. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν υπογραφές, δεν υπάρχει συμφωνία. Επιπροσθέτως, αν υπάρξει η βασική συμφωνία μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη, στη συνέχεια δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων, αφού, αν υπάρχει διαφωνία, θα επιβάλλεται η πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ομόφωνο «ναι» στο διχοτομικό σχέδιο

«Ομόφωνα» χτες, το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού και την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, τάχθηκε υπέρ του Σχεδίου για τη Συνολική Διευθέτηση του Κυπριακού, που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ, «ως βάση για διαπραγμάτευση». Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά την ομοφωνία που εξασφάλισε στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα επιζητήσει τη «νομιμοποίηση» των κυβερνητικών επιλογών μέσα από την κοινή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στις 28 και 29 Νοέμβρη.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός, όπως μετέφερε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Τύπου, διαπίστωσε «ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι, ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί την αφετηρία της εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης, μιας διαπραγμάτευσης, στην οποία, βεβαίως, πολλά θέματα είναι ανοιχτά. Και κάλεσε όλους να συμβάλουν, με τις δυνάμεις του ο καθένας, σ' αυτήν την προσπάθεια, τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε ομόθυμοι, συνεπείς και με μια φωνή».

Στην εισαγωγική του ομιλία, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις, από το 1974 και μετά, επιδίωκαν τη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Επιδίωξη ήταν ο ΟΗΕ να παρουσιάσει ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, για να υπερβεί τη συνεχή άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να συζητήσει το θέμα, το στόχο της να αναγνωριστούν τα τετελεσμένα. Ο ΟΗΕ παρουσίασε τώρα το σχέδιό του». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε στην ομιλία του ότι «για πρώτη φορά ο ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο» και πως «η κίνηση αυτή είναι ασυνήθιστη. Η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Ο ΟΗΕ δε δέχεται να διακυβεύει το κύρος του σε συνεχείς αδιέξοδες απόπειρες. Παράδειγμα το Παλαιστινιακό. Είναι, ίσως, η τελευταία ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος μέσω αυτού του δρόμου».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε υπέρ της άποψης που προβάλλει η κυβέρνηση και σύμφωνα με την οποία μια κακή λύση για το Κυπριακό είναι προτιμότερη από μια μη λύση. «Υπάρχουν, είπε ο πρωθυπουργός, ορισμένοι που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να διαπραγματευτούμε, ότι δε βιαζόμαστε. Κάποτε θα έρθει η λύση. Σε δέκα, είκοσι χρόνια. Αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Οι Τούρκοι, τα χρόνια που πέρασαν, εποίκισαν το νησί. Τίποτε δεν αποκλείει να συνεχίσουν και να ανατρέψουν τα δημογραφικά δεδομένα. Τίποτε δεν αποκλείει η απόπειρα αυτής της λύσης, αν αποτύχει, να δημιουργήσει στη διεθνή κοινότητα τη βεβαιότητα για τη ματαιότητα των προσπαθειών. Να αποδεχτεί, γι' αυτό, τη διχοτόμηση, τα δύο κράτη και - το χειρότερο - να αναγνωρίσει και νομικά το δημιούργημα των στρατευμάτων κατοχής».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το «σχέδιο Ανάν» θέτει ερωτήματα, «που δεν απαντώνται μόνο με συναισθηματικές αντιδράσεις, με την επίκληση του δικαίου μας. Χρειάζεται να σκεφτούμε στρατηγικά και με προοπτική». Περιγράφοντας αυτήν τη στρατηγική, τη συνόψισε, λέγοντας ότι μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά είχε καταφέρει να εμφανίζεται ο Ντενκτάς και η Αγκυρα ως τα αδιάλλακτα μέρη. «Αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, επέτρεψε και τη διατήρηση του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινής γνώμης και των χωρών της ΕΕ. Ανατροπή αυτής της εντύπωσης, με άρνηση διαλόγου από πλευράς μας, θα μας έφερνε σε μειονεκτική θέση».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τα τετριμμένα των ημερών περί ιστορικών ευκαιριών που δεν πρέπει να πάνε χαμένες...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ο δήθεν «σκληρός» διαπραγματευτής...

Να «υποκαταστήσει» την κυβέρνηση και να καλύψει τα «κενά» στη διαπραγματευτική τακτική της πάνω στο σχέδιο Ανάν επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ, κινούμενη ταυτόχρονα στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση, της αποδοχής δηλαδή του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ετσι, η Ρηγίλλης θέλει να εμφανιστεί ως σκληρός διαπραγματευτής, σε αντίθεση τάχα με την κυβέρνηση που πηγαίνει «χαλαρά» στις διαπραγματεύσεις και «ωραιοποιεί τα πράγματα». Σε κάθε περίπτωση, στηρίζει το «εθνικό μέτωπο», ενώ σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτει το σχέδιο Ανάν, γιατί, όπως λένε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, είναι το πρώτο σχέδιο από τον ΟΗΕ για συνολική επίλυση του Κυπριακού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Καραμανλής δημοσιοποίησε χτες ορισμένες διαπιστώσεις και προβληματισμούς για το σχέδιο Ανάν, χωρίς όμως κανένα «διά ταύτα», αν εξαιρέσει κανείς τη γνωστή επωδό περί σύγκλησης του συμβουλίου αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «η πολιτειακή δομή και το σύστημα διακυβέρνησης που προτείνονται είναι προβληματικά». Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει ότι δημιουργείται ουσιαστικό ζήτημα λειτουργικότητας. Διαπίστωσε ακόμα ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εναρμόνισης συγκεκριμένων προβλέψεων του σχεδίου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Γι' αυτό ζήτησε να γίνει «μεγάλη προσπάθεια και σκληρός διαπραγματευτικός αγώνας, για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα, η λειτουργικότητα και η προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Επανέλαβε τις θέσεις του περί εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας στο μέγιστο βαθμό, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και στην περίπτωση μη επίτευξης λύσης, θα είναι απρόσκοπτη η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος. Ορισμένοι βουλευτές (Γ. Βαρβιτσιώτης, Ν. Κακλαμάνης) τάσσονται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ στην Κοπεγχάγη αποδεχόμενη κατ' αρχήν το σχέδιο Ανάν, αλλά χωρίς να εκφράσει τις θέσεις της μέχρι τις 12 του Δεκέμβρη που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα η μη λύση του Κυπριακού από το λύση που προτείνει το σχέδιο Ανάν. Αρκετά σκληρός εμφανίστηκε σε χτεσινή του δήλωση ο Σωτ. Κούβελας, ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο Ανάν «προσφέρει στους Τούρκους τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους με σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής πλευράς, ισότιμη, περίπου, συμμετοχή Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην κεντρική κυβέρνηση κ.ά.», για να καταλήξει ότι «οι θέσεις και ο τρόπος της κυβέρνησης Σημίτη δεν εκφράζουν τον ελληνικό λαό».

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Βλάπτονται τα εθνικά μας συμφέροντα

«Το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ δεν πρέπει να αποτελέσει τη βάση διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, γιατί βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες στα γραφεία του κόμματός του.

Ο Δ. Τσοβόλας, στη συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο «αναγνωρίζει και νομιμοποιεί τον Αττίλα και την παράνομη κατοχή του Βόρειου Τμήματος της Μεγαλονήσου και κατά συνέπεια εξ ορισμού αυτό το κείμενο δεν περιλαμβάνει δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «συνιστά σαφώς ένα μόρφωμα συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδίας, όπως απατηλά το εμφανίζει η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της, με δύο ξεχωριστές και κυρίαρχες μεταξύ τους εδαφικές ενότητες, με ξεχωριστή ιθαγένεια στο καθένα και ένα τρίτο, με χαλαρή κυβέρνηση και μη λειτουργικό για τις διεθνείς σχέσεις αυτού του κοινού κράτους».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, συγχρόνως επισήμανε ότι «αν το μόρφωμα αυτό γίνει δεκτό ή αν αποτελέσει τη βάση διαλόγου, θα βλάψει σαφώς και αμέσως μετά την παραδοχή του τα συμφέροντα και της Ελλάδας στο Αιγαίο, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της Ελλάδας στη Θράκη, αφού θα χρησιμοποιηθεί - και θα απαιτηθεί από την Τουρκία με τη στήριξη των ίδιων Μεγάλων Δυνάμεων - ως μοντέλο για τη διχοτόμηση του Αιγαίου και για την αυτονόμηση της Θράκης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα». Ο Δ. Τσοβόλας πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη λύση «είναι μη βιώσιμη και μη λειτουργική», κάτι που θα χρησιμοποιηθεί, όπως δήλωσε ο ίδιος, «από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για να δημιουργήσει και πάλι στο μέλλον πρόβλημα και να επεκταθεί και στο νέο ελληνοκυπριακό συστατικό κράτος το τουρκοκυπριακό στοιχείο».

Παράλληλα, ο Δ. Τσοβόλας ξεκαθάρισε ότι από το κείμενο του Σχεδίου και συγκεκριμένα από το 4ο άρθρο με τον τίτλο «Προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ», προκύπτει σαφώς όπως επισήμανε ότι «συνδέεται πλήρως και εκβιαστικά η αποδοχή του απαράδεκτου αυτού σχεδίου και η επίλυση του πολιτικού προβλήματος, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Μπροστά σ' αυτή την κρίσιμη εθνική κατάσταση, τόνισε ο Δ. Τσοβόλας, «καλώ δημόσια τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα να αφήσουν τις όποιες διαφορές υπάρχουν και γύρω από αυτό το κορυφαίο εθνικό θέμα, να συγκροτήσουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ένα πατριωτικό μέτωπο, για να σταματήσει η λαίλαπα που σαρώνει αξίες, αρχές, διεθνείς και εθνικές αρχές». Οπως ο ίδιος υποστήριξε, «αν περάσουν αυτά τα θέματα όπως μεθοδεύονται, τότε η όποια συγκρότηση μετώπου θα είναι απλή επαναστατική γυμναστική».

Ο Δ. Τσοβόλας, αφού κάλεσε τους πάντες να πάρουν τις ευθύνες τους, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, «για το αν θεωρεί ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να δώσει την παραίτησή του, αν η κυβέρνηση δρομολογήσει αυτό το σχέδιο», ανέφερε: «Παρέχει τη δυνατότητα, στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σταματήσει τέτοιου είδους βλαπτικές, αν τις κρίνει βλαπτικές, εξελίξεις στα εθνικά θέματα».

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»
«Αποκεφαλίστηκε» ο Γ. Κύρτσος

Πρώτη «παράπλευρη απώλεια» του «σχεδίου Ανάν»

Πρώτη «παράπλευρη απώλεια» από το «σχέδιο Ανάν» θεωρείται ο «αποκεφαλισμός» του διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου» Γ. Κύρτσου, μετά από ωμή παρέμβαση της Ρηγίλλης. Το ΔΣ του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη που συνήλθε αιφνιδιαστικά χτες αποφάσισε την απομάκρυνση του Γ. Κύρτσου - με ψήφους 9 υπέρ, 2 κατά. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Μ. Εβερτ και Γ. Παλαιοκρασσάς, ενώ ήταν απόντα 8 μέλη. Ο ίδιος ο Γ. Κύρτσος κατήγγειλε ότι πίσω από την απόφαση βρίσκεται ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους Μ. Εβερτ και Γ. Παλαιοκρασά. Απέδωσε την απόλυσή του στη διαφωνία που εξέφρασε για την υποψηφιότητα του Γ. Τζανετάκου στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, αλλά κυρίως στην «ξεκάθαρη θέση» που πήρε για το Κυπριακό. Ανέφερε μάλιστα ότι την Κυριακή το απόγευμα τον πήρε τηλέφωνο ο Γ. Παλαιοκρασάς και του ζήτησε να «ρίξει τους τόνους» όσον αφορά το «σχέδιο Ανάν» ώστε να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στους χειρισμούς της! Παράλληλα αποποιήθηκε τις ευθύνες που του επιρρίπτει το ΔΣ για την οικονομική διαχείριση και την πτωτική κυκλοφορία της εφημερίδας, λέγοντας ότι ήταν ο δημοσιογραφικός διευθυντής της εφημερίδας και ότι δεν έχει ευθύνες για την οικονομική διαχείριση.

Από τη Ρηγίλλης δήλωναν ότι δεν είχαν ανάμειξη στο θέμα, γιατί πάγια τακτική του κόμματος είναι να μην αναμειγνύεται σε θέματα του Τύπου. Ο χθεσινός τίτλος του «Ελεύθερου Τύπου» ήταν «Σχέδιο - τέρας δώρο στον Αττίλα»...

Αντικαταστάτης του Γ. Κύρτσου ορίστηκε ο μέχρι χθες διευθυντής σύνταξης Μπ. Κούτρας, ενώ στο κυριακάτικο φύλλο ανέλαβε ο Δημ. Στεργίου. Ο Γ. Παλαιοκρασσάς ενημέρωσε τους εργαζόμενους στην εφημερίδα ότι «δε θα αλλάξει η γραμμή», δε θα γίνουν απολύσεις και θα υπάρξει επενδυτικό πρόγραμμα για να γίνει η εφημερίδα ανταγωνιστική.

Αντιδρούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα που ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, δήλωνε ότι «η ομοθυμία πρέπει να είναι στη σοβαρότητα της προσέγγισης ενός τόσο μεγάλου θέματος, το οποίο έχει ταλανίσει 28 χρόνια την Ελλάδα και κυρίως την Κύπρο», βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συνέχιζαν να διατυπώνουν... διαφορετικές απόψεις. «Δικτατορία των Τουρκοκυπρίων», «σχέδιο - τερατούργημα», «όμηρος της μειοψηφίας ο κυπριακός ελληνισμός», ήταν μερικά από τα σχόλια που χρησιμοποιήθηκαν!

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, σημερινός βουλευτής και μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος με δηλώσεις του στο «ΡΙΚ» κάλεσε την ελληνική κυπριακή πλευρά, χωρίς να απορρίπτει το «σχέδιο Ανάν», να πει αμέσως το πρώτο ΟΧΙ στις τελεσιγραφικές, όπως τις χαρακτήρισε, ημερομηνίες που θέτει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Συγχρόνως, ο ίδιος, επισήμανε ότι «στο σχέδιο συνδέεται η λύση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και γι' αυτό», είπε «το θέμα πρέπει να μείνει ανοιχτό για συζήτηση μετά την Κοπεγχάγη». Ο Θ. Πάγκαλος παράλληλα εξέφρασε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι στο έγγραφο Ανάν παρέχεται το δικαίωμα «βέτο στο πλαίσιο της εκτελεστικής εξουσίας», και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ανάγκη να υπάρχει για κάθε απόφαση της κυβέρνησης η ψήφος ενός Τουρκοκυπρίου, σημαίνει ότι εγκαθίσταται δικτατορία των Τουρκοκυπρίων, επί των Ελληνοκυπρίων, κάτι το οποίο, μοιραίως θα οδηγήσει στη διάλυση και στην ακυβερνησία».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση η οποία εκ των πραγμάτων, βάζει την πολιτική λύση αλά Ανάν, ως προϋπόθεση της ένταξης», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γερ. Αρσένης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό το σχέδιο», αυτό το «τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισε, «κανονικά δεν μπορεί να είναι βάση συζήτησης». Ο Γερ. Αρσένης, στα διλήμματα που βάζει η κυβέρνηση «για απώλεια μεγάλης ευκαιρίας», αν δεν «αξιοποιηθεί» το «σχέδιο Ανάν», σχολίασε ότι «αυτή είναι μεγάλη ευκαιρία για τους Εγγλέζους και τους Αμερικάνους» και «αυτό πρέπει να πούμε ανοιχτά στον Ελληνα πολίτη», επισήμανε. Τέλος, ο Γερ. Αρσένης υπογράμμισε ότι «το σχέδιο δημιουργεί ουσιαστικά δυο συστατικά κράτη, τα οποία αναμεταξύ τους δε θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές», έτσι ουσιαστικά τόνισε «δεν υπάρχει ανεξαρτησία και κυριαρχία στο νησί».

«Το συγκεκριμένο σχέδιο καθιστά τον κυπριακό ελληνισμό όμηρο της μειοψηφίας», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πλάνετ», ο ίδιος επισήμανε ότι το σχέδιο: «Ρυθμίζει έτσι τα πράγματα που θα είναι υπό τον έλεγχο της υπερδύναμης και θα εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, σε βάρος των αρχικών μας συμφερόντων και των συμφερόντων της ΕΕ». Στην ίδια συνέντευξη πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση του κόσμου και «απόφαση ομόφωνη του έθνους». Ο Π. Κρητικός προέβλεψε επίσης «δύσκολους καιρούς για τη χώρα» στο άμεσο μέλλον, αφού, όπως υποστήριξε, «θα παιχτεί ένα άγριο παιχνίδι στο μέλλον στην περιοχή, από μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της ΕΕ».

ΔΗΚΚΙ
Εκδήλωση για το Κυπριακό

Εκδήλωση με θέμα: «ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ», με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, καθώς και πρώην υπουργών, βουλευτών και άλλων προσωπικοτήτων, θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ΔΗΚΚΙ, αύριο Παρασκευή 15 του Νοέμβρη και ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 - 1ος όροφος).

Στην εκδήλωση θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι κυπριακών και ελληνικών κομμάτων καθώς και προσωπικότητες, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσουν: Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο πρέσβης επί τιμή Θέμος Στοφορόπουλος και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Μάριος Ευρυβιάδης. Τις εργασίες της Ημερίδας, θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ