Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Αντιδρούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα που ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, δήλωνε ότι «η ομοθυμία πρέπει να είναι στη σοβαρότητα της προσέγγισης ενός τόσο μεγάλου θέματος, το οποίο έχει ταλανίσει 28 χρόνια την Ελλάδα και κυρίως την Κύπρο», βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συνέχιζαν να διατυπώνουν... διαφορετικές απόψεις. «Δικτατορία των Τουρκοκυπρίων», «σχέδιο - τερατούργημα», «όμηρος της μειοψηφίας ο κυπριακός ελληνισμός», ήταν μερικά από τα σχόλια που χρησιμοποιήθηκαν!

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, σημερινός βουλευτής και μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος με δηλώσεις του στο «ΡΙΚ» κάλεσε την ελληνική κυπριακή πλευρά, χωρίς να απορρίπτει το «σχέδιο Ανάν», να πει αμέσως το πρώτο ΟΧΙ στις τελεσιγραφικές, όπως τις χαρακτήρισε, ημερομηνίες που θέτει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Συγχρόνως, ο ίδιος, επισήμανε ότι «στο σχέδιο συνδέεται η λύση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και γι' αυτό», είπε «το θέμα πρέπει να μείνει ανοιχτό για συζήτηση μετά την Κοπεγχάγη». Ο Θ. Πάγκαλος παράλληλα εξέφρασε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι στο έγγραφο Ανάν παρέχεται το δικαίωμα «βέτο στο πλαίσιο της εκτελεστικής εξουσίας», και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ανάγκη να υπάρχει για κάθε απόφαση της κυβέρνησης η ψήφος ενός Τουρκοκυπρίου, σημαίνει ότι εγκαθίσταται δικτατορία των Τουρκοκυπρίων, επί των Ελληνοκυπρίων, κάτι το οποίο, μοιραίως θα οδηγήσει στη διάλυση και στην ακυβερνησία».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση η οποία εκ των πραγμάτων, βάζει την πολιτική λύση αλά Ανάν, ως προϋπόθεση της ένταξης», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γερ. Αρσένης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό το σχέδιο», αυτό το «τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισε, «κανονικά δεν μπορεί να είναι βάση συζήτησης». Ο Γερ. Αρσένης, στα διλήμματα που βάζει η κυβέρνηση «για απώλεια μεγάλης ευκαιρίας», αν δεν «αξιοποιηθεί» το «σχέδιο Ανάν», σχολίασε ότι «αυτή είναι μεγάλη ευκαιρία για τους Εγγλέζους και τους Αμερικάνους» και «αυτό πρέπει να πούμε ανοιχτά στον Ελληνα πολίτη», επισήμανε. Τέλος, ο Γερ. Αρσένης υπογράμμισε ότι «το σχέδιο δημιουργεί ουσιαστικά δυο συστατικά κράτη, τα οποία αναμεταξύ τους δε θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές», έτσι ουσιαστικά τόνισε «δεν υπάρχει ανεξαρτησία και κυριαρχία στο νησί».

«Το συγκεκριμένο σχέδιο καθιστά τον κυπριακό ελληνισμό όμηρο της μειοψηφίας», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πλάνετ», ο ίδιος επισήμανε ότι το σχέδιο: «Ρυθμίζει έτσι τα πράγματα που θα είναι υπό τον έλεγχο της υπερδύναμης και θα εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, σε βάρος των αρχικών μας συμφερόντων και των συμφερόντων της ΕΕ». Στην ίδια συνέντευξη πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση του κόσμου και «απόφαση ομόφωνη του έθνους». Ο Π. Κρητικός προέβλεψε επίσης «δύσκολους καιρούς για τη χώρα» στο άμεσο μέλλον, αφού, όπως υποστήριξε, «θα παιχτεί ένα άγριο παιχνίδι στο μέλλον στην περιοχή, από μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμμονή στη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία (2005-11-23 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση με Ανάν (2004-05-20 00:00:00.0)
Με ΕΕ ξανά για Ανάν (2004-05-14 00:00:00.0)
Καθαρό ΟΧΙ από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (2004-04-20 00:00:00.0)
Κουβέντα να γίνεται... (2001-08-11 00:00:00.0)
Επιστροφή στο τραπέζι με πρώτο θέμα το εδαφικό (2000-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ