Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Σ.ΧΑΣΙΚΟΥ - Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η στρατιωτική διάσταση των εξελίξεων

Ιστορική ευκαιρία και αρχή διαπραγμάτευσης χαρακτηρίζεται το «σχέδιο Ανάν» από τον Γ.Παπαντωνίου

Το «σχέδιο Ανάν» και η στρατιωτική διάσταση των ρυθμίσεων που προτείνονται, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας του υπουργού Γ. Παπαντωνίου με τον Κύπριο ομόλογό του Σ. Χάσικο.

Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, ο Γ.Παπαντωνίου έκανε λόγο για «μια μέρα που είναι ιστορική για την Ελλάδα», καθώς χτες το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το «σχέδιο Ανάν» για το Κυπριακό και πρόσθεσε αναφερόμενος στη συνάντηση: «Σημείωσα ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό, ότι αποτελεί μια αφετηρία διαπραγμάτευσης, την οποία θα διεξαγάγει η κυπριακή πλευρά, με την πλήρη συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας». Ωστόσο επισήμανε: «Θα χρειαστεί να αλλάξουν ορισμένα σημεία του Σχεδίου, έως ότου καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ειδικά για τις στρατιωτικές πτυχές του θέματος, αφού το σχέδιο προβλέπει αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου ανέφερε: «Είναι μια εξέλιξη που πιστεύω ότι αν ευοδωθεί θα είναι μια θετική εξέλιξη και για την ευρύτερη ασφάλεια της Κύπρου, αλλά και σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, την πορεία αμυντικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας και την προοπτική σε ό,τι αφορά την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες». Μέχρι τότε, πάντως, «υπάρχει η πραγματικότητα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και θα παραμείνουμε ενωμένοι».

Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται ως υπό κατάργηση υπουργός, εφόσον τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που προβλέπει αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, είπε: «Αν αυτή είναι η ώρα, ή αυτή είναι η λύση που εγγυάται λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, ασφάλεια και ειρήνη, ναι ένας υπουργός Αμυνας δε νιώθει καθόλου άσχημα, εάν τώρα είναι η ώρα να υιοθετήσουμε αυτή τη λύση για το καλό και το μέλλον αυτού του τόπου».

Πάντως, παράξενα ακούγεται η δήλωση του Γ.Παπαντωνίου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε το μέλλον του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου, είπε: «Υπάρχει Ενιαίος Αμυντικός Χώρος και θα υπάρχει όσο δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό. Εάν βρεθεί λύση στο Κυπριακό, η οποία θα απαλλάξει την Κύπρο από απειλές, ασφαλώς το θέμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, θα τεθεί κάτω από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα».

Οι επιπτώσεις
στις Ενοπλες Δυνάμεις

Να σημειώσουμε ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου είναι πολύπλευρη και σε βάθος. Στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, εκατοντάδες μίλια ανατολικά από τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων. Από την άλλη, είναι η ελληνική στρατιωτική παρουσία στο έδαφος της Κύπρου, είτε ως ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) είτε ως συνεργασία, στα πλαίσια της βοήθειας που παρέχεται στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

Ενα άλλο θέμα είναι ο εξοπλισμός της Εθνικής Φρουράς. Τόσο τα όπλα και τα οπλικά συστήματα που διαθέτει (αντιαεροπορικά συστήματα, προηγμένα άρματα μάχης κυρίως ρωσικής προέλευσης, μονάδες πυροβολικού κλπ.), όσο και εκείνα που έχει παραγγείλει ακόμα και σε ελληνικές βιομηχανίες. Το σύνολο του εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς αντιστοιχεί σε ένα από τα πακέτα των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Υπάρχουν και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν είτε είναι υπό κατασκευή στην Κύπρο στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος, όπως η αεροπορική βάση της Πάφου. Οι εγκαταστάσεις αυτές συνδέονται επιχειρησιακά με αντίστοιχες εγκαταστάσεις και έργα στρατιωτικής υποδομής στην Ελλάδα, όπως στην Ανατολική Κρήτη που εγκαταστάθηκαν -αντί της Κύπρου- οι ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικοί πύραυλοι «S-300», αλλά και σε άλλα νησιά. Τυχόν αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου θα δρομολογούσε υποχρεωτικά αναδιάταξη και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, περιορισμό της παρουσίας τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με αντιστάθμισμα, ίσως, την ανάληψη πιο ενεργού ρόλου στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών αποστολών.


Κ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ