Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εσυραν σιδεροδέσμιο συνδικαλιστή, επειδή έτσι διέταξε ο εργοδότης

Αστυνομικοί έδρασαν ως υπάλληλοι του μεγαλοκαταστηματάρχη ΦΩΚΑ. Με χειροπέδες έσυραν στο τμήμα τον Γ. Πέρρο, γραμματέα του ΕΚΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ

Δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες, από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., σύρθηκε και κρατήθηκε χτες το πρωί στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης, το στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γ. Πέρρος. Οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν τον έσυραν κυριολεκτικά στο τμήμα μετά από συνεννόηση με τους προϊσταμένους τους και μετά από αξίωση των ιδιοκτητών του μεγαλοκαταστήματος «ΦΩΚΑ» στην Ερμού. Μαζί του συνέλαβαν τη συνδικαλίστρια Μ. Παπαδογιάννη από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και μία εργαζόμενη του «ΦΩΚΑ». Οι συνδικαλιστές είχαν πάει στο πολυκατάστημα μετά από αίτημα της εργαζόμενης, την οποία η εργοδοσία ήθελε παράνομα να μεταθέσει για να επιβάλει συνολικά ένα κλίμα τρομοκρατίας ως απάντηση στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Στο ερώτημα των συνδικαλιστών γιατί συλλαμβάνονται, τα αστυνομικά όργανα δεν αρκέστηκαν να εκτελέσουν τις εντολές του εργοδότη, αλλά κατέφυγαν και σε απειλές κατά των συνδικαλιστών για δήθεν απείθεια!

Οι συνδικαλιστές σύρθηκαν στο τμήμα με την ψευδή κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης! Οπως αποδείχτηκε στη συνέχεια δεν υπήρχε καν τέτοια μήνυση του εργοδότη, γεγονός που θέτει ευθέως την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. μπροστά στις ευθύνες της: Με ποιο δικαίωμα οι αστυνομικοί λειτουργούν και ως αυτόκλητοι «υπερασπιστές της οικιακής ειρήνης» εντός των χώρων δουλιάς και με άλλα λόγια, ως μπράβοι της εργοδοσίας; Γιατί ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον όρκο που έχουν δώσει αντί να υπερασπίσουν το νόμο - στην προκειμένη περίπτωση βρίσκονταν μπροστά σε μία κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από τον εργοδότη - αυτοί προχώρησαν και σε ωμή παραβίαση του νόμου 1264 για την προστασία της συνδικαλιστικής δράσης;

Η κατάσταση στο μεγαλοκατάστημα του ΦΩΚΑ είναι τεταμένη εδώ και καιρό, καθώς οι εργαζόμενες οργανώθηκαν στο σωματείο τους και διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η εργοδοσία προσπαθεί να εκφοβίσει τις εργαζόμενες με τρομοκρατικές μεταθέσεις. Αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, εντείνει το κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας για να πάψουν οι... απαιτήσεις των εργαζομένων. Χτες, η επιχείρηση «ΦΩΚΑ» δεν άφησε για δεύτερη φορά μία εργαζόμενη να δουλέψει στο κατάστημα της Ερμού, ενώ θεώρησε ότι φέρνοντας την αστυνομία θα την έπειθε να πάει εκεί που τη μετέθεσαν. Οι συνδικαλιστές Γ. Πέρρος και Φ. Παπαδογιάννη παρέμβηκαν όπως και προχτές, όπως και κάθε φορά όταν διακυβεύονται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οταν όμως έφτασαν στο κατάστημα, αντί για λύση στο πρόβλημα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς που είχε καλέσει η εργοδοσία και έναν μεγάλο αριθμό «μπράβων» του εργοδότη που παριστάνουν τους «σεκιούριτι». Ενας από τους αστυνομικούς πέρασε εν ψυχρώ χειροπέδες στον Γ. Πέρρο πριν προλάβει καν να ρωτήσει τι δουλιά έχει η αστυνομία μέσα στο χώρο δουλιάς.

Στο Τμήμα Ακρόπολης ο διοικητής υποχρεώθηκε να ομολογήσει ότι δε στοιχειοθετείται καμιά κατηγορία! Οπότε προέκυψε εκ νέου το ερώτημα: Γιατί συνέλαβαν τους συνδικαλιστές κι ακόμα χειρότερα γιατί πέρασαν χειροπέδες στον γραμματέα του ΕΚΑ; Ο ίδιος ο διευθυντής του «ΦΩΚΑ» δήλωσε αναρμόδιος και είπε πως αν είναι να κατατεθεί μήνυση, αυτό θα γινόταν από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι όμως μέχρι και την απελευθέρωση των συνδικαλιστών δεν είχαν καν εμφανιστεί στο τμήμα. Οπότε και οι συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας και «στέλνει μήνυμα στους εργοδότες ότι απέναντι τους δεν έχουν μόνο τους εργαζόμενους της επιχείρησης και το Σύλλογο, αλλά το σύνολο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Τέτοιες μορφές τρομοκρατίας έχουμε περάσει και στο παρελθόν και ξέρουμε να τις αντιμετωπίζουμε και να τις χτυπάμε, πριν ακόμα εξελιχθούν». Συμπληρώνει επίσης: «Οι εργοδότες δεν είναι μόνοι τους, έχουν μαζί τους την κυβέρνηση, που με αντεργατικούς νόμους και την αντιλαϊκή πολιτική της ανοίγει την όρεξη του κάθε εργοδότη. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους, μαζικά, μέσα από τη συμμετοχή στα σωματεία και στα συνδικάτα οργανωμένα, ν' αντιπαλέψουμε αυτού του είδους τις πολιτικές και την τρομοκρατία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εργοδοσία απέλυσε έγκυο εργαζόμενη (2008-08-13 00:00:00.0)
Αγριος ξυλοδαρμός εργατών από αστυνομικούς (2005-06-15 00:00:00.0)
Αστυνομικοί σε ρόλο μπράβων της εργοδοσίας (2002-11-14 00:00:00.0)
Αστυνομικοί σε ρόλο τραμπούκων (1999-12-08 00:00:00.0)
Αστυνομική προστασία στην παρανομία (1998-12-22 00:00:00.0)
Αγριο ξύλο, συλλήψεις και χειροπέδες! (1998-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ