Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ομόφωνο «ναι» στο διχοτομικό σχέδιο

«Ομόφωνα» χτες, το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού και την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, τάχθηκε υπέρ του Σχεδίου για τη Συνολική Διευθέτηση του Κυπριακού, που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ, «ως βάση για διαπραγμάτευση». Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά την ομοφωνία που εξασφάλισε στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα επιζητήσει τη «νομιμοποίηση» των κυβερνητικών επιλογών μέσα από την κοινή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στις 28 και 29 Νοέμβρη.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός, όπως μετέφερε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Τύπου, διαπίστωσε «ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι, ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί την αφετηρία της εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης, μιας διαπραγμάτευσης, στην οποία, βεβαίως, πολλά θέματα είναι ανοιχτά. Και κάλεσε όλους να συμβάλουν, με τις δυνάμεις του ο καθένας, σ' αυτήν την προσπάθεια, τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε ομόθυμοι, συνεπείς και με μια φωνή».

Στην εισαγωγική του ομιλία, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις, από το 1974 και μετά, επιδίωκαν τη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Επιδίωξη ήταν ο ΟΗΕ να παρουσιάσει ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, για να υπερβεί τη συνεχή άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να συζητήσει το θέμα, το στόχο της να αναγνωριστούν τα τετελεσμένα. Ο ΟΗΕ παρουσίασε τώρα το σχέδιό του». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε στην ομιλία του ότι «για πρώτη φορά ο ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο» και πως «η κίνηση αυτή είναι ασυνήθιστη. Η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Ο ΟΗΕ δε δέχεται να διακυβεύει το κύρος του σε συνεχείς αδιέξοδες απόπειρες. Παράδειγμα το Παλαιστινιακό. Είναι, ίσως, η τελευταία ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος μέσω αυτού του δρόμου».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε υπέρ της άποψης που προβάλλει η κυβέρνηση και σύμφωνα με την οποία μια κακή λύση για το Κυπριακό είναι προτιμότερη από μια μη λύση. «Υπάρχουν, είπε ο πρωθυπουργός, ορισμένοι που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να διαπραγματευτούμε, ότι δε βιαζόμαστε. Κάποτε θα έρθει η λύση. Σε δέκα, είκοσι χρόνια. Αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Οι Τούρκοι, τα χρόνια που πέρασαν, εποίκισαν το νησί. Τίποτε δεν αποκλείει να συνεχίσουν και να ανατρέψουν τα δημογραφικά δεδομένα. Τίποτε δεν αποκλείει η απόπειρα αυτής της λύσης, αν αποτύχει, να δημιουργήσει στη διεθνή κοινότητα τη βεβαιότητα για τη ματαιότητα των προσπαθειών. Να αποδεχτεί, γι' αυτό, τη διχοτόμηση, τα δύο κράτη και - το χειρότερο - να αναγνωρίσει και νομικά το δημιούργημα των στρατευμάτων κατοχής».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το «σχέδιο Ανάν» θέτει ερωτήματα, «που δεν απαντώνται μόνο με συναισθηματικές αντιδράσεις, με την επίκληση του δικαίου μας. Χρειάζεται να σκεφτούμε στρατηγικά και με προοπτική». Περιγράφοντας αυτήν τη στρατηγική, τη συνόψισε, λέγοντας ότι μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά είχε καταφέρει να εμφανίζεται ο Ντενκτάς και η Αγκυρα ως τα αδιάλλακτα μέρη. «Αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, επέτρεψε και τη διατήρηση του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινής γνώμης και των χωρών της ΕΕ. Ανατροπή αυτής της εντύπωσης, με άρνηση διαλόγου από πλευράς μας, θα μας έφερνε σε μειονεκτική θέση».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τα τετριμμένα των ημερών περί ιστορικών ευκαιριών που δεν πρέπει να πάνε χαμένες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ