Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
Αισιόδοξοι, αλλά και επιφυλακτικοί

«Το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της Κύπρου είναι μία ευχάριστη εξέλιξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός του «Αττίλα» και απερχόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ. Βέβαια, παράλληλα με την παραπάνω δήλωσή του και στην προσπάθειά του να εμφανίσει και «αδικημένη» την τουρκική πλευρά, έκανε λόγο για «απαράδεκτες» εδαφικές ρυθμίσεις και «απαράδεκτη μείωση του αριθμού των τουρκικών δυνάμεων στο νησί».

Ο Μ. Ετσεβίτ δήλωσε ότι «για πρώτη φορά εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών το ενδεχόμενο ισότιμης παρουσίας για τις δύο πλευρές διασφαλίζεται». Ο Τούρκος πρωθυπουργός όμως συμπλήρωσε ότι το τμήμα του σχεδίου που προβλέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά να παραδώσει ένα μεγάλο τμήμα εδαφών στη Νότια Κύπρο, «είναι κάτι που δεν μπορούσε να αποδεχτεί η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Σχολιάζοντας την προβλεπόμενη από το σχέδιο μείωση στο ένα τρίτο του αριθμού των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί, τόνισε ότι πρόκειται «για μία κατάσταση που δεν μπορούμε να ανεχθούμε». Ο Μ. Ετσεβίτ, στις ίδιες δηλώσεις, για πολλοστή φορά δήλωσε ότι «υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο»...

Ο πρόεδρος του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν από τη Ρώμη όπου βρέθηκε χτες, δήλωσε: «Πρέπει να βρεθεί μια λύση με βάση τη φόρμουλα των δυο ισότιμων, κυρίαρχων και χωριστών κρατών. Επίλυση του Κυπριακού, σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και εξομάλυνση πολλών εκ των προβλημάτων μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας». Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος του ίδιου κόμματος και αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική, Γιασάρ Γιακίς, είπε ότι «αν οι εδαφικές ρυθμίσεις που προτείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ γίνουν δεκτές από τους Τουρκοκυπρίους, το κόμμα του δε θα έχει αντιρρήσεις, αλλά με τον όρο να μη χάσουμε τα στρατηγικά σημεία».

Οι Τουρκοκύπριοι

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι πρόεδροι όλων των τουρκοκυπριακών κομμάτων του ψευδοκράτους, με δηλώσεις τους, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού και ανέφεραν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι ουσιαστικά το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ετοιμάστηκε για να ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές. Την ίδια ώρα πάντως, ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς Μουμτάλ Σοϊζάλ δήλωνε ότι «το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό απέχει από τις τουρκικές θέσεις», τονίζοντας συγχρόνως ότι στην Κύπρο θα πρέπει να αναγνωριστεί η ύπαρξη δύο κρατών.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Ντερβίς Ερόγλου, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ζητήσαμε να μας δώσει περισσότερο χρόνο ο Γενικός Γραμματέας. Στο κάτω κάτω, είναι ένα θέμα που αφορά το μέλλον του κράτους μας και του λαού μας. Πρέπει να εκτιμήσουμε το σχέδιο λεπτομερώς για να καθορίσουμε τη θέση μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ (2009-05-13 00:00:00.0)
«Παίζει» η Τουρκία (2005-01-14 00:00:00.0)
Τουρκικός χάρτης για το Κυπριακό (2004-03-16 00:00:00.0)
Αναμένονται τουρκικές κινήσεις υπό αμερικάνικη επίβλεψη (2004-01-23 00:00:00.0)
Μεταξύ της «ευρωδιχοτόμησης» και του «σχεδίου Ανάν» (2003-01-05 00:00:00.0)
Νέο αμερικανικό σχέδιο στο τραπέζι; (1999-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ