Τετάρτη 13 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Εικόνα «γαλήνης» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - παρά τις συστηματικές υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών από κατοικημένα ελληνικά νησιά - επιχειρεί να προβάλλει (και να εκμεταλλευτεί) ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να επισκεφτεί την Αθήνα σύντομα.

Ευκαιρία για την επίδειξη της τουρκικής «καλής διάθεσης» ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ βρήκε κατά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που στον πρόσφατο ανασχηματισμό της τουρκικής κυβέρνησης αντικατέστησε τον Αλί Μπαμπατζάν, χαρακτήρισε καλές τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ για το Κυπριακό δήλωσε πως η Αγκυρα στηρίζει τις διαπραγματεύσεις. «Διάβασα τη δήλωση της υπουργού Μπακογιάννη, είμαστε στενοί φίλοι. Θέλουμε να σχεδιάσουμε (την επίσκεψη) και θα είμαι εκεί σύντομα» ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Οπως είπε, στη συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών συζήτησαν «γενικά για την Κύπρο, το Ιράκ, τη Μέση Ανατολική, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, καθώς και για τη Συμμαχία των Πολιτισμών».

«Μικρό καλάθι» για Κυπριακό

Στο σημείο αυτό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού. Σε ερώτηση αν τώρα είναι πιο αισιόδοξος για την Κύπρο απ' ό,τι ήταν πριν τέσσερα πέντε χρόνια, ο Νταβούτογλου, ανέφερε ότι «πριν πέντε χρόνια ήμασταν περισσότερο αισιόδοξοι γιατί το 2004 υπήρχε ένα σχέδιο (σ.σ. Σχέδιο Ανάν), το οποίο αποτελούσε μια καλά διατυπωμένη συνολική διευθέτηση, συμφωνημένη από τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Δυστυχώς», συνέχισε, «η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε αυτό το σχέδιο κι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην τουρκοκυπριακή (πλευρά), τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν υλοποιήθηκαν».

Στη συνέχεια ο Νταβούτογλου είπε: «Εντούτοις, εξαιτίας των καλών μας προθέσεων και το γεγονός ότι δίνουμε έμφαση στην ειρήνη, όχι μόνο στο νησί, αλλά σ' ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζουμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις νέες διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών με τον πρόεδρο Ταλάτ και τον Χριστόφια και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει επιτυχία σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις. Θα δώσουμε την πλήρη μας υποστήριξη και στο τέλος των διαπραγματεύσεων ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί πραγματικά μία συνολική διευθέτηση στο νησί, η οποία θα αποτελέσει καλό νέο για όλους εμάς». Από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώθηκε ότι «ο ΓΓ επανέλαβε το συνεχές ενδιαφέρον του και την υποστήριξή του στη διαδικασία, ελπίζοντας σε κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνει τις πιέσεις η Τουρκία (2013-11-22 00:00:00.0)
Εκβιάζει για συνεκμετάλλευση με απειλή τη διχοτόμηση (2013-03-29 00:00:00.0)
Καταγγελία στον ΟΗΕ για τις τουρκικές απειλές (2011-10-08 00:00:00.0)
Αβαντάρει τη στάση της Τουρκίας (2010-09-29 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις και νέες προκλήσεις (2009-10-30 00:00:00.0)
«Πρωτοβουλία» USA στον ορίζοντα... (2008-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ