Τετάρτη 13 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ανατροπές με και χωρίς εξώδικα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη μη εφαρμογή του εξώδικου της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - παράταξη του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ), με το οποίο απαιτεί την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που προβλέπουν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των υγειονομικών, δηλαδή την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, κατέθεσε χτες η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ.

Το εξώδικο αξιοποιεί τα οξυμένα σημερινά προβλήματα για να ανοίξει το δρόμο για την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών, παζαρεύοντας κάποια οικονομικά ανταλλάγματα όπως έπραξαν οι ίδιες αυτές παρατάξεις και στους γιατρούς. Ταυτόχρονα αθωώνει και μάλιστα προβάλλει ως θετικές τις κοινοτικές οδηγίες για τον εργάσιμο χρόνο, που συνεπάγονται την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και θα φέρουν μόνο αρνητικές συνέπειες στη ζωή των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων. Οι Οδηγίες μεταξύ άλλων κατοχυρώνουν μόνο ένα ρεπό τη βδομάδα, καταργούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, αναφέρουν μέσο όρο εβδομαδιαίας εργασίας τις 48 ώρες, δίνοντας όμως το δικαίωμα στον εργοδότη να απασχολεί τον εργαζόμενο 12 ώρες ανά 24ωρο, δηλαδή 72 ώρες τη βδομάδα!

Η εντατικοποίηση της δουλειάς των νοσηλευτών αντιμετωπίζεται μόνο με τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού, με τη μονιμοποίηση όσων εργάζονται με συμβάσεις, με προγράμματα stage, με συμβάσεις αορίστου χρόνου κλπ. Μπροστά σ' αυτή την επίθεση που θα κλιμακώνεται, όσο θα βαθαίνει η κρίση στη χώρα μας, χρειάζεται η αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η συγκρότηση επιτροπών αγώνα, για να ισχυροποιηθεί ο αγώνας, με τη μαζική συμμετοχή των υγειονομικών για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας - πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εκτάκτων και συμβασιούχων, για 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο, κατώτερο βασικό μισθό 1. 400 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ