Τετάρτη 13 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αγώνας» για αζέρικο αέριο

Επίσκεψη του Μ. Βαρβιτσιώτη στο Μπακού στο πλαίσιο «της διαφοροποίησης» των πηγών και αγωγών ενέργειας

«Η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν μοιράζονται την κοινή φιλοδοξία να έρθει το αζέρικο αέριο στην Ελλάδα και η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα το δεχτεί», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης στο Μπακού, εξερχόμενος από τα γραφεία της πανίσχυρης κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου SOCAR, όπου είχε χτες συνάντηση σχεδόν μιας ώρας με τον πρόεδρό της Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ.

Τονίζοντας την ανάγκη προώθησης της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα και την Ιταλία (TGI), ο οποίος θα διαφοροποιεί τους ενεργειακούς προμηθευτές και τους δρόμους των αγωγών, ο Ελληνας υφυπουργός πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της SOCAR, αλλά και σε αυτήν που προηγήθηκε με τον Αζέρο υπουργό Εξωτερικών Ελμάρ Μαμαντιάροφ, «επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ελλάδας να εργαστεί σκληρά τόσο εντός της ΕΕ όσο και διμερώς, ώστε η Τουρκία να άρει τις αξιώσεις της για μεταπώληση ποσοστού του διερχόμενου αερίου και να περιοριστεί στην είσπραξη δικαιωμάτων τράνζιτ».

Πέραν της προώθησης της κατασκευής του αγωγού, ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ηγείται 40μελούς επιχειρηματικής αποστολής, υπογράμμισε την ανάγκη «ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του Αζέρου Προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα το Φεβρουάριο».

Στην έναρξη των εργασιών του επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε, είπε ότι το φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν 40 ελληνικές επιχειρήσεις και 120 αζέρικες, «αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων», ενώ «σημαντικό βήμα για την προσέγγιση των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων ήταν η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ του ΣΕB, από τον αντιπρόεδρό του Θ. Λαβίδα και του αντίστοιχου συνδέσμου του Αζερμπαϊτζάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ