Τετάρτη 13 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Ασβεστη η μνήμη των 200 Κομμουνιστών

Τη μνήμη των ηρώων του λαού μας τίμησαν την περασμένη Κυριακή στο Σκοπευτήριο

Hταν όλοι εκεί.... Ασβεστη η μνήμη των 200 Κομμουνιστών που έπεσαν περήφανα από το εκτελεστικό απόσπασμα του γερμανικού φασισμού την Πρωτομαγιά του 1944, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Γενιές και γενιές αγωνιστών την περασμένη Κυριακή το πρωί βρέθηκαν στο θυσιαστήριο της Λευτεριάς για να τιμήσουν τη μνήμη των ηρώων του λαού μας, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΑ, πλήθος αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διαβάστηκαν τα ποιήματα του Κώστα Βάρναλη «Πρωτομαγιά του '44» και του Γιάννη Ρίτσου «Σκοπευτήριο της Καισαριανής». Eντονη ήταν η συγκίνηση σε όσους βρέθηκαν στο χώρο κατά το προσκλητήριο νεκρών, όπου ακούστηκαν τα ονόματα των 200 ηρώων που εκτελέστηκαν. Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στην ομιλία του το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Γιώργος Μαυρίκος τόνισε μεταξύ άλλων. «Eίμαστε εδώ, 65 χρόνια μετά, για να σκύψουμε με σεβασμό στους 200 κομμουνιστές που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της λευτεριάς για την πατρίδα μας. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε το ηρωικό ΚΚΕ, που 90 χρόνια στέκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων, στην ίδια όχθη της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Για να καταδικάσουμε τις φασιστικές θηριωδίες. Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία μέχρι την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού στην πατρίδα μας».

Ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του Κόμματος, στο μνημείο
Ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του Κόμματος, στο μνημείο
Παράλληλα ο Γ. Μαυρίκος έκανε λόγο και για τη σημερινή προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας που επιχειρεί η αστική τάξη, καθώς και την εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. «Σαν χτες (9 Μάη) συμπληρώθηκαν 64 χρόνια από τη μέρα που η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυμάτιζε στο Ράιχστανγκ, συμβολίζοντας τη νίκη του ανθρώπου πάνω στη βαρβαρότητα. Κανένα γεγονός δεν έχει συγκεντρώσει τόσο ενδιαφέρον και αντιπαραθέσεις όσο ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Επιχειρούν την παραχάραξη, την κατασκευή μύθων, εξισώνουν το φασισμό με τον κομμουνισμό για να εμφανίσουν τους απόντες παρόντες στον αγώνα των λαών κατά της ναζιστικής θηριωδίας. Σ' αυτό το πλαίσιο η ΕΕ ανακηρύσσει την 9η Μάη ως Μέρα δήθεν της Ευρώπης. Με τέτοια ψέματα επιχειρούν να κρύψουν την αλήθεια, αξιοποιώντας σχολεία, πανεπιστήμια, κοινοβούλια, στρατό... ό,τι μηχανισμό διαθέτουν. Σε όλους μας και ιδίως στη νέα γενιά μπαίνει το καθήκον να μάθουμε τα γεγονότα, να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια. Και η μοναδική αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ δεν υπέστειλε τη σημαία, δεν έβαλε την ουρά στα σκέλια, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του.

Τέλος, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην επερχόμενη μάχη των ευρωεκλογών. Η ΕΕ και τα μονοπώλια γίνονται πιο αδίστακτοι και δημιουργούν ένα μέλλον γεμάτο εργασιακή δουλεία και ανασφάλεια για τις νέες γενιές. Σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι πρόσφατες αποφάσεις της Πράγας. Γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλειας. Χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης - αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων. Πάγωμα μισθών και συντάξεων - λιτότητα. Πασχίζουν για περισσότερα κέρδη και ένταση της εκμετάλλευσης. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ερίζουν για το τίνος το σκάνδαλα είναι μεγαλύτερα. Η μόνη απάντηση και στις 7 Ιούνη πρέπει να είναι μία και μοναδική. Ισχυροποίηση και ενίσχυση του ΚΚΕ, που παλεύει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας, όπου τα μονοπώλια θα κοινωνικοποιηθούν. Για μια άλλη πολιτική και οικονομία. Για μια άλλη εξουσία που θα εφαρμόσει μια πολιτική που βρίσκεται στον αντίποδα όλων των μέχρι σήμερα πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Ο ελληνικός λαός επιβάλλεται να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ΕΕ, να βάλει στοπ στα βάσανα και το ζοφερό μέλλον που του ετοιμάζουν. Ενα μεγάλο ΟΧΙ στο Μάαστριχτ, να βγάλει κόκκινη κάρτα στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑ.Ο.Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη θυσία των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών (2019-05-04 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη θυσία των 200 κομμουνιστών (2019-05-03 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη θυσία των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών (2019-04-27 00:00:00.0)
Τιμούν τη θυσία των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών (2018-05-03 00:00:00.0)
Τιμή στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές (2009-05-09 00:00:00.0)
Τιμή στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές (2009-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ