Παρασκευή 14 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Παίζει» η Τουρκία

Επικοινωνιακό παιγνίδι χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Γ. Ιακώβου ανέφερε ότι αν πράγματι ο Ερντογάν θέλει επανάληψη των συνομιλιών θα πρέπει να προχωρήσει σε ορισμένες ενέργειες. Είπε, επίσης, ότι το επικοινωνιακό παιγνίδι του Τούρκου πρωθυπουργού δημιουργεί κάποια προβλήματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στα Συμβούλια των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρώπης και όχι στις συνεντεύξεις Τύπου.

Εξάλλου, χτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι θα θεωρούσε ευλογία, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Είπε, επίσης, ότι αν και ήταν ένας εξ εκείνων που τάχθηκαν εναντίον των συμφωνιών, σήμερα, και αφού βρήκε την ισορροπία μεταξύ συναισθήματος και λογικής, θα ψήφιζε υπέρ τους, συγκρίνοντας με όσα ακολούθησαν. «Οτιδήποτε θα ήταν καλύτερο από την τουρκική εισβολή και το βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», είπε. Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το «σχέδιο Ανάν», τόνισε ότι ο λαός ψήφισε εναντίον επειδή αυτό ήθελε και όχι επειδή του το ζήτησε ο ίδιος.

Στα Κατεχόμενα, ο «πρωθυπουργός», Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και ο Ραούφ Ντενκτάς διατύπωσαν αντίθετες εκτιμήσεις για τις δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Ο Ταλάτ δήλωσε ότι αποτελούν σημαντική εξέλιξη για το ζήτημα της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. «Ισως όχι αύριο, αλλά τους προσεχείς μήνες, το Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας και την υποστήριξη της Ρωσίας, να αντιδράσει στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Προς το σκοπό αυτό θα ανατεθούν καθήκοντα στις χώρες-μέλη του Συμβουλίου. Μπορεί να αρχίσουν οι απευθείας πτήσεις προς το βόρειο τμήμα της Κύπρου», είπε ο Ταλάτ. Πρόσθεσε ότι ο τερματισμός της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων θα υποχρεώσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο σε λύση του Κυπριακού.

Αντίθετα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις Πούτιν διότι ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως υποστηρίζει το «σχέδιο Ανάν». Επανέλαβε δε ότι το «σχέδιο» «δεν υφίσταται από τη στιγμή που το απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι».

Στη Βρετανία, βουλευτές κατέθεσαν στη Βουλή των Κοινοτήτων προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο καλείται η βρετανική κυβέρνηση να διασφαλίσει τα δικαιώματα της Κύπρου κατά τις διαπραγματεύσεις για την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Καλείται, επίσης, η βρετανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εργαστεί στενά με αυτήν και τον Πρόεδρό της, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Το προσχέδιο ψηφίσματος ζητεί από την κυβέρνηση της Βρετανίας να καταστήσει πολύ σαφές στην Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της να αναγνωρίσει πλήρως και σύντομα την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εργαστεί για την εξομάλυνση της σχέσης της με αυτήν. Το προσχέδιο υπογράφουν δέκα Εργατικοί βουλευτές, δύο Συντηρητικοί και ένας Φιλελεύθερος Δημοκράτης.

Σκόπιμη κάλυψη τάφων

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», επικαλούμενη μαρτυρία Τουρκοκυπρίου, έγραφε χτες ότι αδίκως γίνονται εκσκαφές στον κατεχόμενο Τράχωνα Λευκωσίας για εντοπισμό ομαδικού τάφου, αφού στο χώρο που υπέδειξε η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει τίποτε. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, στους χώρους όπου βρίσκονται ομαδικοί τάφοι, είτε ανεγέρθησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είτε είναι απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές. Ο Τουρκοκύπριος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι τον καιρό της εισβολής υπηρετούσε στο νεκροταφείο πεσόντων. Μεταξύ των νεκρών του πολέμου, που τους έφεραν για ταφή, υπήρχαν και Ελληνοκύπριοι, τους οποίους ύστερα από διαταγή, τους έριξαν σε πηγάδι, το οποίο βρίσκεται πίσω από το χώρο όπου εργαζόταν.

Η «Αφρίκα» δημοσιεύει μεγάλη φωτογραφία του χώρου και γράφει ότι αυτός μετατράπηκε σε πλακόστρωτο, για στάθμευση οχημάτων. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Σενέρ Λεβέντ, γράφει ακόμη ότι αυτόπτης μάρτυρας είδε να ρίχνουν νεκρούς Ελληνοκυπρίους σε ρυάκι και ότι ο χώρος σήμερα είναι περιφραγμένος με συρματόπλεγμα, αφού θεωρείται στρατιωτική περιοχή.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων, Νίκος Θεοδοσίου, χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός ότι οι ερευνητικές ανασκαφές του ιδρύματος INFORCE στον κατεχόμενο Τράχωνα δεν κατέληξαν στον εντοπισμό έστω και ενός σημείου ταφής ανθρώπινων λειψάνων. Ο Ν. Θεοδοσίου είπε ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ερωτήματα για την αξιοπιστία των πληροφοριών που δίνει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε πως «αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν το 1998 από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους και είχαν χαρακτηριστεί από όλους μας ως κακής ποιότητας».

«Εγείρεται θέμα αξιοπιστίας της τουρκικής πλευράς και θα πρέπει στο μέλλον οι πληροφορίες που δίνονται στα πλαίσια της Διερευνητικής Επιτροπής να έχουν περισσότερη σοβαρότητα, επιβεβαίωση και διασταύρωση για να μην ταλαιπωρούμε άδικα τους συγγενείς, αλλά και τον κόσμο, ο οποίος παρακολουθεί το θέμα των αγνοουμένων», συνέχισε. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Αφρίκα» ότι πάνω στους ομαδικούς τάφους Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα ανεγέρθησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που θεωρούνται απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές, ο Ν. Θεοδοσίου είπε πως δεν αποκλείεται για κάποιες περιπτώσεις να έχει γίνει σκόπιμη κάλυψη ομαδικού τάφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ