Παρασκευή 14 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Σε εφαρμογή το πρόγραμμα δράσης για το ωράριο

Διάβημα χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης και συνεχίζουν...

«Οταν θέλω εγώ θα συναντηθώ μαζί σας», είπε χτες ο Σιούφας. Χτες...
«Οταν θέλω εγώ θα συναντηθώ μαζί σας», είπε χτες ο Σιούφας. Χτες...
Στη μάχη για την απόκρουση της νέας επίθεσης, όπως αυτή εκδηλώνεται με την προσπάθεια παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, για την προβολή και αποφασιστική διεκδίκηση των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, για τον αγωνιστικό συντονισμό με τους μικρομεσαίους-αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, έχουν ριχτεί τα ταξικά σωματεία στο χώρο του εμπορίου και του ιδιωτικού τομέα γενικότερα.

Χτες το μεσημέρι σε μια πρώτη αγωνιστική αντίδραση δεκάδες συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων και στελέχη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, με βάση το αγωνιστικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίστηκε στην προχτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την ερχόμενη Πέμπτη, 20 του Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα θα γίνει πικετοφορία στους δρόμους της Αθήνας. Την Κυριακή 23 του Γενάρη θα γίνει κοινή Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων του κλάδου με πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Προκαλεί η κυβέρνηση!

Μόνο ως θρασύτατη, κυνική και άκρως προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του υπουργού Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, και η άρνησή του να συναντήσει δεκάδες συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων, οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο για να καταγγείλουν την προσπάθεια παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και να καταθέσουν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Ο Δ. Σιούφας έβγαινε από το υπουργείο την ώρα που η αντιπροσωπεία έμπαινε, η οποία μάλιστα είχε ενημερώσει από χτες το υπουργείο για την παράσταση. Ο υπουργός αφού αρχικά έκανε τον ανήξερο, στη συνέχεια όχι μόνο αρνήθηκε να ακούσει την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, αλλά με προκλητικό ύφος τους ξεκαθάρισε ότι το ραντεβού θα το ορίσει ο ίδιος και όταν αυτός θα κρίνει! Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση του υπουργού και υπογράμμισαν ότι το επόμενο διάστημα με τους αγώνες τους ο υπουργός αλλά και συνολικά η κυβέρνηση θα τους βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους.

Τη νέα επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου καταγγέλλουν και με κοινό τους υπόμνημα προς τον υπουργό Ανάπτυξης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, τα Σωματεία Εργαζομένων στην εταιρία «Αφοί Κωνσταντακάτου» και στις επιχειρήσεις «Καρφούρ- Μαρινόπουλος», «Ντία».

Στόχοι της κυβερνητικής προσπάθειας, τονίζουν, είναι «η 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων όπου οι εργαζόμενοι θα εξαντλούνται δουλεύοντας ατελείωτες ώρες. Η μεγαλύτερη επέκταση της μερικής απασχόλησης με απολύσεις εργαζομένων πλήρους και σταθερής δουλιάς. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας και η επιβολή βδομάδας επτά εργάσιμων ημερών. Η συνέχεια της πολιτικής των εργοδοτών που προσπαθούν να καταργήσουν το πενθήμερο, να επιβάλουν την απλήρωτη εργασία».

Οι εργαζόμενοι παλεύουν και διεκδικούν: «Πλήρη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 7ωρο-35ωρο-5ήμερο για όλους τους εργαζόμενους. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. ΟΧΙ στην απλήρωτη εργασία. 1.200 ευρώ βασικό μισθό και 960 ευρώ σύνταξη».

Και μεταξύ άλλων απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν: «Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες λένε ΟΧΙ στα μέτρα που προωθείτε και υπηρετούν τα συμφέροντα του ΣΕΛΠΕ-ΣΕΣΜΕ, και συντονίζουν την πάλη τους. Προετοιμαζόμαστε μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες για απεργιακές κινητοποιήσεις. Στη δράση μας αυτή να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε δίπλα μας όλους όσοι θίγονται από την πολιτική σας».

  • Για την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας καλεί σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 17 του Γενάρη, στις 5.30 το απόγευμα, φορείς και εργαζόμενους του νησιού
  • Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών για το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων συγκαλούν την Τετάρτη 19 του Γενάρη στις 7 μ.μ. η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών, η Ενωση ΕΒΕ Μοσχάτου και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Κομμωτών. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της ΟΒΣΑ (Πατούσα 3 Πλ. Κάνιγγος)
  • Κοινή συνάντηση θα πραγματοποιήσουν την Δευτέρα 17 του Γενάρη η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Ν. Χανίων, ο Εμπορικός Σύλλογος και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, ενάντια στη νέα επίθεση που δέχονται με την απελευθέρωση του ωραρίου και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, μικροκαταστηματαρχών και αυτοαπασχολούμενων. Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου στις 7 μ.μ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ