Παρασκευή 14 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εχει φάει τα ψωμιά του

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι θάνατοι από αυτοκτονίες στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν γίνει περισσότεροι απ' όσους οφείλονται σε τροχαία δυστυχήματα, ανακοίνωσε προχτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάθε χρόνο, περίπου, 58.000 Ευρωπαίοι αυτοκτονούν ή ακρωτηριάζονται, εξαιτίας ψυχικών διαταραχών και ιδίως της κατάθλιψης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, ενώ από τροχαία χάνουν τη ζωή τους 50.000 και από εγκληματική ενέργεια 5.350 Ευρωπαίοι.

Και μπορεί η Επιτροπή να κάλεσε τις κυβερνήσεις να πάρουν σειρά μέτρων υπέρ της προστασίας της ψυχικής υγείας των Ευρωπαίων, αλλά δε λέει το παραμικρό, για τις βαθύτερες αιτίες του τραγικού αυτού φαινομένου. Προφανώς, κανένας δεν πιστεύει ότι ο αυξανόμενος συνεχώς αριθμός ψυχικών διαταραχών και αυτοκτονιών οφείλεται στον ...καιρό ή σε κάποιον ...άγνωστο ιό. Ολοι καταλαβαίνουν ότι τα βαθύτερα αίτια έχουν, πρώτα και κύρια, κοινωνικό περιεχόμενο. Εχουν να κάνουν με τις συνεχώς και περισσότερο απάνθρωπες συνθήκες ζωής και εργασίας στη σύγχρονη καπιταλιστική πραγματικότητα, τα εντεινόμενα φαινόμενα αποξένωσης και αλλοτρίωσης, τη ζούγκλα της αγοράς, που θέλει να βάλει παντού τη σφραγίδα της, τις διευρυνόμενες συνεχώς κοινωνικές ανισότητες, την καθημερινή και μαζική πλέον ανασφάλεια και αβεβαιότητα, κλπ., κλπ.

Και, βέβαια, οι αιτίες αυτές δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά και ριζικά με τα όποια μέτρα - ασπιρίνες πάρουν οι κυβερνήσεις. Ερχονται να αποδείξουν όμως, και, μάλιστα, με δραματικό τρόπο, ότι ο καπιταλισμός έχει φάει προ πολλού τα ψωμιά του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ