Παρασκευή 14 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Παραμένει μεγάλη «τρύπα» στο θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών

Με τη συζήτηση του συνόλου των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «βασικό μέτοχο», που αναμένεται να συζητηθεί πλέον στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα. Από την πλευρά του ΚΚΕ έγινε λόγος για «μεγάλη τρύπα» στο θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών με την αποδοχή της ύπαρξης οφ-σορ εταιριών.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, για τις εταιρίες οφ-σορ «εφόσον δε θα είναι ονομαστικές οι μετοχές σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας σε αυτή την περίπτωση το ΕΣΡ θα αναζητεί στοιχεία από την οφ-σορ εταιρία για να δει ποιοι είναι οι μέτοχοι. Αν τα στοιχεία που δίνει η οφ-σορ δεν είναι επαρκή τότε δε θα μπορεί να γίνει κάποιος μέτοχος εργολαβικής επιχείρησης ή εν προκειμένω επιχείρησης στα ΜΜΕ. Μπαίνει, δηλαδή, υπό την αίρεση του ελέγχου κάποιων στοιχείων που θα μας δώσουν οι οφ-σορ εταιρίες». Τόνισε ακόμη πως «δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί από κανένα ΕΣΡ», σημειώνοντας: «Οποιος θέλει να φτιάξει τριάντα τέτοιες εταιρίες δε θα έχουμε τις μετοχές του 30% από τα ΜΜΕ, δε θα τις έχουμε ονομαστικές. Σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας τους δε θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αρχείο των καταλόγων των μετοχών. Αυτό είναι η μεγάλη τρύπα». Επίσης, ο Αντώνης Σκυλλάκος πρόσθεσε πως «αν συμπεριλάβουμε κι εκείνες τις εξαιρέσεις για μια σειρά από επιχειρήσεις, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, χαρτοφυλακίου επιχειρήσεις, συλλογικών επενδύσεων, κλπ. μεγαλώνει ο κύκλος μέσω των οποίων παρακάμπτονται όλες οι ρυθμίσεις».

Παράλληλα, ο Αντώνης Σκυλλάκος έκανε λόγο για «πολιτικό πρόβλημα» αναφερόμενος στα «επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ κατά του ελληνικού Συντάγματος» με αφορμή τη θέση του ΠΑΣΟΚ για μη συμβατότητα του εκτελεστικού του Συντάγματος νόμου με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου, η οποία «είπε ευθέως ότι υπερισχύει το κοινοτικό δίκαιο», σημειώνοντας ότι «αργότερα θα προκύψουν ζητήματα σύγκρουσης του Συντάγματος με το κοινοτικό δίκαιο». Ειδική αναφορά στο θέμα των εξαιρέσεων που αφορούν στα ΜΜΕ στα οποία βασικός μέτοχος είναι ένα πολιτικό κόμμα έκανε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Οπως είπε, «γιατί παίρνετε ως κριτήριο τα κόμματα που είναι μόνο στη Βουλή; Γιατί στην εξαίρεση δεν περιλαμβάνετε τα κόμματα που είναι εκτός Βουλής;».

Χτες, πάντως, οι συναρμόδιοι υπουργοί, Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, και Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση αλλαγών στο νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο. Μεταξύ άλλων υπήρξε δέσμευση για τη μη παροχή δυνατότητας διακοπής λειτουργίας των εφημερίδων και πιθανόν των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Επίσης, ανακοινώθηκε η αποκλειστική απασχόληση των νομικών συμβούλων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Οσον αφορά στο θέμα της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «δίνουμε παράταση του χρόνου λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών και με το νέο νομικό καθεστώς θα δοθεί κοινή αφετηρία. Μέχρι τον Αύγουστο θα έχουμε φέρει το σχετικό νόμο που θα αντικειμενοποιεί τα κριτήρια αδειοδότησης, για να ακολουθήσει η προκήρυξη, καθώς έχει δοθεί παράταση των αδειών μέχρι τις 30 Νοέμβρη του 2005. Κανένας σταθμός δε θα κλείσει από τους νομίμως λειτουργούντες στις 31 Δεκεμβρίου 2004».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ