Παρασκευή 14 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διάλογος και ... προκλήσεις

Συνεχίζεται η διαδικασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, παρά την κλιμάκωση της παρουσίας τουρκικών πολεμικών σκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Αμηχανία προκαλεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η «ανάγκη» της υπηρέτησης πολιτικών επιλογών, που φαίνεται να έχουν επιβληθεί «απ' έξω». Η διαδικασία προσέγγισης με την Τουρκία, η οποία συνεχίζεται παρά την κλιμακούμενη δραστηριότητα του τουρκικού ναυτικού στα Ιμια και ο διάλογος για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το όνομα της ΠΓΔΜ, αποτελούν δύο ζητήματα, για τα οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απλώς εργάζεται για να διασώσει τα προσχήματα.

Ετσι λοιπόν ξεκινά σήμερα, μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, ο τριακοστός γύρος των συνομιλιών για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, την ίδια στιγμή που κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται ότι είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την ίδια κατευναστική πολιτική που ακολουθούσαν και οι κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη, απέναντι στην Τουρκία, την ίδια στιγμή που η Αγκυρα συνεχίζει να κρατά σε ισχύ την απειλή πολέμου προς την Ελλάδα.

Επιχειρώντας να διαφύγει από την πραγματικά άβολη στάση στην οποία βρίσκεται, η κυβέρνηση αναζητά σωσίβια στην ΕΕ. Ετσι, λοιπόν, «στο πλαίσιο, στο πνεύμα και στο γράμμα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», που έδωσε ενταξιακή προοπτική στην Τουρκία, παρέπεμψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη νέα τουρκική προκλητικότητα στα Ιμια. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόσφατο επεισόδιο κοντά στις βραχονησίδες, είπε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο πλαίσιο, στο πνεύμα και στο γράμμα που έχει καθοριστεί από την παράγραφο 20 των Συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Με αυτόν το γνώμονα, συνέχισε, κινείται η ελληνική πλευρά, πάντα στη λογική βεβαίως ότι στόχος μας παραμένει η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «επρόκειτο για συνήθη δραστηριότητα», ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «αυτή είναι η τουρκική άποψη» και προσέθεσε ότι «η ελληνική θέση ήταν κρυστάλλινη και άμεση».

Για το όνομα της ΠΓΔΜ

Στο μεταξύ προβληματισμό προκάλεσαν χτες οι φήμες ότι η Αλβανία σκόπευε να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή «Μακεδονία», με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπουτσκόφσκι στην Αλβανία.

Τελικά, όμως, ο Μπουτσκόφσκι αναχώρησε μάλλον δυσαρεστημένος, καθώς τα Τίρανα θα χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» μόνο στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια.

Στην Αθήνα σήμανε συναγερμός, όταν ξένο πρακτορείο ειδήσεων έστειλε τηλεγράφημα, το οποίο μετέδιδε ότι ο Φάτος Νάνο δήλωσε στον Βλάντο Μπουτσκόφσκι ότι τα Τίρανα θα αναγνώριζαν τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βλάντο Μπουτσκόφσκι, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ότι ήδη από καιρό τα Τίρανα έχουν αναγνωρίσει και έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια, όμως σε διεθνές επίπεδο και σε σχέση με τρίτες χώρες η Αλβανία έχει χρησιμοποιήσει την ονομασία του ΟΗΕ, δηλαδή ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ