Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Βλάπτονται τα εθνικά μας συμφέροντα

«Το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ δεν πρέπει να αποτελέσει τη βάση διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, γιατί βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες στα γραφεία του κόμματός του.

Ο Δ. Τσοβόλας, στη συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο «αναγνωρίζει και νομιμοποιεί τον Αττίλα και την παράνομη κατοχή του Βόρειου Τμήματος της Μεγαλονήσου και κατά συνέπεια εξ ορισμού αυτό το κείμενο δεν περιλαμβάνει δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «συνιστά σαφώς ένα μόρφωμα συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδίας, όπως απατηλά το εμφανίζει η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της, με δύο ξεχωριστές και κυρίαρχες μεταξύ τους εδαφικές ενότητες, με ξεχωριστή ιθαγένεια στο καθένα και ένα τρίτο, με χαλαρή κυβέρνηση και μη λειτουργικό για τις διεθνείς σχέσεις αυτού του κοινού κράτους».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, συγχρόνως επισήμανε ότι «αν το μόρφωμα αυτό γίνει δεκτό ή αν αποτελέσει τη βάση διαλόγου, θα βλάψει σαφώς και αμέσως μετά την παραδοχή του τα συμφέροντα και της Ελλάδας στο Αιγαίο, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της Ελλάδας στη Θράκη, αφού θα χρησιμοποιηθεί - και θα απαιτηθεί από την Τουρκία με τη στήριξη των ίδιων Μεγάλων Δυνάμεων - ως μοντέλο για τη διχοτόμηση του Αιγαίου και για την αυτονόμηση της Θράκης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα». Ο Δ. Τσοβόλας πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη λύση «είναι μη βιώσιμη και μη λειτουργική», κάτι που θα χρησιμοποιηθεί, όπως δήλωσε ο ίδιος, «από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για να δημιουργήσει και πάλι στο μέλλον πρόβλημα και να επεκταθεί και στο νέο ελληνοκυπριακό συστατικό κράτος το τουρκοκυπριακό στοιχείο».

Παράλληλα, ο Δ. Τσοβόλας ξεκαθάρισε ότι από το κείμενο του Σχεδίου και συγκεκριμένα από το 4ο άρθρο με τον τίτλο «Προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ», προκύπτει σαφώς όπως επισήμανε ότι «συνδέεται πλήρως και εκβιαστικά η αποδοχή του απαράδεκτου αυτού σχεδίου και η επίλυση του πολιτικού προβλήματος, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Μπροστά σ' αυτή την κρίσιμη εθνική κατάσταση, τόνισε ο Δ. Τσοβόλας, «καλώ δημόσια τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα να αφήσουν τις όποιες διαφορές υπάρχουν και γύρω από αυτό το κορυφαίο εθνικό θέμα, να συγκροτήσουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ένα πατριωτικό μέτωπο, για να σταματήσει η λαίλαπα που σαρώνει αξίες, αρχές, διεθνείς και εθνικές αρχές». Οπως ο ίδιος υποστήριξε, «αν περάσουν αυτά τα θέματα όπως μεθοδεύονται, τότε η όποια συγκρότηση μετώπου θα είναι απλή επαναστατική γυμναστική».

Ο Δ. Τσοβόλας, αφού κάλεσε τους πάντες να πάρουν τις ευθύνες τους, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, «για το αν θεωρεί ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να δώσει την παραίτησή του, αν η κυβέρνηση δρομολογήσει αυτό το σχέδιο», ανέφερε: «Παρέχει τη δυνατότητα, στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σταματήσει τέτοιου είδους βλαπτικές, αν τις κρίνει βλαπτικές, εξελίξεις στα εθνικά θέματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ