Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Κλίμα αποδοχής του «σχεδίου» ως βάση για διαπραγμάτευση

Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στην τουρκική κατοχή

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ

Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στην τουρκική κατοχή
Θετική, εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ι. Κασουλίδης, ότι θα είναι η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ από τη Λευκωσία, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο παρέλαβε και ενημερώθηκε για το «σχέδιο Ανάν», είπε ότι το συμπέρασμα αυτό εξάγεται και από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που έγιναν, αλλά και από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η απάντηση θα δοθεί μετά την επίσκεψη του προέδρου Γλ. Κληρίδη στην Αθήνα και τη συνεδρίααη του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, αλλά και την επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Απηύθυνε δε, έκκληση να σταματήσει η δημόσια διαπραγμάτευση του «σχεδίου Ανάν», γιατί, όπως πρόσθεσε, αυτό μειώνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πολλές καινούριες έννοιες στο κείμενο, οι οποίες θα πρέπει να εξηγηθούν και έφερε ως παράδειγμα τη λειτουργία του προεδρικού συμβουλίου, η οποία, όπως είπε, δεν έχει τίποτε να κάνει με την εκ περιτροπής προεδρία, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Πάντως, πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρχει σύμπνοια και με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά σε κάθε περίπτωση η απόφαση δε θα ληφθεί μεταξύ Κληρίδη και Σημίτη, αλλά από την Κύπρο και θα τη στηρίξει η Αθήνα.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κυβερνητικής εκπρόσωπος της Κύπρου Μ. Παπαπέτρου, με δηλώσεις του στο ΡΙΚ και τη ΝΕΤ ζήτησε «να σταθμιστούν όλες οι δυνατότητες, να βελτιωθούν όσο γίνεται τα αρνητικά του σχεδίου και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση». Κατέστησε δε, σαφές, πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία επί του «σχεδίου Ανάν» μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, τερματίζεται και η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού, διευκρινίζοντας ότι αυτό που ζητάει ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι όπως μέχρι την Κοπεγχάγη υπάρξει συμφωνία στις βασικές πτυχές της πρότασής του, την ιδρυτική συμφωνία και τις βασικές διατάξεις του συντάγματος.

Κατά συνέπεια, είπε ο Μ. Παπαπέτρου, τα θέματα που παραμένουν προς διαβούλευση με τα Ηνωμένα Εθνη είναι δευτερεύουσας φύσεως. Σε ερώτηση εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται το έγγραφο ως βάση για συζήτηση, τόνισε ότι πάντοτε η πλευρά μας είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί λύση του Κυπριακού, πολύ περισσότερο όταν η πρόταση προέρχεται από το ΓΓ του ΟΗΕ. Σημείωσε ακόμα πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και υπενθύμισε ότι το «σχέδιο Ανάν» υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Γι' αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να σταθμιστούν όλες οι δυνατότητες, να βελτιωθούν όσο γίνεται τα αρνητικά του σχεδίου και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση.

Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Αλ. Μαρκίδης, τόνισε χθες ότι το «σχέδιο Ανάν» περιέχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναλυθεί σε βάθος, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και η πολιτική ηγεσία να πάρει τις δέουσες αποφάσεις. Πρόκειται, είπε, για ένα λεπτομερέστατο σχέδιο, το οποίο αφορά το μέλλον του τόπου και είναι φυσικό να υπάρχουν ανησυχίες και διαπίστωσε ότι παρόλο που στο σχέδιο δε γίνεται αναφορά σε Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρόκειται για δημιουργία νέου κράτους αλλά για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την ιθαγένεια σημείωσε ότι γίνεται αναφορά σε μια ιθαγένεια, αλλά ο πολίτης του κράτους θα είναι και πολίτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ταυτόχρονα θα πρέπει να προσδιοριστεί σε ποιο από τα ομόσπονδα μέρη ανήκει.

Θετικά αντιμετωπίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων επί του «σχεδίου Ανάν» ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος πρόεδρος, Τ. Παπαδόπουλος, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το έγγραφο δίνει μια ευκαιρία για ουσιαστική διαπραγμάτευση. Λέω «ναι», είπε, και υποστηρίζω ότι πρέπει να δεχτούμε να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια να αρθούν ή να τροποποιηθούν τα αρνητικά στοιχεία και να ενισχυθούν τα θετικά. Και επέκρινε κρατικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους ότι προσπαθούν να αναδείξουν μόνο τα θετικά στοιχεία του σχεδίου και μάλιστα κατά τρόπο παραποιημένο, κατά την έκφρασή του, με στόχο να οδηγήσουν προς την αποδοχή του.

Με θετικό μάτι βλέπει το «σχέδιο Ανάν» και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ). Ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την προεδρία Γ. Ομήρου δήλωσε πως υπάρχουν θετικά, αλλά και αρνητικά σημεία, για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη πως θα ήταν ανεύθυνο αν η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν αποδεχόταν το έγγραφο ως βάση διαπραγματεύσεων. Επισήμανε ακόμα πως αυτή την ώρα απαιτείται ψυχραιμία, αλλά παράλληλα και αποφασιστικότητα, ώστε να επιτευχθεί μια λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σχετικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το Φλεβάρη του 2003, ο Γ.Ομήρου είπε πως δεν υπάρχει προς το παρόν τίποτε, που να διαφοροποιεί τις πρόνοιες του Συντάγματος για διεξαγωγή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ