Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κουβέντα να γίνεται...

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ταξίδευε, μετά από τρεις αναβολές, για τις θερινές διακοπές του στη Σίφνο, άρχισαν και οι πρώτες αντιδράσεις, πάνω στο σχέδιο του νέου Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ο ίδιος εγκρίνει και πρόκειται να ψηφιστεί από το συνέδριο που θα γίνει τον Οκτώβρη. Οπως, εξάλλου, ήταν αναμενόμενο, η όλη συζήτηση και κριτική επικεντρώνεται στα διαδικαστικά, με προφανή στόχο να αναλωθεί σε αυτά και να μην αγγίξει, ακόμα και αν υπήρχαν κάποιοι με τέτοιες προθέσεις, την ίδια την κυβερνητική πολιτική.

Αντιπροσωπευτικές του κλίματος και των απόψεων που διατυπώνονται από τις διάφορες πλευρές είναι οι δηλώσεις που έκαναν χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Αντ. Κοτσακάς, μέλος της ΚΕ, σημείωσε πως «είναι ένα σχέδιο, το οποίο πρώτος έφερε ο Κ. Σκανδαλίδης, αυτό δε σημαίνει ότι στην Κεντρική Επιτροπή δεν μπορεί να πάει άλλο σχέδιο ή άλλες προτάσεις». Και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι ο Σκανδαλίδης έκανε μια προσπάθεια σύνθεσης. Δε θεωρώ ότι έχει επιτύχει εκείνο που εγώ θα επιθυμούσα».

Η Αννα Καραμάνου, ευρωβουλευτής, που ρωτήθηκε για την πρότασή της να παραλειφθούν από το προοίμιο του Καταστατικού τα περί «τουρκικής απειλής», καθώς και ο όρος «ελληνισμός» σημείωσε: «Νομίζω ότι ο όρος "ελληνισμός" δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας και σε κείμενα που μπορεί να μεταφραστούν. Νομίζω ότι είναι επιθετικός όρος. Ο ελληνισμός δεν είναι κάποιο κίνημα ή κάποια ιδεολογία, όπως ο χριστιανισμός». Ενώ για τον όρο «τουρκική απειλή» είπε: «Μπορεί και να υπάρχει τουρκική απειλή. Ομως, το προοίμιο ενός Καταστατικού δεν μπορεί να αναφέρεται στην τουρκική απειλή σαν κύριο πρόβλημα της χώρας». Η ίδια αναφέρθηκε και στις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου, που τις χαρακτήρισε «πρωτοποριακές», ενώ, όταν ρωτήθηκε για τον Γερ. Αρσένη, αρκέστηκε να πει ότι «κάποιοι έχουν κολλήσει στο παρελθόν».

Κληθείς από τον ίδιο σταθμό να σχολιάσει τα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Στ. Παπαθεμελής επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είχε εσωτερικό πρόβλημα, το απέκτησε στην πορεία, εξαιτίας της εξαγγελίας του συνεδρίου» και έκανε λόγο για «φάση μετάλλαξης προς την υιοθέτηση του νεοφιλελευθερισμού», την οποία διανύει το ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας δε σε όσα είπε η Αννα Καραμάνου, ο Στ. Παπαθεμελής είπε χαρακτηριστικά ότι «αν είναι ακριβές αυτό, δε μας μένει παρά να τρελαθούμε, αλλά πού θα βρούμε τόσα πολλά ψυχιατρεία για να μπούμε μέσα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2003-11-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-06-19 00:00:00.0)
Αποφάσισαν ομόφωνα για τις «θέσεις» του συνεδρίου (2001-08-30 00:00:00.0)
Εξάρτηση και... διεκδικήσεις (1996-08-21 00:00:00.0)
Η άλωση του κομματικού μηχανισμού (1996-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ