ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποιοτικός νεανικός κινηματογράφος

«Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη
«Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη
Κινηματογραφική «όαση» για τα παιδιά και τη νεολαία, που η κινηματογραφική τους αντίληψη στρεβλώνεται κυρίως μέσω του Χόλιγουντ, φιλοδοξεί να αποτελέσει ο παλιός κινηματογράφος της Αθήνας, «Φιλίπ».

Ανακαινισμένος και με τη διεύθυνση του «Νεανικού Πλάνου» (μη κερδοσκοπικού φορέα) και του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ για παιδιά και νέους της Ολυμπίας, το «Φιλίπ» (Θάσου 11, πλατεία Αμερικής) «συστήνει» από σήμερα και μέχρι τις 21/11 στους νέους - και όχι μόνο - το νέο του «πρόσωπο», με την προβολή 10 ευρωπαϊκών νεανικών ταινιών (δύο σε πρώτη ελληνική προβολή).

Οι ταινίες, «Ο κόσμος της Σοφίας» του Νορβηγού Ερικ Γκούσταβσον και «Ενα καλοκαιρινό παραμύθι» του Σουηδού Ουλφ Μάλμρος, θα προβληθούν για πρώτη φορά σε διανομή στην Ελλάδα, αφού η δεύτερη ταινία προβλήθηκε στο 4ο Φεστιβάλ Ολυμπίας, όπου και πρώτευσε. Πρωταγωνιστεί ένα παιδί, ελληνικής καταγωγής, ο Αναστάσιος Σούλης.

Η ταινία του Γκούσταβσον βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Jostein Gaarder που μεταφράστηκε σε 46 γλώσσες (και στα ελληνικά).

Οι υπόλοιπες ταινίες της βδομάδας είναι εξαιρετικές ελληνικές, παλαιότερες και νεότερες, με πολλές συμμετοχές σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, πολυβραβευμένες οι περισσότερες. Πρόκειται για τις ταινίες: «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου, «Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη, «Η Σκιάχτρα» του Μανούσου Μανουσάκη, «Το καναρινί ποδήλατο» του Δημήτρη Σταύρακα, «Το μόνον της ζωής μου ταξίδειον» του Λάκη Παπαστάθη, «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» του Ντίνου Δημόπουλου, «Το φως που σβήνει» του Βασίλη Ντούρου και «Ο παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι» του Βασίλη Μπουντούρη.

Να σημειωθεί, ότι, ανεξάρτητα από την παραπάνω διοργάνωση, την άλλη Παρασκευή θα προβληθεί στο «Φιλίπ» η αριστουργηματική, πολυβραβευμένη σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ταινία του Κινέζου, Τιαν Μινγκ Γου, «Ο βασιλιάς των μασκών». Η ιστορία διαδραματίζεται στο Σετσουάν των αρχών του 20ού αιώνα, σε μια εποχή που στην Κίνα κυριαρχούσε η πείνα και η αγοραπωλησία παιδιών, σε μια προσπάθεια επιβίωσης.

Η νέα διεύθυνση του «Φιλίπ» φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα «στέκι», μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, όπου θα προβάλλονται ποιοτικές ταινίες για το νεανικό κοινό, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας, καθιερώνοντας καθημερινή παιδική ζώνη προβολών. Εκτός από τις νεανικές ταινίες, το «Νεανικό Πλάνο» φιλοδοξεί να προβάλλει σύγχρονες ταινίες (αποκλειστικά στο «Φιλίπ») και να στηρίξει τον καλό ελληνικό κινηματογράφο. Ελπίζουμε να μη μείνουν μόνο στόχοι όλα αυτά.

Ελληνικές ταινίες στο Βερολίνο

Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου οργανώνει στο Βερολίνο για 10η φορά (15-21/11) το Πολιτιστικό Κέντρο Φιλία, με την υποστήριξη της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού, σε συνεργασία με τη Γερμανική Ταινιοθήκη «Αρσενάλ».

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει την ταινία που πήρε το πρώτο κρατικό βραβείο ποιότητας, του Λάκη Παπαστάθη «Το μόνον της ζωής του ταξίδειον». Επίσης: «Εφήμερη Πόλη» του Γιώργου Ζαφείρη, «Πίσω Πόρτα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Αιώνιος Φοιτητής» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη, το «My sweet home» του Φίλιππου Τσίτου, «Πες στη μορφίνη ακόμη την ψάχνω» του Γιάννη Φάγκρα, το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Ημερολόγια καταστρώματος» και το ντοκουμέντο του Χρήστου Καρακέπελη «Σπίτι του Κάιν». Συνεχίζοντας, ακόμη, τη συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας στις Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου θα προβληθούν 11 ταινίες του φετινού Φεστιβάλ Δράμας.

Να σημειωθεί όμως ότι μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο «Ημέρες Αγγελόπουλου» διοργανώνει και το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, για να τιμήσει τον διεθνούς φήμης Ελληνα σκηνοθέτη. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν (14/12/2002-19/1/2003) σε συνεργασία με το «Αρσενάλ», τον ιστορικότερο κινηματογράφο του Βερολίνου, όπου θα προβληθούν τα δύο τελευταία έργα του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Οι προβολές θα συνοδεύονται με διαλέξεις για το έργο του Αγγελόπουλου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν Γερμανοί φίλοι του κινηματογράφου, αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες. Ο Αγγελόπουλος θα παραστεί και θα μιλήσει την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων (19/1/2003), οπότε θα προβληθεί και «Το βλέμμα του Οδυσσέα».

Η «θηλιά» του χιούμορ

Ενας από τους άξονες της «πολιτικής» του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου» τα τελευταία χρόνια είναι η συνεργασία με νέους ανθρώπους του θεάτρου - συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς - πιστεύοντας πως έχουν να πουν πράγματα που αξίζει να ακουστούν. H τρίτη, φετινή, παραγωγή είναι μια τέτοια συνεργασία με τον Ευθύμιο Παπαδημητρίου, ο οποίος έγραψε και σκηνοθετεί το έργο «Loop», που παρουσιάζεται στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου από σήμερα μέχρι τις 10 του Γενάρη. Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Παρασκευή (μεταμεσονύχτια), Κυριακή (11 μμ) και Δευτέρα (9μμ). Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Σοφία Ζουμπούλη και οι φωτισμοί του Χρήστου Τσαμπά. Παίζουν: Δρόσος Σκώτης, Χρήστος Μαλάκης, Ευθύμιος Παπαδημητρίου.

H καθηγήτρια Θεατρολογίας Χαρά Μπακονικόλα έγραψε το παρακάτω κείμενο για το πρόγραμμα της παράστασης: «Το πνευματώδες αυτό έργο του Μάκη Παπαδημητρίου, είναι ολότελα δικό του, κι αν έκανα συγκρίσεις ήταν για να υπογραμμίσω κάποιες ποιότητες γραφής. Το χιούμορ του συγγραφέα δεν έχει τίποτε το κραυγαλέο και φτηνό. Είναι ένα χιούμορ "υπόγειο" και σχεδόν παιδικά ύπουλο. Και το ύφος του είναι εντελώς προσωπικό, αναγνωρίσιμο (κάτι τόσο σπάνιο στις μέρες μας), ενώ συνάμα προαναγγέλλει "ίσως και μακάρι" ένα νέο είδος θεατρικής γραφής, μια νέα γενιά (τη γενιά του 2000), που θα σκιαγραφήσει τον κόσμο της με τα δικά της υλικά κι όχι με ανακυκλωμένα δραματουργικά απόβλητα του παρελθόντος».

«Μαζί»

Ενα μελωδικό πρόγραμμα, βασισμένο σε διφωνίες θα παρουσιάσουν η Μαρινέλλα και ο Γιώργος Νταλάρας «μαζί» στις 19, 20, 22, 23 και 24/11, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία οι δύο δημοφιλείς ερμηνευτές θα παρουσιάσουν τραγούδια των Χατζιδάκι, Τσιτσάνη, Χατζηχρήστου, Ζαμπέτα, Μητσάκη, Χιώτη, Κουγιουμτζή, Νικολόπουλου, Κατσιμίχα, Αντύπα κ.ά.

Στόχος, όπως ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γ. Νταλάρας, είναι «να δείξουμε την αγάπη μας στην πολυπλοκότητα που έχουν οι διφωνίες», στις οποίες «την "κορόνα" κατέχει η Μαρινέλλα». Περιγράφοντας το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του και την απαρχή της σχέσης του με την ερμηνεύτρια, ανέφερε ότι της «χρωστάει πολλά», καθώς τον «στήριξε με πολλούς τρόπους», ενώ και οι δύο δήλωσαν συγκινημένοι για τη συνάντησή τους, μετά από τρεις δεκαετίες.

Να σημειωθεί ότι τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν για όλες τις παραστάσεις από την πρώτη μέρα προπώλησης. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, στις αρχές του Φλεβάρη οι δύο ερμηνευτές θα ξαναβρεθούν μαζί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής για μερικές ακόμη συναυλίες.

Τους βράβευσε η Ιταλία

Με το λογοτεχνικό βραβείο «Giuseppe Acerbi» τιμήθηκε φέτος η ελληνική λογοτεχνία, στα πρόσωπα των συγγραφέων Αλκης Ζέη και Παύλου Μάτεσι.

Το συγκεκριμένο βραβείο θεσπίστηκε το 1992 από το Δήμο «Castel Goffredo» της Μάντοβας προς τιμήν του λογοτέχνη και περιηγητή Giuseppe Acerbi (1773-1856), με στόχο την προσέγγιση των λαών εντός και εκτός Ευρώπης, μέσω της λογοτεχνίας τους. Την επιτροπή αποτελούν πανεπιστημιακοί και απλοί αναγνώστες βιβλιοθηκών.

Οι χώρες που έχουν τιμηθεί είναι η Νιγηρία, η Φινλανδία, η Βραζιλία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Ρωσία, οι Βόρειες Χώρες, η Αίγυπτος και πέρυσι ο Καναδάς.

Οι δύο λογοτέχνες μας βραβεύονται για τα έργα τους, «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» και «Η μητέρα του σκύλου», αντίστοιχα. Επιπλέον, θα εκδοθεί και λογοτεχνικό αφιέρωμα στην Ελλάδα, στα ιταλικά, με αφορμή τη βράβευση.

Ακρόαση ηθοποιών

Το ΚΘΒΕ αναζητεί έναν άντρα ηθοποιό 30-40 ετών με ανεπτυγμένο χιούμορ και δύο νέους ηθοποιούς (άντρα και γυναίκα) για ρόλους 15χρονων, για το έργο του Τομ Στόπαρντ «Αρκαδία», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Η πρώτη ακρόαση θα γίνει το Σάββατο (10 πμ) στο θέατρο «Πολιτεία» (Σαρρή 40, Θησείο) και η δεύτερη, για όσους προκριθούν, τη Δευτέρα, 18/11, στο ίδιο θέατρο και την ίδια ώρα. Περισσότερες πληροφορίες στο ΚΘΒΕ (τηλ. 2310-266039).

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης ανέλαβε διευθυντής του Κέντρου Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί». Αρμοδιότητές του είναι η διοικητική διεύθυνση και ο οργανωτικός σχεδιασμός των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Κέντρου, που ίδρυσε η Ασπασία Παπαθανασίου. Πρόεδρος των «Δεσμών» παραμένει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, αντιπρόεδρος ο Νικήτας Τσακίρογλου και διευθύνουσα σύμβουλος η Λυδία Κονιόρδου. Τα τελευταία 15 χρόνια, μεταξύ άλλων, ο Β. Κυρίτσης εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, του Φεστιβάλ Πέτρας, του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, της «Στοάς του Βιβλίου» κ.ά.

ΣΤΟ «ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» (Λ. Συγγρού 143) εγκαινιάζεται αύριο έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας και της Ιωάννας Μπαλή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 του Νοέμβρη και θα λειτουργεί από τις 12μ-2μμ και 6μμ-12μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ