ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
«Δούρειος Ιππος» η πλειοψηφία, απορρίπτει τους αγώνες

Κι ετοιμάζεται, την ώρα που οι εργάτες θα διαδηλώνουν, να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ναυπλίου, μαζί με τη ΣΕΣ και τους βιομήχανους

Την ώρα που η κυβέρνηση οξύνει την επίθεσή της στα λαϊκά -εργατικά δικαιώματα, που μέσω και της Προεδρίας, αναλαμβάνει να επιταχύνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και ενώ ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι επί θύραις, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε μια τέτοια κρίσιμη φάση, αναλαμβάνει και πάλι το ρόλο του «Δούρειου Ιππου» μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με πλήρη επίγνωση των συνεπειών, μετατρέπεται σε κυματοθραύστη κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης και σε συν-εταίρο στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής, των επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου και συνολικά των στόχων της ΕΕ.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και χτες κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας της Διοίκησης, στην οποία η πλειοψηφία απέρριψε την αγωνιστική πρόταση του ΠΑΜΕ - συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων, ταξικό πλαίσιο - ενώ αντίθετα υιοθέτησε ένα πρόγραμμα ημερίδων, εκδηλώσεων, που φέρνει τη σφραγίδα της ευρωλαγνίας, του «κοινωνικού εταιρισμού» και της «δράσης» κάτω από την ομπρέλα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).

«Απορρίψατε τις προτάσεις μας, - όπως και αυτή για απεργία στις 24 Γενάρη και 20 Μάρτη - γιατί είσαστε στρατευμένοι στις αντιλήψεις και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, για να προσθέσει: Εμείς παρ' όλα αυτά, επιμένουμε στην πρότασή μας, απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους και τους καλούμε να την κάνουν δική τους υπόθεση. Εκεί στα πρωτοβάθμια σωματεία, μέσα στους χώρους δουλιάς θα δώσουμε τη μάχη. Για να ενισχυθεί η αγωνιστική γραμμή, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους.

Σχετικά με τη στήριξη που παρέχει η ΓΣΕΕ στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, αλλά και τις προσπάθειες δυνάμεων, μέσα από αυτά τα σχήματα, να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους, να υπονομεύσουν το εργατικό κίνημα, προωθώντας τα λεγόμενα νέα κινήματα, ο συνδικαλιστής σημείωσε: Στο εξάμηνο που έρχεται οι ταξικές δυνάμεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, θα βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Θα πολεμήσουμε ταυτόχρονα όλες αυτές τις αντιλήψεις που σέρνουν τους εργαζόμενους πίσω από την πολιτική της ΕΕ.

Απέναντι σε αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού απέρριψε το αγωνιστικό πρόγραμμα, αφού στο Ναύπλιο θα συμμετέχει μαζί με τον ΣΕΒ και την ευρωπαϊκή τρόικα στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου», αφού δε ρίχνει έστω μια ντουφεκιά για την τιμή των όπλων, την ημέρα που θα παρελαύνουν οι υπουργοί της «απορύθμισης», φωνάζει και από πάνω για «διάσπαση της ενότητας» και εγκαλεί το ΠΑΜΕ. Μήπως η πλειοψηφία θέλει να στρώσουμε και κόκκινο πανί στους υπουργούς της; Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Γ. Μανώλης έκανε μια ομιλία μόνο και μόνο, για να αναπαράγει την κινδυνολογία της κυβέρνησης για «κινδύνους», «έκτροπα» και «περιθωριακούς» που θα διαδηλώσουν. Αυτή είναι η πραγματική συνεισφορά της ΓΣΕΕ στην κινητοποίηση των εργαζομένων.

Την πλήρη ταύτιση με το πρόγραμμα του εξαμήνου που προωθούν (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) εξέφρασε και ο Α. Καλύβης της «Αυτόνομης Παρέμβασης». Ειδικότερα συμφώνησε και με τη μορφή των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη, όπου ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ μαζί με τη ΣΕΣ θα «διαδηλώνουν» για μια πολιτική την οποία απροκάλυπτα στηρίζουν και θα στηρίξουν όλο το άλλο εξάμηνο.

Τις μαζικές και εξοντωτικές διώξεις συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών έθεσε στην ομιλία του ο Κώστας Αρτεμίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο συνδικαλιστής κάλεσε τη διοίκηση της ΓΣΕΕ να δείξει την αλληλεγγύη της στην πράξη, καθώς 16 συνδικαλιστικά στελέχη πρόσφατα καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια φυλακή, ενώ ο κλάδος δίνει μάχη για να ισχύσει - πιλοτικά - το 35ωρο και βρίσκεται σε κινητοποιήσεις.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΛΑΪΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
Δε θα λείψει κανείς από το συλλαλητήριο στο Ναύπλιο

Πλατιά ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή στη διαδήλωση της Παρασκευής

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τη μεγάλη εργατική- λαϊκή διαδήλωση στο Ναύπλιο, που οργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου, όπου μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Βασίλη Λέκκα. Σ' αυτή την κατεύθυνση κορυφώνονται και οι προετοιμασίες για την ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία της διαδήλωσης, για να βρεθούν όσο γίνεται περισσότεροι στους δρόμους του Ναυπλίου και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα νέα αντεργατικά σχέδια που θα δρομολογηθούν.

Σ' αυτά τα πλαίσια, σήμερα, πολυμελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσει και θα ενημερώσει τους εργαζόμενους της Αργολίδας για τα νέα αντεργατικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, οι οποίοι στις 12 το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αργους με θέμα τις προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και τις κινητοποιήσεις στο Ναύπλιο.

Μέχρι την τελευταία στιγμή συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μέλη της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» θα συνεχίσουν με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς, συνοικίες, σχολεία, πανεπιστήμια κ.α., για να απλώσουν το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής στη διαδήλωση για την καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ.

Σήμερα, Τρίτη, περιοδείες θα γίνουν στην ΕΤΥΜ Αμυνας στην Ηλιούπολη, στους εργάτες του Δήμου Ζωγράφου, στο κέντρο μηχανογράφησης ασφαλιστικών ταμείων, στο «Hondos Center» στο Περιστέρι και στο εργοτάξιο της Αττικής Οδού στην Κύμης, ενώ αύριο, Τετάρτη, στους εργάτες του Δήμου Καλλιθέας και στα ΤΕΙ Πειραιά. Επίσης, μαζικοί φορείς του Αιγάλεω πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Εσταυρωμένου, στις 6 το απόγευμα. Από εκεί θα ξεκινήσουν μεγάλη μαζική περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα (ΠΟΣΣΑΘΕΑ) σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι συμπαραστέκεται και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και του ΠΑΜΕ. «Δίνουμε, σημειώνει, το "παρών" στο Ναύπλιο στις 24 του Γενάρη όπως και στις άλλες κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. ΟΧΙ άλλα θύματα, ΟΧΙ άλλοι ανάπηροι, ΟΧΙ άλλοι μετανάστες. Με τους αγώνες μας και την παρουσία μας μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Εκδηλώσεις

Κάλεσμα συμμετοχής σε σύσκεψη απευθύνουν ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Κερατσινίου, σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Ρέπουλη 16). Στη σύσκεψη θα προγραμματιστεί η δράση ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και η συμμετοχή στη διαδήλωση στο Ναύπλιο.

Σήμερα, Τρίτη, το Παράρτημα Νέας Σμύρνης της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) καλεί όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη διαδήλωση στο Ναύπλιο, να έρθουν στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης και της Επιτροπής Ειρήνης, Βρυούλων 14. Στη διοργάνωση συμμετέχουν: Το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης, η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη».

Σύσκεψη για τη συγκρότηση και δράση επιτροπής της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στον τομέα της Ενέργειας οργανώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στον κλάδο της ενέργειας αύριο, Τετάρτη, 22 του Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα «Λευκαδιτών» (Γερανίου 41, 1ος όροφος).

Συμμετοχές

Τη συμμετοχή στη διαδήλωση και τη στήριξη των εκδηλώσεων της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» έχουν αποφασίσει και ανακοινώσει πλήθος Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων Σωματείων. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων: Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, Σύλλογος Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης- Περιστερίου. Ακόμα, απόφαση συμμετοχής έχουν πάρει τα σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ Κηφισιάς, Ν. Ιωνίας, Παπάγου, Ηλιούπολης, Ελληνικού, Αιγάλεω, Περιστερίου, Ανω Λιοσίων, Πετρούπολης, Καματερού, Κορυδαλλού, Θριάσιου Πεδίου, Ταύρου, Καλλιθέας κ.ά. Απόφαση συμμετοχής έχουν λάβει επίσης οι σύλλογοι φοιτητών Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), Νομικής Αθήνας, Παντείου και ΤΕΑΠΗ.

Κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους

Συγκροτήθηκε Επιτροπή ΕΒΕ της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στην Αθήνα

Στη συγκρότηση Επιτροπής των ΕΒΕ στα πλαίσια της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» προχώρησαν χτες επαγγελματοβιοτέχνες και μικρέμποροι, που πήραν μέρος στην εκδήλωση που οργάνωσε η Κίνηση στο ξενοδοχείο STANLEY στην Αθήνα. Η Επιτροπή θα αναλάβει την οργάνωση του αγώνα των ΕΒΕ και τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που θα ξεδιπλωθούν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ στο α' εξάμηνο του 2003, αρχής γενομένης από τη διαδήλωση του Ναυπλίου στις 24 Γενάρη, όπου και θα συνέλθει η Σύνοδος των υπουργών Εργασίας της ΕΕ.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Χ. Χαλβατζόγλου, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Αθήνας της Κίνησης και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι μικρέμποροι και που προοπτικά οδηγούν στην εξαφάνισή τους. Αιτία αυτών των προβλημάτων επισήμανε είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και η οποία, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, θα έχει μεγαλύτερες και περισσότερες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και το λαό. Γι' αυτό, είπε, οι μικρομεσαίοι ΕΒΕ πρέπει να δουν στο πρόσωπο της εργατικής τάξης τον κύριο σύμμαχό τους. Επιβάλλεται, είπε, να απαντήσουμε σε αυτή την πολιτική με τις δικές μας συμμαχίες, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να συμμαχήσουμε με όσους από τη μια συνυπογράφουν την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την εξόντωση των μικρών επιχειρήσεων και από την άλλη λένε υποκριτικά «όχι» στην παγκοσμιοποίηση με στόχο την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Και αναφερόμενος στη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» τόνισε ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην αγωνιστική ενότητα και αλληλεγγύη διαφορετικών λαϊκών δυνάμεων, ταξικών συνδικάτων και ριζοσπαστικών συσπειρώσεων, που συναντώνται στην Κίνηση.

Οι ομιλίες που ακολούθησαν αναφέρθηκαν στις επιμέρους εκφράσεις της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στους ΕΒΕ όπως η βαριά φορολογία, το ωράριο και άλλα. Ακόμα έγινε αναφορά στους γενικότερους στόχους αυτής της επίθεσης, δηλαδή, στην επιδιωκόμενη διεύρυνση της ελαστικοποίησης του ωραρίου, στην πλήρη κατεδάφιση των ασφαλιστικών συστημάτων, στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, και στο χτύπημα των λαών που ξεσηκώνονται και αντιστέκονται.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ενώνουν τη φωνή τους με το Ναύπλιο

Μέρα πανεργατικού ξεσηκωμού για την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, είναι η Παρασκευή 24 του Γενάρη. Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της περιοχής σχεδιάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια, στις πικετοφορίες και τις μαζικές εξορμήσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ στο πλαίσιο του 6μηνου προγραμματισμού της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Ετοιμάζονται να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με των χιλιάδων διαδηλωτών που θα έχουν κατακλύσει τους δρόμους του Ναυπλίου καταδικάζοντας τις πολιτικές που επεξεργάζονται και τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας και θα επικυρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνη.

Στη Θεσσαλονίκη οργανώνεται συλλαλητήριο στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Αντίστοιχα και στην Κοζάνη στις 7μμ στην κεντρική πλατεία. Στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης θα γίνουν πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης για τα νέα αντεργατικά μέτρα που θα συζητούν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΕΕ στη Σύνοδο του Ναυπλίου.

Εργαζόμενοι μαθητές

Οι εργαζόμενοι νυχτερινοί μαθητές των ΤΕΕ μέσα από γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν στα σχολεία τους, υιοθέτησαν την απόφαση του Συντονιστικού των Εσπερινών ΤΕΕ Θεσσαλονίκης και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Μάλιστα όρισαν προσυγκέντρωση στις 6μμ στα σχολεία τους, από όπου με πορεία θα κατευθυνθούν στο χώρο της συγκέντρωσης στις 6.30μμ στο Αγαλμα του Βενιζέλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ