ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΠΛΟΥΣ ΠΛΟΙΩΝ
Ικανοποιούνται οι αξιώσεις των εφοπλιστών

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Ενα ακόμα αίτημα των εφοπλιστών ικανοποιεί η κυβέρνηση, τροποποιώντας το Προεδρικό Διάταγμα για τη διαδικασία απαγόρευσης απόπλου των πλοίων και μεταφέροντας την απόφαση για τον απόπλου στην κρίση του πλοιάρχου, όταν υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, αλλά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, είπε ότι αυτό ισχύει μόνο για τα μεγάλα πλοία, όταν αυτά μεταφέρουν εμπορεύματα και όχι ανθρώπους. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι «όταν ένα επιβατικό οχηματαγωγό μεταφέρει μόνο φορτίο, δηλαδή λειτουργεί ως φορτηγό, μπορεί να ταξιδεύει εφόσον δεν έχει επιβάτες». Είπε δε ότι αυτό που ίσχυε πάντα είναι πως πλοία άνω των 75 μέτρων μπορούν να ταξιδεύουν με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και τώρα θα επιτρέπεται και στα μεγάλα επιβατηγά, τα οποία έχουν μήκος 200 μέτρα. Για την ευθύνη του πλοιάρχου στον απόπλου, είπε ότι είναι παγκόσμια πρακτική του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να εξομοιώνει τους όρους απόπλου στα οχηματαγωγά και στα επιβατικά και η ευθύνη για τον απόπλου δεν πρέπει να βαρύνει τον πλοίαρχο. «Ξέρετε, είπε, ότι ο πλοίαρχος θα είναι όμηρος της εφοπλιστικής εταιρίας με την απειλή της απόλυσης. Είναι δυνατόν ένας πλοίαρχος να μην εκτελεί τις αποφάσεις ενός εφοπλιστή, όταν θα του λέει "σήκω και φύγε για να κερδίσουμε", θρηνώντας ίσως και θύματα εν ονόματι του κέρδους»;

Εμείς, συνέχισε, είμαστε αντίθετοι και «εάν θέλετε να βοηθήσετε, γιατί δε μεταφέρετε την κύρια ευθύνη του απόπλου ή όχι στην εφοπλιστική εταιρία; Η τροποποίηση του ΠΔ πρέπει να αποσυρθεί. Δεν μπορεί ο πλοίαρχος να είναι όμηρος, οι άνθρωποι να κινδυνεύουν και να ταξιδεύουν με πάνω από οκτώ μποφόρ, όταν την αποκλειστική ευθύνη είχε παλιότερα το υπουργείο και αυτό έδινε την εντολή αν θα ξεκινήσει ένα πλοίο ή όχι».

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Οι σπουδαστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Αναβρασμός εξακολουθεί να επικρατεί στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) της χώρας, καθώς οι σπουδαστές συνέχισαν και χτες για μέρα τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, με αποχή από τα μαθήματα, μαχητικές πορείες, καθιστικές διαμαρτυρίες, υψώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στην επιδίωξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως κωδικοποιείται μέσα στο εκτρωματικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τη ναυτική εκπαίδευση, να τους μετατρέψει σε πειθήνια «όργανα» στα χέρια του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα με τη συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου, οι σπουδαστές δίνουν τη δική τους απάντηση στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος, με προχτεσινές του δηλώσεις, ισχυρίστηκε ότι στη διάρκεια του διαλόγου και με τους σπουδαστές «κατατέθηκαν θετικές απόψεις».

Χτες οι σπουδαστές της ΑΕΝ Χίου σήκωσαν ολόκληρο το νησί στο πόδι, ενώ νωρίς το πρωί στο νησί κατέφθασαν και οι σπουδαστές της ΑΕΝ Οινουσσών με το πλοίο της γραμμής. Στα πλαίσια αποχής από τα μαθήματα, από τις 10 το πρωί και για δύο ώρες, οι σπουδαστές των δύο Ακαδημιών έκαναν πορεία στους δρόμους του κέντρου του νησιού, με σταθμούς τη Νομαρχία, όπου κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και την αγορά, όπου έκαναν καθιστική διαμαρτυρία. Στις 8.30 το βράδυ κατέβηκαν στο λιμάνι του νησιού, όπου έκαναν συγκέντρωση την ώρα που κατέπλεε το πλοίο από τη Μυτιλήνη.

Στην ΑΕΝ Ασπρόπυργου χτες, οι σπουδαστές συνέχισαν την αποχή από τα μαθήματα για 9η μέρα. Στη διάρκεια της αποχής, έκαναν γενική συνέλευση, όπου αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή και για σήμερα.

Στο πλευρό των σπουδαστών, παραμένουν και οι καθηγητές των Ακαδημιών Ασπροπύργου, Μακεδονίας, Κρήτης και Χίου. Η εκπαιδευτική κοινότητα και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που έχουν σηκώσει το βάρος του συντονισμού αυτού του αγώνα, χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο αντιδραστικό και αντεπιστημονικό, καθώς υποβαθμίζει ραγδαία τη ναυτική εκπαίδευση και την παραδίδει στους ιδιώτες.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ «ΠΕΠΣΙ - ΚΟΛΑ»
Αγωνιστική καταδίκη των διώξεων

Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στα 16 συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών, που καταδικάστηκαν πρόσφατα σε βαριές ποινές φυλάκισης από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης για συμμετοχή τους σε απεργία αλληλεγγύης, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι μέλη του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της «Πέπσι - Κόλα», μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στη χτεσινή 4ωρη στάση εργασίας που κήρυξε το Σωματείο και τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΠ), του ΕΚΘ και άλλων σωματείων. Καταγγέλθηκε η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων στα εμφιαλωμένα, που συνεχίζεται ακόμη από συγκεκριμένους εργοδότες, με κατασκευασμένες μηνύσεις και φανταστικά σενάρια.

Στο μεταξύ και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της καταδικάζει την ποινικοποίηση των εργατικών συνδικαλιστικών αγώνων και καλεί όλους τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράσταση και την ταξική αλληλεγγύη τους στους 16 συνδικαλιστές του κλάδου των εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά.

Το ΕΚΘ καταδικάζει επίσης τις δικαστικές διώξεις σε βάρος των παράνομα απολυμένων συνδικαλιστών της επιχείρησης «ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΕ» και την παραπομπή του προέδρου του Σωματείου της «ΕΛΛΕΝΙΤ» στην επιτροπή του άρθρου 15, για την απόλυσή του.

Στάσεις εργασίας στη «Μηχανική»

Συνεχίζουν τις καθημερινές 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, οι εργαζόμενοι στη σωληνουργία «Μηχανική» πρώην Τσαούσογλου, διεκδικώντας το σταμάτημα των απολύσεων (έχουν γίνει 8 απολύσεις μέχρι σήμερα με το 2%), τη μη καθυστέρηση των δεδουλευμένων και τη λήψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς.

Στο μεταξύ ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, μεγαλοκατασκευαστής - βιομήχανος Πρ. Εμφιετζόγλου προχώρησε σε 22 απολύσεις ακόμα, ενώ κατέθεσε και ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις. Σήμερα, ημέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, το σωματείο πραγματοποιεί στις 9 το πρωί, συγκέντρωση εργαζομένων έξω από τα δικαστήρια.

Το πολιτικό πελατολόγιο

Είναι εξαιρετικά δύσκολη η αξιολόγηση του ποσοστού αναπηρίας απ' τις τοπικές επιτροπές κατά νομό απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος, όταν ρωτήθηκε χτες στη διάρκεια της εκδήλωσης για το Ευρωπαϊκό Ετος για τα Ατομα με Αναπηρίες, πότε θα πιστοποιηθεί με επιστημονικό τρόπο η αναπηρία ώστε να σταματήσει η παραγωγή των ανάπηρων - μαϊμούδων. Και σ' αυτές τις δυσκολίες πρόσθεσε και τις πολιτικές των πελατολογίων.

Πώς λειτουργεί το πελατολόγιο δεν το περιέγραψε ο υφυπουργός, ενώ προηγουμένως ο πρόεδρος του Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Γ. Βαρδακαστάνης, διαβεβαίωνε για το «γνήσια δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό τρόπο ανάδειξης» του αναπηρικού κινήματος.

***

Πάντως, προχτές στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΣΑΕΑ έφτασε μια επιστολή της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ που κατήγγειλε τη νόθευση του συνεδρίου της Συνομοσπονδίας που θα γίνει στις 13 του Φλεβάρη. Επίσης, κατατέθηκε επιστολή του πρώην προέδρου της ΕΣΑΕΑ και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουπλή που συνοδεύεται από κατάλογο 21 σωματείων «υποτιθέμενων μελών της ΕΣΑΕΑ». Τέλος, προχτές παραιτήθηκε ο ταμίας της ΕΣΑΕΑ Π. Τσερές, καταγγέλλοντας προσπάθειες μη νομίμως εκλεγμένων.

Κάπως έτσι λειτουργεί το πολιτικό πελατολόγιο. Αλλά γι' αυτό δε βρήκε κουβέντα να πει ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ.

***

Κατά τ' άλλα, η εκδήλωση ήταν ένα ρεσιτάλ ευρωϋποκρισίας για τα 37 εκατομμύρια άτομα με αναπηρίες που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όσους δεν έχουν αναπηρίες, που πρέπει να διασφαλιστούν. Και τα υπόσχεται αυτά η Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι ο πρωταγωνιστής σκληρών ανατροπών που δημιουργούν τις πιο βάρβαρες ανισότητες.

Και τα υπόσχεται αντάμα με την ελληνική κυβέρνηση που καμαρώνει για τη διάλυση του εναπομείναντος συστήματος πρόνοιας με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε.


Γ.Μ.

Δυναμική απάντηση στη φιέστα

Δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ηγετική ομάδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) που διοργανώνουν φιέστες προκειμένου να μακιγιάρουν τη βάρβαρη πολιτική που υπηρετούν για τους ανάπηρους ετοιμάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την ερχόμενη Κυριακή 26.1.2003.

Η Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα στους ανάπηρους, στους γονείς και κηδεμόνες να δώσουν αγωνιστικό παρών στις 5 μ.μ στο σταθμό του Μετρό στον «Ευαγγελισμό» και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο Μέγαρο Μουσικής όπου θα γίνεται φιέστα της ελληνικής προεδρίας για το Ευρωπαϊκό Ετος Αναπήρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ