Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΠΛΟΥΣ ΠΛΟΙΩΝ
Ικανοποιούνται οι αξιώσεις των εφοπλιστών

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Ενα ακόμα αίτημα των εφοπλιστών ικανοποιεί η κυβέρνηση, τροποποιώντας το Προεδρικό Διάταγμα για τη διαδικασία απαγόρευσης απόπλου των πλοίων και μεταφέροντας την απόφαση για τον απόπλου στην κρίση του πλοιάρχου, όταν υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, αλλά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, είπε ότι αυτό ισχύει μόνο για τα μεγάλα πλοία, όταν αυτά μεταφέρουν εμπορεύματα και όχι ανθρώπους. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι «όταν ένα επιβατικό οχηματαγωγό μεταφέρει μόνο φορτίο, δηλαδή λειτουργεί ως φορτηγό, μπορεί να ταξιδεύει εφόσον δεν έχει επιβάτες». Είπε δε ότι αυτό που ίσχυε πάντα είναι πως πλοία άνω των 75 μέτρων μπορούν να ταξιδεύουν με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και τώρα θα επιτρέπεται και στα μεγάλα επιβατηγά, τα οποία έχουν μήκος 200 μέτρα. Για την ευθύνη του πλοιάρχου στον απόπλου, είπε ότι είναι παγκόσμια πρακτική του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να εξομοιώνει τους όρους απόπλου στα οχηματαγωγά και στα επιβατικά και η ευθύνη για τον απόπλου δεν πρέπει να βαρύνει τον πλοίαρχο. «Ξέρετε, είπε, ότι ο πλοίαρχος θα είναι όμηρος της εφοπλιστικής εταιρίας με την απειλή της απόλυσης. Είναι δυνατόν ένας πλοίαρχος να μην εκτελεί τις αποφάσεις ενός εφοπλιστή, όταν θα του λέει "σήκω και φύγε για να κερδίσουμε", θρηνώντας ίσως και θύματα εν ονόματι του κέρδους»;

Εμείς, συνέχισε, είμαστε αντίθετοι και «εάν θέλετε να βοηθήσετε, γιατί δε μεταφέρετε την κύρια ευθύνη του απόπλου ή όχι στην εφοπλιστική εταιρία; Η τροποποίηση του ΠΔ πρέπει να αποσυρθεί. Δεν μπορεί ο πλοίαρχος να είναι όμηρος, οι άνθρωποι να κινδυνεύουν και να ταξιδεύουν με πάνω από οκτώ μποφόρ, όταν την αποκλειστική ευθύνη είχε παλιότερα το υπουργείο και αυτό έδινε την εντολή αν θα ξεκινήσει ένα πλοίο ή όχι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ