Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρώτοι στην ανεργία και τελευταίοι στην απασχόληση

Ερευνα του «Παρατηρητηρίου Απασχόλησης» συγκεντρώνει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την άσχημη θέση εργαζομένων και ανέργων στην Ελλάδα

Χαμηλά ποσοστά απασχόλησης και υψηλά ποσοστά σε αρνητικούς τομείς, όπως η ανεργία και η μακροχρόνια ανεργία, αποτυπώνονται στα κείμενα εργασίας της θυγατρικής εταιρίας του ΟΑΕΔ «Παρατηρητήριο Απασχόλησης», σχετικά με την απασχόληση στη χώρα μας την περίοδο 2001-2002. Η εικόνα αυτή δεν ξαφνιάζει βεβαίως, καθώς είναι δεδομένη η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα αλλά και πολλά από αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από δημοσιευμένες εκθέσεις της Γιουροστάτ. Παράλληλα, η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνει ότι η θέση της χώρας μας είναι από τις πλέον δυσμενέστερες.

Η κυβέρνηση προτιμά να αναφέρεται σε αυτά τα στοιχεία με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογεί τη συνέχιση με περισσότερη ένταση της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της και να αποδυναμώνει τα αρνητικά συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτά. Οι δείκτες όμως δεν παύουν να δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της εκμετάλλευσης του Ελληνα εργαζόμενου και τη δεινή θέση των ανέργων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί με συνέπεια και απαρέγκλιτα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πρώτα απ' όλα έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το 2001 η ετήσια μεταβολή της απασχόλησης ήταν αρνητική για την Ελλάδα, μείον 0,1. Ολες οι άλλες χώρες είχαν μικρές ή μεγάλες αυξήσεις στο ρυθμό απασχόλησης, με κοινοτικό μέσο όρο το 1,2.

Το ποσοστό απασχόλησης μεταξύ 15-64 ετών είναι στην Ελλάδα 55,4% με βάση πάντα τα στοιχεία του 2001. Μόνον η Ιταλία έχει χαμηλότερο ποσοστό, οπότε η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση ανάμεσα στους «15» της ΕΕ, όταν ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 63,9%! Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον πληθυσμό ηλικίας 20-64 ετών. Το ποσοστό απασχόλησης είναι 60,3%, με μέσο κοινοτικό όρο το 67,8% και τελευταία πάλι την Ιταλία με 58,5%. Η Ελλάδα μετακινείται από την τελευταία θέση στην τρίτη πριν το τέλος στο μέγεθος της απασχόλησης και για τις ηλικιακές ομάδες 15-24 ετών, 25-64 ετών. Πρέπει να επισημανθεί ότι η θέση της χώρας μας «βελτιώνεται» στην απασχόληση μεταξύ 55-64 ετών, όπου βρίσκεται στην 9η θέση με ποσοστό 38% και με μέσο κοινοτικό όρο 38,5%. Με λίγα λόγια, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι μάλλον λιγότερες απ' ό,τι αλλού.

Χαμηλά είναι η Ελλάδα και στον τομέα της πλήρους απασχόλησης, με ποσοστό 55,1% έναντι 58,5% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος. Ειδικότερα, βρίσκεται στη 13η θέση μεταξύ των «15», με τη Δανία στο 69,8%.

Γνωστό πάντως είναι ότι η ανεργία το 2001 βρισκόταν στο 10,5% σύμφωνα με τη μέτρηση της Γιουροστάτ, με τους άνδρες στο 7% και τις γυναίκες στο 15,6%, όταν οι αντίστοιχοι μέσοι όροι της ΕΕ είναι 6,4% και 8,7%. Η ανεργία των γυναικών είναι υψηλότερη των ανδρών και στα άλλα κράτη-μέλη, αλλά στην Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ. Η κυβέρνηση μάλιστα αξιοποιεί την ανεργία των γυναικών για να αιτιολογήσει το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα και τα αρνητικά στοιχεία στην απασχόληση. Ερχεται όμως να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση για να προωθήσει ακόμη περισσότερο τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας!

Υψηλές επιδόσεις έχει η Ελλάδα στον τομέα των μακροχρόνια ανέργων που είναι 51,6% επί του συνόλου των ανέργων. Και σε αυτό τον τομέα μάς περνάει μόνον η Ιταλία με 61,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ