ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΙΡΑΚ - ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Διάγγελμα επίσπευσης του πολέμου

«Στοιχεία» που αποδεικνύουν τους αμερικανικούς ισχυρισμούς θα παρουσιάσει, την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ουάσιγκτον, ζητώντας να κηρυχτεί το Ιράκ «σε ρήξη» με τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Στην τελική της φάση» εισέρχεται, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, η κρίση με το Ιράκ. Ο Τζορτζ Μπους, στο διάγγελμά του, επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες, δεσμεύτηκε ότι την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας «αποδεικτικά στοιχεία» και κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να κηρύξει το Ιράκ «σε ρήξη με τις αποφάσεις του», επαναδιατυπώνοντας την αποφασιστικότητά του «να αφοπλίσει τον Σαντάμ» με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ. Η δέσμευση Μπους για παρουσίαση αποδείξεων προς τη διεθνή κοινότητα έγινε δεκτή με ικανοποίηση από πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες και από τη Μόσχα, που, όμως, έσπευσαν να επαναλάβουν τις αντιρρήσεις τους στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

«Το ιρακινό καθεστώς, παρά τη νέα ευκαιρία που του δόθηκε, συνεχίζει να περιφρονεί με το χειρότερο τρόπο τον ΟΗΕ και τις αποφάσεις του», υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Ο Μπους, σε μια εμφανέστατη προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αμερικανικής κοινής γνώμης, χρησιμοποίησε απροκάλυπτα το «χαρτί» του τρόμου και αναρωτήθηκε «αν μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γινόταν αν οι αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν και τα απαγορευμένα όπλα που μπορεί να τους προμηθεύσει το Ιράκ». Το εγχείρημα φαίνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα που διενήργησε το CBS αμέσως μετά το διάγγελμα, να απέδωσε: Το 77% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν ένα πλήγμα στο Ιράκ έναντι 67% πριν από την ομιλία.

Προετοιμασίες των Αμερικανών στον Κόλπο

Associated Press

Προετοιμασίες των Αμερικανών στον Κόλπο
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 5 Φλεβάρη, προκειμένου ο Κόλιν Πάουελ να προσκομίσει «στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες». Ο Μπους κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει να κηρυχτεί το Ιράκ σε «ρήξη» με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Απαντώντας, μάλιστα, στις επικρίσεις ότι ακολουθεί τακτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών», υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ και ο κόσμος καλούνται να αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που είναι τα εκτός νόμου καθεστώτα που επιθυμούν να αποκτήσουν και όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά οι διαφορετικές απειλές απαιτούν και διαφορετικές αντιδράσεις», σημείωσε αναφερόμενος σε Ιράκ, Ιράν, ΛΔ Κορέας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, υποστήριζε, λίγο αργότερα, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ειρηνικής επίλυσης. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «αν το Ιράκ δεν ανταποκριθεί, τότε δε θα πρέπει να υπάρξει καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του Τζορτζ Μπους». Μάλιστα, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, έσπευδε να επισημάνει ότι «αν γίνει επίθεση, οι ΗΠΑ δε θα είναι μόνες τους, αλλά θα έχουν στο πλευρό τους πολλούς συμμάχους», αποφεύγοντας να αναφερθεί στον ΟΗΕ.

Ασκηση για χημικό πόλεμο στο Νιου Τζέρσεϊ...

Associated Press

Ασκηση για χημικό πόλεμο στο Νιου Τζέρσεϊ...
Τα λεγόμενα Μπους εκτιμήθηκαν ως επίσπευση της έναρξης ενός πολέμου, από πολλούς αναλυτές. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και η χτεσινή ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι ανακλήθηκαν άλλοι 15.718 έφεδροι, με αποτέλεσμα πλέον οι ανακληθέντες έφεδροι να έχουν φθάσει τους 94.624, εκτός από τις 100.000 άνδρες του τακτικού στρατού. Πρόκειται για μεγαλύτερη κινητοποίηση εφέδρων από αυτήν που έγινε στον Πόλεμο του Κόλπου.

Από την πλευρά του, οι επικεφαλής των σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου, που συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους στη Νέα Υόρκη, σχολίαζαν τις δηλώσεις Μπους περί «αποκαλυπτικών στοιχείων», τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να έχει διαβρωθεί από πράκτορες το σώμα των επιθεωρητών ή να υπάρχουν διαρροές». Από τη Βαγδάτη, ο αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ διέψευδε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Μπους περί σύνδεσης με την Αλ Κάιντα.

Ικανοποίηση και αντιρρήσεις

Θετικά έγινε δεκτή η διαβεβαίωση της Ουάσιγκτον ότι θα προσκομίσει στοιχεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τους ισχυρισμούς της περί ιρακινής ενοχής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μάλιστα, έσπευσε να τονίσει ότι και η Βρετανία διαθέτει αποδείξεις για τη διασύνδεση Ιράκ - Αλ Κάιντα. Μόσχα, Παρίσι και Βερολίνο δήλωναν ότι περιμένουν να δουν τα στοιχεία, αλλά επαναλάμβαναν ότι «δεν έχουν εξαντληθεί τα διπλωματικά μέσα» και ότι «θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί ο πόλεμος», αν και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εμφανίστηκε ελαφρώς απαισιόδοξος για την προοπτική αποφυγής ενός πολέμου. «Να παραμείνει το κέντρο βάρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να αποφευχθεί μια καταστροφή» ζητούσε ο Χαβιέ Σολάνα, ενώ εν μέσω φιλειρηνικών διαμαρτυριών από ευρωβουλευτές άρχισε η σχετική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Την παρουσίαση των αμερικανικών στοιχείων δήλωσε ότι αναμένει και η Ρώμη, αν και χτες το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι παραχωρεί τις ιταλικές βάσεις ως «σταθμούς ανεφοδιασμού» στις αμερικανικές δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους. Την επόμενη εβδομάδα, ο Μπερλουσκόνι θα επισκεφθεί τη Μόσχα, φιλοδοξώντας, πιθανώς, να διαδραματίσει «ρόλο μεσολαβητή» ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ρωσία. Την Παρασκευή μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και ο Τόνι Μπλερ.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό ΓΕΣ ανακοίνωνε ότι «συγκεντρώνει προληπτικά στρατιωτικό υλικό στα σύνορα με το Ιράκ, αν και τόσο η σύρραξη όσο και ο τουρκικός ρόλος σε αυτήν δεν είναι δεδομένα».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Λαϊκή αντίθεση στον πόλεμο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ-ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Η συντριπτική πλειοψηφία του πολωνικού λαού, το 63%, αντιτίθεται στη συμμετοχή της χώρας του στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου ΟΒΟΡ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Μόνο ένα 26% των ερωτηθέντων είναι υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης.

Η επιθυμία του πολωνικού λαού, ωστόσο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαθέσεις της πολωνικής κυβέρνησης, που έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι θα υποστηρίξει μια επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, δήλωσε στις 13 του Γενάρη: «Η Πολωνία είναι πιστή σύμμαχος και θα λάβει μέρος σε μια επίθεση». Ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών, της «κεντροαριστερής» κυβέρνησης του Λεσέκ Μίλερ, Βλοτζιμίερτζ Τσιμότσεβιτς, έχει δηλώσει επίσημα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, «στο πλαίσιο μιας ακραίας κατάστασης ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του ΟΗΕ». Η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999.

Την ίδια στιγμή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Γκάλοπ αποδείκνυε ότι και το 76% των Ούγγρων είναι ενάντια σε μια αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, ακόμα και αν αυτή είχε την έγκριση του ΟΗΕ. Η δημοσκόπηση επίσης αποκαλύπτει ότι οι Ούγγροι ανησυχούν μήπως η χώρα τους γίνει στόχος εξτρεμιστών, εξαιτίας της παρουσίας των Αμερικανο-ιρακινών αντικαθεστωτικών πρακτόρων, που «εκπαιδεύονται» στη βάση Τασζάρ, στο έδαφός της. Η Ουγγαρία είναι και αυτή μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999.

Στη γειτονική Σλοβακία η κεντροδεξιά κυβέρνηση ενέκρινε τελικά χτες (έπειτα από σχετική αίτηση των Αμερικανών) τη διάνοιξη των αεροδιαδρόμων της χώρας στα αμερικανικά αεροπλάνα σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ, αλλά και την αποστολή στην περιοχή του Κόλπου εκστρατευτικού σώματος ειδικευμένου στο χημικό και βιολογικό πόλεμο. Η αποστολή του ειδικού σώματος θα πρέπει να πάρει και την έγκριση της σλοβακικής Βουλής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο ρυθμό του συλλαλητηρίου στις 15 Φλεβάρη

Την επιτυχία του μεγάλου αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, που θα γίνει το Σάββατο 15 του Φλεβάρη στην πλατεία Αριστοτέλους, προετοιμάζουν ο εργαζόμενους λαός, η νεολαία και οι μαζικοί φορείς της Θεσσαλονίκης. Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) μαζί με τους άλλους μαζικούς και συνδικαλιστικούς φορείς που διοργανώνουν την κινητοποίηση όλο το επόμενο διάστημα μέχρι και τις 15 του Φλεβάρη σχεδιάζουν πολύμορφες δράσεις στις γειτονιές, στους τόπους δουλιάς και αλλού, προκειμένου να αναδειχτεί από κάθε γωνιά η αντίθεση του λαού στον σχεδιαζόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Στο μεταξύ, καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές αγωνίας και καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Οι φορείς απαιτούν καμία εμπλοκή της Ελλάδας, κανένας Ελληνας φαντάρος στο Ιράκ, να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά πλοία από τον Περσικό Κόλπο και να μην παραχωρηθεί σπιθαμή του ελληνικού εδάφους για τις ανάγκες της αμερικανοΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Θεσσαλονίκης προειδοποιεί πως τούτες τις ώρες, «κανένας φορέας των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, συνταξιούχων δεν πρέπει να μένει αδιάφορος» και καλεί μαζικά να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το υπόλοιπο αντιπολεμικό κίνημα και «να απαιτήσουν από την κυβέρνηση ενεργητική προσπάθεια ειρήνης και όχι παθητική υποταγή στη θέληση των πολυεθνικών του πολέμου».

Το Σωματείο Επιπλοποιών Βιοτεχνών Νομού Θεσσαλονίκης διαμαρτύρεται «για την επίθεση που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σε βάρος του ιρακινού λαού, και όχι μόνο, με το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Και απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση «να μην παράσχει καμία διευκόλυνση στους επιτιθέμενους, εν ονόματι δήθεν κάποιων "συμμαχικών" δεσμεύσεων, και να αποσύρει από τη Μεσόγειο και την Αραβική Θάλασσα όποιο ελληνικό πλοίο βρίσκεται σε πολεμική αποστολή».

Αντίστοιχα και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Οι παρούσες γενιές έχουν αναφαίρετο καθήκον και δικαίωμα να μετατρέψουν τα σπαθιά και τα κανόνια σε "υνιά" και να πετύχουν τη μετάβαση από τον πόλεμο στην ειρήνη».

«Φρούδες» ελληνικές ... ελπίδες

«Υπάρχει ελπίδα για ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ», υποστήριξε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε στην Αθήνα η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Ο Γ. Παπανδρέου, προσπάθησε να προβάλλει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελληνική Προεδρία, για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν θα επισκεφθεί και τη Βαγδάτη, ως προεδρεύων της ΕΕ. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική την κοινή θέση που υιοθέτησε πρόσφατα η ΕΕ και υπενθύμισε τα σημεία της συμφωνίας.

Αναφερόμενος στην έκθεση των επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι «πρόκειται για έργο συγκεκριμένο και όχι γενικό». Εξάλλου, χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη» την εξαγγελία του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ο. Μπους για την επικείμενη κατάθεση από την πλευρά των ΗΠΑ συγκεκριμένων στοιχείων, που αφορούν στο ιρακινό οπλοστάσιο, «ώστε με αντικειμενικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Ο Γ. Παπανδρέου διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «εμείς δε διαθέτουμε στοιχεία για σύνδεση της Αλ Κάιντα με το Ιράκ», καθιστώντας ταυτοχρόνως σαφές ότι καμία χώρα της ΕΕ δε δέχεται να υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Προεδρία, θεωρώντας ότι υπάρχει δυνατότητα ειρηνικής διευθέτησης θα αναλάβει πρωτοβουλίες, βασισμένες σε αυτές τις θέσεις -στις οποίες περιλαμβάνονται και οι επισκέψεις στην Τουρκία και στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να δράσουν μονομερώς, χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από ορισμένες χώρες, υπογραμμίζοντας ότι για την ΕΕ «είναι σημαντικό να αποφασίσει ο ΟΗΕ». «Εάν έρθει αυτή η στιγμή δεν μπορώ να διασφαλίσω ότι θα υπάρξει ομοφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται το στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού αναγνώρισε ότι «το Ιράκ είναι μία δικτατορία» και ότι «όλοι θα θέλαμε να δούμε να εγκαθιδρύεται η δημοκρατία στην περιοχή», κατέστησε σαφές ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν εντάξει τις αποφάσεις τους στην αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ.

Αναφορικά με το θέμα αυτό ο Γ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη διαλόγου με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία της Ευρώπης είναι χρήσιμη για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει μία δημοκρατική εξέλιξη στο Ιράκ.

Κληθείς να σχολιάσει την περίφημη θεωρία του ντόμινο (σύμφωνα με την οποία η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ θα βοηθήσει τον εκδημοκρατισμό και των άλλων περιοχών της περιοχής), ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι δεν μπορεί κανείς να επιβάλει τη δημοκρατία.

Θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου...

Απαράδεκτη, επικίνδυνη και υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράκ, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε το έργο του, το 1998, και εγκατέλειψε άρον - άρον τη Βαγδάτη, ανοίγοντας το δρόμο για την «επιχείρηση Αλεπού της Ερήμου», που εξαπέλυσε η Ουάσιγκτον.

Ο Μπάτλερ, που έχει πολλάκις κατηγορηθεί ότι «έπαιξε το παιχνίδι του Λευκού Οίκου», δηλώνει, σήμερα, ότι είναι απολύτως πεπεισμένος για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και για τα τεχνάσματα του ιρακινού καθεστώτος να τα κρύψει από τους επιθεωρητές. Υποστηρίζει, όμως, ότι αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε μονομερή επίθεση, κατ' αρχάς σε νομικό επίπεδο, θα παραβιάσουν κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα. Προειδοποιεί, επίσης, ότι αν οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιήσουν τις απειλές τους και χρησιμοποιήσουν και οι ίδιες όπλα μαζικής καταστροφής ή πλήξουν με 800 Κρουζ σε 48 ώρες το Ιράκ, δηλαδή ένα ισχυρό αραβικό έθνος, τότε θα απογυμνωθούν από κάθε ηθικό πρόσχημα και θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου για ολόκληρο τον κόσμο με απρόβλεπτες συνέπειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ