Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Φρούδες» ελληνικές ... ελπίδες

«Υπάρχει ελπίδα για ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ», υποστήριξε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε στην Αθήνα η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Ο Γ. Παπανδρέου, προσπάθησε να προβάλλει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελληνική Προεδρία, για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν θα επισκεφθεί και τη Βαγδάτη, ως προεδρεύων της ΕΕ. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική την κοινή θέση που υιοθέτησε πρόσφατα η ΕΕ και υπενθύμισε τα σημεία της συμφωνίας.

Αναφερόμενος στην έκθεση των επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι «πρόκειται για έργο συγκεκριμένο και όχι γενικό». Εξάλλου, χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη» την εξαγγελία του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ο. Μπους για την επικείμενη κατάθεση από την πλευρά των ΗΠΑ συγκεκριμένων στοιχείων, που αφορούν στο ιρακινό οπλοστάσιο, «ώστε με αντικειμενικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Ο Γ. Παπανδρέου διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «εμείς δε διαθέτουμε στοιχεία για σύνδεση της Αλ Κάιντα με το Ιράκ», καθιστώντας ταυτοχρόνως σαφές ότι καμία χώρα της ΕΕ δε δέχεται να υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Προεδρία, θεωρώντας ότι υπάρχει δυνατότητα ειρηνικής διευθέτησης θα αναλάβει πρωτοβουλίες, βασισμένες σε αυτές τις θέσεις -στις οποίες περιλαμβάνονται και οι επισκέψεις στην Τουρκία και στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να δράσουν μονομερώς, χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από ορισμένες χώρες, υπογραμμίζοντας ότι για την ΕΕ «είναι σημαντικό να αποφασίσει ο ΟΗΕ». «Εάν έρθει αυτή η στιγμή δεν μπορώ να διασφαλίσω ότι θα υπάρξει ομοφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται το στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού αναγνώρισε ότι «το Ιράκ είναι μία δικτατορία» και ότι «όλοι θα θέλαμε να δούμε να εγκαθιδρύεται η δημοκρατία στην περιοχή», κατέστησε σαφές ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν εντάξει τις αποφάσεις τους στην αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ.

Αναφορικά με το θέμα αυτό ο Γ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη διαλόγου με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία της Ευρώπης είναι χρήσιμη για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει μία δημοκρατική εξέλιξη στο Ιράκ.

Κληθείς να σχολιάσει την περίφημη θεωρία του ντόμινο (σύμφωνα με την οποία η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ θα βοηθήσει τον εκδημοκρατισμό και των άλλων περιοχών της περιοχής), ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι δεν μπορεί κανείς να επιβάλει τη δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ