Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Για μια Αυτοδιοίκηση στο πλευρό του λαού

Σε συγκέντρωση στη Λάρισα μίλησε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την ανάγκη να συνειδητοποιηθεί όσο το δυνατόν από περισσότερους το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής περνάει μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) υπογράμμισε, κατά τη χτεσινή ομιλία του σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ηδη, τόνισε, η ΤΑ έχει διαμορφωθεί σε μηχανισμό προώθησης και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ενώ, παράλληλα, χρησιμοποιείται ως μηχανισμός για την καλλιέργεια συνείδησης στους εργαζόμενους ν' αποδέχονται αυτή την πολιτική.

Ο ομιλητής περιέγραψε τι και πώς προωθείται, μέσω της ΤΑ, αναφέροντας, ανάμεσα στα άλλα:

-- Τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων.

-- Την ανταποδοτικότητα και την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών τομέων.

-- Την πρόσθετη φορολόγηση.

-- Την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

-- Τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της προσαρμογής στους νόμους της αγοράς.

Πρόσθεσε, δε, ότι τελευταία προωθείται ένα καινούριο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στη γενικότερη αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας - δρομολογούνται αλλαγές στις περιφέρειες, στους νομούς και στους δήμους - κι ενώ εξαγγέλλονται:

- Ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο.

- Ακόμα πιο αποφασιστική είσοδος του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση προγραμμάτων στην Αυτοδιοίκηση.

- Εφαρμογή της συνταγματικής διάταξης για είσπραξη και διαχείριση τοπικών φόρων από την Αυτοδιοίκηση.

- Επιχειρηματική λειτουργία της ΤΑ με μάνατζερ, δείκτες αποτελεσματικότητας, διεύρυνση του πεδίου ανταποδοτικότητας κ.ά.

- Ανάθεση στην ΤΑ αρμοδιοτήτων αποκλειστικής ευθύνης του κράτους, με σκοπό την αποδιάρθρωση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, αλλά και αρμοδιοτήτων κατασταλτικού χαρακτήρα, όπως η Δημοτική Αστυνομία και η φορολογική εξουσία.

Για τα οικονομικά και τη διαχείριση

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά και στη διαχείριση, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό ν' αγωνιστεί για:

-- Να μην επιβάλλεται φορολογία και να ελέγχεται το ύψος και η διαχείριση των ανταποδοτικών τελών, με προοπτική την κατάργησή τους.

-- Να αυξηθούν δραστικά τα έσοδα των δήμων και των νομαρχιών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

-- Να μην πετύχει η προσπάθεια εισδοχής του μεγάλου κεφαλαίου στη λειτουργία της ΤΑ και στη διαχείριση έργων και τομέων δράσης της.

-- Να μη χρησιμοποιείται η λεγόμενη αυτοχρηματοδότηση για την κατασκευή των έργων, που βολεύει και ωφελεί το κεφάλαιο, και να μη γίνονται αναθέσεις που δημιουργούν δεσμεύσεις και πελατειακές σχέσεις με το εργολαβικό κατεστημένο.

-- Να έχουν προτεραιότητα έργα που σχετίζονται με τις κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων, με την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία των περιοχών.

-- Να μην παραχωρούνται περιουσιακά στοιχεία των δήμων και των νομαρχιών - όπως, π.χ., δημοτικά και κρατικά στάδια - στο κεφάλαιο.

Για κοινωνικές δραστηριότητες

Σχετικά με δραστηριότητες της ΤΑ που αφορούν στην Πρόνοια, στην Παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, αλλά και στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικούν:

- Δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό που θα καλύπτει την πλήρη λειτουργία τους.

- Πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή για δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια.

- Προγράμματα πρόληψης των ναρκωτικών.

- Ανάπτυξη του μαζικού, λαϊκού αθλητισμού, με τη δημιουργία πολλαπλάσιων χώρων φυσικής αγωγής και άθλησης, τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι οι κάτοικοι χωρίς να πληρώνουν.

- Ανάδειξη του γνήσιου πολιτισμού, με την ενίσχυση πρωτοβουλιών ερασιτεχνικής δημιουργίας, την προβολή πολιτιστικών στοιχείων του κόσμου της δουλιάς, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη διαμόρφωση συνθηκών και υποδομής για να απολαμβάνουν το δικαίωμα στην τέχνη όλοι οι εργαζόμενοι.

- Λειτουργία στους δήμους και στις νομαρχίες κρατικών υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, όπως Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία, Γραφεία ΙΚΑ, ΚΑΠΗ κ.ά.

- Τη διατήρηση και πολλαπλασιασμό των ελεύθερων χώρων ενάντια στην τσιμεντοποίηση, προστασία του πράσινου και των δασών.

Για τα εργασιακά

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν κατά των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, για την τήρηση των όρων εργασίας κι ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, για την κάλυψη με μόνιμο προσωπικό όλων των πάγιων και διαρκών αναγκών και των κοινωνικών υπηρεσιών της ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ