Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΙΡΑΚ - ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Διάγγελμα επίσπευσης του πολέμου

«Στοιχεία» που αποδεικνύουν τους αμερικανικούς ισχυρισμούς θα παρουσιάσει, την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ουάσιγκτον, ζητώντας να κηρυχτεί το Ιράκ «σε ρήξη» με τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Στην τελική της φάση» εισέρχεται, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, η κρίση με το Ιράκ. Ο Τζορτζ Μπους, στο διάγγελμά του, επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες, δεσμεύτηκε ότι την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας «αποδεικτικά στοιχεία» και κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να κηρύξει το Ιράκ «σε ρήξη με τις αποφάσεις του», επαναδιατυπώνοντας την αποφασιστικότητά του «να αφοπλίσει τον Σαντάμ» με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ. Η δέσμευση Μπους για παρουσίαση αποδείξεων προς τη διεθνή κοινότητα έγινε δεκτή με ικανοποίηση από πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες και από τη Μόσχα, που, όμως, έσπευσαν να επαναλάβουν τις αντιρρήσεις τους στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

«Το ιρακινό καθεστώς, παρά τη νέα ευκαιρία που του δόθηκε, συνεχίζει να περιφρονεί με το χειρότερο τρόπο τον ΟΗΕ και τις αποφάσεις του», υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Ο Μπους, σε μια εμφανέστατη προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αμερικανικής κοινής γνώμης, χρησιμοποίησε απροκάλυπτα το «χαρτί» του τρόμου και αναρωτήθηκε «αν μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γινόταν αν οι αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν και τα απαγορευμένα όπλα που μπορεί να τους προμηθεύσει το Ιράκ». Το εγχείρημα φαίνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα που διενήργησε το CBS αμέσως μετά το διάγγελμα, να απέδωσε: Το 77% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν ένα πλήγμα στο Ιράκ έναντι 67% πριν από την ομιλία.

Προετοιμασίες των Αμερικανών στον Κόλπο

Associated Press

Προετοιμασίες των Αμερικανών στον Κόλπο
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 5 Φλεβάρη, προκειμένου ο Κόλιν Πάουελ να προσκομίσει «στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες». Ο Μπους κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει να κηρυχτεί το Ιράκ σε «ρήξη» με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Απαντώντας, μάλιστα, στις επικρίσεις ότι ακολουθεί τακτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών», υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ και ο κόσμος καλούνται να αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που είναι τα εκτός νόμου καθεστώτα που επιθυμούν να αποκτήσουν και όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά οι διαφορετικές απειλές απαιτούν και διαφορετικές αντιδράσεις», σημείωσε αναφερόμενος σε Ιράκ, Ιράν, ΛΔ Κορέας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, υποστήριζε, λίγο αργότερα, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ειρηνικής επίλυσης. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «αν το Ιράκ δεν ανταποκριθεί, τότε δε θα πρέπει να υπάρξει καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του Τζορτζ Μπους». Μάλιστα, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, έσπευδε να επισημάνει ότι «αν γίνει επίθεση, οι ΗΠΑ δε θα είναι μόνες τους, αλλά θα έχουν στο πλευρό τους πολλούς συμμάχους», αποφεύγοντας να αναφερθεί στον ΟΗΕ.

Ασκηση για χημικό πόλεμο στο Νιου Τζέρσεϊ...

Associated Press

Ασκηση για χημικό πόλεμο στο Νιου Τζέρσεϊ...
Τα λεγόμενα Μπους εκτιμήθηκαν ως επίσπευση της έναρξης ενός πολέμου, από πολλούς αναλυτές. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και η χτεσινή ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι ανακλήθηκαν άλλοι 15.718 έφεδροι, με αποτέλεσμα πλέον οι ανακληθέντες έφεδροι να έχουν φθάσει τους 94.624, εκτός από τις 100.000 άνδρες του τακτικού στρατού. Πρόκειται για μεγαλύτερη κινητοποίηση εφέδρων από αυτήν που έγινε στον Πόλεμο του Κόλπου.

Από την πλευρά του, οι επικεφαλής των σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου, που συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους στη Νέα Υόρκη, σχολίαζαν τις δηλώσεις Μπους περί «αποκαλυπτικών στοιχείων», τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να έχει διαβρωθεί από πράκτορες το σώμα των επιθεωρητών ή να υπάρχουν διαρροές». Από τη Βαγδάτη, ο αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ διέψευδε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Μπους περί σύνδεσης με την Αλ Κάιντα.

Ικανοποίηση και αντιρρήσεις

Θετικά έγινε δεκτή η διαβεβαίωση της Ουάσιγκτον ότι θα προσκομίσει στοιχεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τους ισχυρισμούς της περί ιρακινής ενοχής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μάλιστα, έσπευσε να τονίσει ότι και η Βρετανία διαθέτει αποδείξεις για τη διασύνδεση Ιράκ - Αλ Κάιντα. Μόσχα, Παρίσι και Βερολίνο δήλωναν ότι περιμένουν να δουν τα στοιχεία, αλλά επαναλάμβαναν ότι «δεν έχουν εξαντληθεί τα διπλωματικά μέσα» και ότι «θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί ο πόλεμος», αν και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εμφανίστηκε ελαφρώς απαισιόδοξος για την προοπτική αποφυγής ενός πολέμου. «Να παραμείνει το κέντρο βάρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να αποφευχθεί μια καταστροφή» ζητούσε ο Χαβιέ Σολάνα, ενώ εν μέσω φιλειρηνικών διαμαρτυριών από ευρωβουλευτές άρχισε η σχετική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Την παρουσίαση των αμερικανικών στοιχείων δήλωσε ότι αναμένει και η Ρώμη, αν και χτες το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι παραχωρεί τις ιταλικές βάσεις ως «σταθμούς ανεφοδιασμού» στις αμερικανικές δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους. Την επόμενη εβδομάδα, ο Μπερλουσκόνι θα επισκεφθεί τη Μόσχα, φιλοδοξώντας, πιθανώς, να διαδραματίσει «ρόλο μεσολαβητή» ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ρωσία. Την Παρασκευή μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και ο Τόνι Μπλερ.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό ΓΕΣ ανακοίνωνε ότι «συγκεντρώνει προληπτικά στρατιωτικό υλικό στα σύνορα με το Ιράκ, αν και τόσο η σύρραξη όσο και ο τουρκικός ρόλος σε αυτήν δεν είναι δεδομένα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ