Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Λαϊκή αντίθεση στον πόλεμο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ-ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Η συντριπτική πλειοψηφία του πολωνικού λαού, το 63%, αντιτίθεται στη συμμετοχή της χώρας του στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου ΟΒΟΡ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Μόνο ένα 26% των ερωτηθέντων είναι υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης.

Η επιθυμία του πολωνικού λαού, ωστόσο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαθέσεις της πολωνικής κυβέρνησης, που έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι θα υποστηρίξει μια επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, δήλωσε στις 13 του Γενάρη: «Η Πολωνία είναι πιστή σύμμαχος και θα λάβει μέρος σε μια επίθεση». Ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών, της «κεντροαριστερής» κυβέρνησης του Λεσέκ Μίλερ, Βλοτζιμίερτζ Τσιμότσεβιτς, έχει δηλώσει επίσημα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, «στο πλαίσιο μιας ακραίας κατάστασης ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του ΟΗΕ». Η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999.

Την ίδια στιγμή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Γκάλοπ αποδείκνυε ότι και το 76% των Ούγγρων είναι ενάντια σε μια αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, ακόμα και αν αυτή είχε την έγκριση του ΟΗΕ. Η δημοσκόπηση επίσης αποκαλύπτει ότι οι Ούγγροι ανησυχούν μήπως η χώρα τους γίνει στόχος εξτρεμιστών, εξαιτίας της παρουσίας των Αμερικανο-ιρακινών αντικαθεστωτικών πρακτόρων, που «εκπαιδεύονται» στη βάση Τασζάρ, στο έδαφός της. Η Ουγγαρία είναι και αυτή μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999.

Στη γειτονική Σλοβακία η κεντροδεξιά κυβέρνηση ενέκρινε τελικά χτες (έπειτα από σχετική αίτηση των Αμερικανών) τη διάνοιξη των αεροδιαδρόμων της χώρας στα αμερικανικά αεροπλάνα σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ, αλλά και την αποστολή στην περιοχή του Κόλπου εκστρατευτικού σώματος ειδικευμένου στο χημικό και βιολογικό πόλεμο. Η αποστολή του ειδικού σώματος θα πρέπει να πάρει και την έγκριση της σλοβακικής Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ