ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αυριανοί βαρδιάνοι γράφουν ιστορία

Εξαιρετικής σημασίας οι κινητοποιήσεις στις σχολές. Με μια ωριμότητα που καταπλήσσει οι σπουδαστές συντονίζουν τη δράση τους με τα ταξικά σωματεία και ορθώνουν ανάστημα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο

Τη δική τους σελίδα στους αγώνες των ναυτεργατών γράφουν εδώ και τρεις βδομάδες οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), η αυριανή βάρδια της γέφυρας και του μηχανοστασίου. Συντονισμένοι με τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» αγωνίζονται για την απόσυρση του εκτρωματικού νομοσχεδίου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για τη ναυτική εκπαίδευση, το οποίο περιέχει αυτούσιες τις αξιώσεις των εφοπλιστών για ιδιωτικές υποβαθμισμένες ναυτικές σχολές και ημικαταρτισμένους ναυτεργάτες χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Σήμερα οι σπουδαστές της Ακαδημίας Ασπροπύργου κατεβαίνουν ξανά στον Πειραιά με συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ενώ, όπως αποφάσισαν χτες στη Γενική τους Συνέλευση, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με κατάληψη της σχολής. Δυναμικά συνεχίζουν οι σπουδαστές και στις άλλες Ακαδημίες της χώρας.

Ταυτόχρονα με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ρίχνουν στο κενό το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει το μαύρο «μπλοκ» κυβέρνησης και εφοπλιστών στις σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ακαδημία Ασπροπύργου οι λιμενικοί έχουν στρατοπεδεύσει εδώ και τρεις μέρες έξω από τις αίθουσες, ενώ αστυνομικοί έχουν εγκατασταθεί στην πύλη της σχολής ελέγχοντας εξονυχιστικά τους σπουδαστές!

Λιμενικοί αλωνίζουν και στην Ακαδημία της Χίου απειλώντας και τρομοκρατώντας σπουδαστές, ενώ σε εκβιασμό εναντίον των σπουδαστών έχουν επιδοθεί και κάποιοι καθηγητές, γνωστοί υπάλληλοι των εφοπλιστών, στην κυριολεξία, καθώς το απόγευμα εργάζονται στα γραφεία της εταιρίας του εφοπλιστή Τσάκου!

Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, επιβεβαίωσε ότι με εντολή του οι δυνάμεις καταστολής έχουν στρατοπεδεύσει στην Ακαδημία Ασπροπύργου, λέγοντας πως «υπάρχει μια αυξημένη φύλαξη στις εγκαταστάσεις της σχολής», επειδή «κάποιοι εξωγενείς παράγοντες είπαν ότι θα κάνουν κατάληψη»! Οσο για το νομοσχέδιο, επιδόθηκε σε εμπαιγμό της κοινής γνώμης λέγοντας ότι «κανένας δεν αρνείται τα μέτρα» και ότι απλώς «κάνουν επιμέρους παρατηρήσεις», όταν η εκπαιδευτική κοινότητα είναι στο πόδι απαιτώντας την απόσυρσή του!

Ανακοίνωση-καταγγελία για τους τρομοκρατικούς μηχανισμούς που δρουν στη σχολή εξέδωσε ο Σύλλογος Ασπροπύργου, επισημαίνοντας ότι έχει ανησυχήσει τους εφοπλιστές και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους ο συντονισμένος αγώνας των σπουδαστών των ΑΕΝ πανελλαδικά, η συμπαράσταση των συναδέλφων από το ΚΕΣΕΝ (Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού) και των ναυτεργατικών σωματείων. Οσο για τους ισχυρισμούς του υπουργού περί συμφωνίας με τα μέτρα αναφέρει: «Με ελιγμούς ο ΥΕΝ, μέσα στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης, μέσα από προσχηματικές διαδικασίες, διατηρώντας ανέπαφο το αντιδραστικό νομοσχέδιο, προσπαθεί να περάσει τα αντιναυτεργατικά μέτρα». Και ξεκαθαρίζει: «Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά».

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
«... δεν ξέρετε φουρτούνα τι θα πει... »

Εκαναν στίχο και τραγούδι τη γνώση τους και διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια των εφοπλιστών και την κυβέρνησή τους

Motion Team

Με μια πολύωρη αγωνιστική κινητοποίηση, που κατέληξε σε αποκλεισμό της κεντρικής πύλης του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας απαίτησαν χτες την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ναυτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που έχει καταθέσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με στόχο να παρέχει και άλλες διευκολύνσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

«Υπουργός το πιόνι, εφοπλιστές κουμάντο, εμείς θα είμαστε άνεργοι, θα πάμε όλοι στον πάτο», με αυτό το σύνθημα και με άλλα εξίσου ευρηματικά οι εκατοντάδες σπουδαστές της ΑΕΝ Μακεδονίας διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης και κατήγγειλαν το μαύρο μέλλον που τους προετοιμάζει η κυβέρνηση. «Δεν ξέρετε καράβι τι σημαίνει, δεν ξέρετε φουρτούνα τι θα πει, το νομοσχέδιο θα πάρουμε στο χέρι και θα πνιγούμε όλοι μαζί», τραγουδούσαν.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί από το χώρο της Καμάρας, κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι σπουδαστές επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους και κατέληξε στο Λιμάνι. Εκεί προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της κεντρικής πύλης και κατά διαστήματα με καθιστική διαμαρτυρία απέκλειαν την παραλιακή λεωφόρο.

Η κινητοποίηση έληξε στις 2 το μεσημέρι. Οι σπουδαστές διακήρυξαν την απόφασή τους να συνεχίσουν αγωνιστικά μέχρι τη δικαίωση. Συνεχίζουν την αποχή από τα μαθήματα και την κατάληψη της σχολής τους στη Μηχανιώνα και σήμερα αντιπροσωπεία τους θα συμμετέχει στην πανελλαδική σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ στον Πειραιά για το συντονισμό της δράσης των σπουδαστών όλων των σχολών.

ΚΝΕ
Στο πλευρό των σπουδαστών των ΑΕΝ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και των ναυτεργατών που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, βρίσκεται η ΚΝΕ, που με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού της Συμβουλίου χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις τους, τα δίκαια αιτήματά τους και καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Η ΚΝΕ χαιρετίζει τον αγώνα που δίνουν οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) μαζί με τους συναδέλφους τους ναυτεργάτες σε όλη τη χώρα, για την απόσυρση του νομοσχεδίου εκτρώματος που συνέταξαν από κοινού ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι μέρος των συνολικότερων αναδιαρθρώσεων, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της ναυτιλίας, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου, τη μετατροπή των ναυτικών σχολών σε μηχανισμούς ομηρίας των εργατών της θάλασσας, που θα παρέχουν υποβαθμισμένες γνώσεις και πτυχία, με στόχο να χτυπηθούν σημαντικές εργασιακές κατακτήσεις.

Η ΚΝΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των σπουδαστών, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή, να στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους για:

  • Δημόσια, δωρεάν, ενιαία ναυτική εκπαίδευση, ενταγμένη στο υπ. Παιδείας ως φυσικό της φορέα, με αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών.
  • Αποστρατιωτικοποίηση των σχολών, κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σπουδαστών και καθηγητών, κατάργηση των αντιδημοκρατικών εσωτερικών κανονισμών που κρατούν τις σχολές δέσμιες των επιταγών του ΥΕΝ, του Λιμενικού Σώματος και κατ' επέκταση των εφοπλιστών.
  • Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων σε στεριά και θάλασσα.
  • Ασφάλεια ναυτεργατών και επιβατών στη θάλασσα.

Η ΚΝΕ καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης σπουδαστών και ναυτεργατών, με την παρουσία λιμενικών και ΜΑΤ έξω από τις σχολές με στόχο να καταστείλει τις κινητοποιήσεις τους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (που κατά περίπτωση θέλει να εμφανίζεται ως διαδηλωτής) επιχειρεί με τις δυνάμεις καταστολής να τρομοκρατήσει τη νεολαία που αντιστέκεται ενάντια στην πολιτική της ΕΕ διεκδικώντας μόρφωση - δουλιά για όλους και με δικαιώματα».

ΒΑΛΚΑΝ
Να μπει φρένο στις απολύσεις

Τερματισμό των απολύσεων και επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους, καθώς και χάραξη αναπτυξιακής πορείας για την επιχείρηση, διεκδικούν οι εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ στη Θεσσαλονίκη, που σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του εργοστασίου. Χθες, καθολική ήταν η συμμετοχή τους στις 2ωρες στάσεις εργασίας που έγιναν στην πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την πολιτική συρρίκνωσης που ακολουθεί ο βασικός μέτοχος της ΒΑΛΚΑΝ κ. Εμφιετζόγλου εδώ και 3 χρόνια με θύματα τους ίδιους. Σ' αυτό το διάστημα απολύθηκαν 100 εργαζόμενοι και έφτασαν σήμερα να έχουν απομείνει 138. Περιθώρια παραπέρα μείωσης του προσωπικού δεν υπάρχουν, όμως η εταιρία συνεχίζει να απολύει 4 εργαζόμενους κάθε μήνα, προφανώς με στόχο να κλείσει κάθε παραγωγικό τμήμα.

Μπροστά σ' αυτήν την προοπτική, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο, πάρα μόνο αυτόν του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα, που ήδη διεξάγουν. Παράλληλα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, θα ξεκινήσουν κύκλο επαφών και ενημέρωσης όλων των φορέων του νομού και της κυβέρνησης, προκειμένου να πάρουν θέση και να εμποδίσουν το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο σε άλλη μια επιχείρηση του νομού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ