ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
«Να σταματήσουμε τον εγκληματικό πόλεμο»

Συμπεράσματα από την επίσκεψη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα μαζί με ομάδα ευρωβουλευτών στο Ιράκ

Πάνω από 700.000 παιδιά τα θύματα του εγκληματικού εμπάργκο. Ενας αριθμός που καθημερινά μεγαλώνει...

Associated Press

Πάνω από 700.000 παιδιά τα θύματα του εγκληματικού εμπάργκο. Ενας αριθμός που καθημερινά μεγαλώνει...
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας συμμετείχε σε ομάδα 34 ευρωβουλευτών, από 4 πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, που επισκέφθηκαν το Ιράκ.

Η ομάδα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ιρακινής Βουλής και τον στρατηγό Σάντι, που έχει, από πλευράς Ιράκ, την ευθύνη των σχέσεων με τους επιθεωρητές, όσο και με τους ιθύνοντες των διαφόρων οργανώσεων του ΟΗΕ που δρουν στο Ιράκ, καθώς και εκπροσώπους των επιθεωρητών του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, ο Στρ. Κόρακας κατήγγειλε την πρόθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να εξαπολύσουν έναν εγκληματικό πόλεμο κατά του ιρακινού λαού, με πρόσχημα την αναπόδεικτη κατοχή από το Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής, ενώ οι ίδιοι διαθέτουν αλλά και παράγουν, εμπορεύονται και χρησιμοποιούν τέτοια όπλα (όπως το έκαναν το '91 κατά του ίδιου του Ιράκ). Κατήγγειλε επίσης ότι η πραγματική αιτία του πολέμου που ετοιμάζουν είναι ο έλεγχος των πετρελαίων του Ιράκ, η αντιμετώπιση της κρίσης τους και η προώθηση της παγκόσμιας ηγεμονίας τους, ενώ διατύπωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στο καθεστώς του Ιράκ, υπενθυμίζοντας ότι τα πρώτα θύματά του ήταν εκατοντάδες Ιρακινοί κομμουνιστές.

Σχετικά με την επίσκεψη στο Ιράκ ο Στρ. Κόρακας δήλωσε:

«Κατά τις επισκέψεις σε σχολεία, παιδιατρικά νοσοκομεία και μαιευτήρια καθώς και σε λαϊκές συνοικίες της Βαγδάτης και της Βασόρας είδαμε τις τραγικές συνέπειες τόσο των βομβαρδισμών του 1991 - με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και χημικά όπλα - όσο και του εμπάργκο (που ξεκίνησε τότε για 6 μήνες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα), με αποτέλεσμα 1.500.000 νεκρούς (700.000 παιδιά). Ενημερωθήκαμε για τη δραματική αύξηση των αποβολών στους πρώτους 5 μήνες εγκυμοσύνης, των πρόωρων γεννήσεων με νεογνά κάτω του 1 κιλού (30% των γεννήσεων), των τερατογεννήσεων και παραμορφωτικών γεννήσεων, της παιδικής λευχαιμίας (αύξηση 2.000%) και άλλων καρκίνων σε παιδιά (αύξηση 700-800%) και περιπτώσεις τρομερού υποσιτισμού των παιδιών. Επιπλέον, λόγω κακής διατροφής και κυρίως έλλειψης των απαραίτητων συστατικών, το 50% των εγκύων είναι αναιμικές και οι λεχώνες για τον ίδιο λόγο αδυνατούν να θρέψουν τα νεογνά τους. Επανέρχονται επιδημίες, όπως χολέρα, φυματίωση, μαλάρια κ.ά. Λόγω των κυρώσεων, εκτός των άλλων, λείπουν απελπιστικά στοιχειώδη φάρμακα, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς θανάτους παιδιών αλλά και ενηλίκων, που διαφορετικά θα είχαν αποφευχθεί. Επίσης, ενώ οι ασθενείς, γενικά λόγω των συνθηκών, πληθαίνουν, δεν υπάρχουν οι πόροι για ανέγερση νέων νοσοκομείων ή για ανάπτυξη ούτε για συντήρηση των υπαρχόντων, με αποτέλεσμα την έλλειψη δυνατότητας νοσοκομειακής περίθαλψης ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους των ασθενών.

Τις γελοίες "αποκαλύψεις" του Κ. Πάουελ καθώς και την επανάληψη της διαπίστωσης του Μπους και των επιτελών του, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τον πόλεμο, τις πληροφορηθήκαμε στη Βαγδάτη. Η σκέψη μας πήγαινε στις χιλιάδες ξένοιαστα παιδιά των λαϊκών συνοικιών της Βαγδάτης, που σε λίγες ίσως μέρες θα είναι τα θύματα του εγκλήματος των ιμπεριαλιστών.

Πριν είναι αργά επιβάλλεται η άμεση κινητοποίηση όλων για να σταματήσουμε το εγκληματικό χέρι των ιμπεριαλιστών. Ο πόλεμος κατά του Ιράκ, με τη συνενοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, που παρέχει τις γνωστές διευκολύνσεις στους Αμερικανούς, δεν αφορά μόνον το Ιράκ.

Στις 15 του Φλεβάρη, αλλά και πριν και μετά, ας διαδηλώσουμε με κάθε τρόπο την αντίθεσή μας στον πόλεμο με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, έναν πόλεμο που θα έχει ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο ολόκληρο».

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Οι διαδηλωτές μηνύουν την πόλη της Νέας Υόρκης

Από την ειδική μεταχείριση που είχαν οι διαδηλωτές σε πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στη «χώρα της ελευθερίας»

Associated Press

Από την ειδική μεταχείριση που είχαν οι διαδηλωτές σε πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στη «χώρα της ελευθερίας»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μήνυση κατά της πόλης της Νέας Υόρκης κατέθεσαν την Πέμπτη οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στον πόλεμο κατά του Ιράκ, λόγω της άρνησής της να παράσχει άδεια για την πραγματοποίηση διαδήλωσης η οποία θα κατέληγε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, την επόμενη βδομάδα. Οι οργανώσεις, υπό το όνομα - «ομπρέλα»Ενωμένοι Για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη, ζητούν με τη μήνυσή τους από Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ να «αναγκάσει» την πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία όπως τονίζουν «παραβιάζει τα συνταγματικά τους δικαιώματα που προβλέπει η Πρώτη Τροπολογία», να τους παραχωρήσει την άδεια για τη διαδήλωση, η οποία προγραμματίζεται για τις 15 του Φλεβάρη.

Η δημαρχία αρνήθηκε να δώσει άδεια για τη διαδήλωση και «αντιπρότεινε», σύμφωνα με το δικηγόρο που εργάζεται γι' αυτήν, Τζέφρι Φριλάντερ, να γίνει η συγκέντρωση σε μια πλατεία σε αρκετή απόσταση από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, για να μην «παρεμποδιστούν» οι εργασίες του Οργανισμού και να μην «τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια». Ωστόσο, ο δικηγόρος Κρις Νταν, που κατέθεσε τη μήνυση, είπε μια διαφορετική ιστορία: η δημαρχία, τόνισε, αρνήθηκε να δώσει άδεια για «οποιαδήποτε» πορεία και συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση της 15ης Φλεβάρη αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες κόσμου, ενώ ομιλητές και συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, θα είναι ο τιμημένος με Νόμπελ Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος και μαχητής κατά του Απαρτχάιντ Ντέσμοντ Τούτου, καλλιτέχνες όπως η Πάτι Σμιθ, η Αντζελα Ντέιβις, ο Χάρι Μπελαφόντε και ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο τρίτος και εκπρόσωποι των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Associated Press

«Προσπαθούν» οι επιθεωρητές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Καθ' οδόν για Βαγδάτη όπου αναμένεται να φτάσουν σήμερα, βρίσκονται ο επικεφαλής της UNIMOVIC, Χανς Μπλιξ και ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Στις χτεσινές τους δηλώσεις από την Κύπρο, και οι δύο αφήνουν κάποια διφορούμενα περιθώρια, το καλύτερο που θα μπορούσαν ίσως να κάνουν, αφού δρουν υπό το καθεστώς αφόρητων πιέσεων...

Καταρχήν, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, δήλωσε πως το Ιράκ δε συνεργάζεται επαρκώς, και πρόσθεσε πως εάν η Βαγδάτη δεν αλλάξει στάση, η έκθεση που θα υποβάλλουν την επόμενη Παρασκευή στον ΟΗΕ θα καταγράφει την απογοήτευσή τους. Ομως, όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, οι επιθεωρητές είχαν την πρώτη συνέντευξη με Ιρακινό επιστήμονα χωρίς την παρουσία Ιρακινών αξιωματούχων, γεγονός που σύμφωνα με τις δηλώσεις Μπλιξ αποδεικνύει ότι το Ιράκ προσπαθεί να συνεργαστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ελ Μπαραντέι, που τόνισε πως πρέπει να «κλείσουν» τα θέματα των χημικών και βιολογικών πυραύλων και υπογράμμισε «ο χρόνος που περνάει είναι κρίσιμος και πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει πρόοδος, ότι συμβαίνουν δραστικές αλλαγές από την πλευρά του Ιράκ στο θέμα της συνεργασίας του σε αυτούς τους τομείς».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ανεπιθύμητα τα ΝΑΤΟικά πλοία στο λιμάνι!

Ομόφωνα καταδίκασαν την παρουσία πλοίων της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους, στις 5 Φλεβάρη. Μάλιστα το σώμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, χαρακτήρισε «ανεπιθύμητα» τα ΝΑΤΟικά πλοία στον Πειραιά!

Το θέμα έφερε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, η σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία τόνισε ότι ευθύνες για το συγκεκριμένο γεγονός έχει η κυβέρνηση που κρατά μια εντελώς υποκριτική στάση στον πόλεμο του Ιράκ. «Την ίδια ώρα που καλεί το λαό στην αντιπολεμική διαδήλωση στις 15 Φλεβάρη, έχει κάνει ξέφραγο αμπέλι τη χώρα για τις αμερικανονατοϊκές δυνάμεις, από τη Σούδα, στο Ακτιο, στον Πειραιά, στην Πάτρα».

Σύσκεψη

Εξάλλου, η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Επιτροπή Πειραιά της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» διοργανώνουν σύσκεψη την Τρίτη 11 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 24).

Η σύσκεψη πραγματοποιείται, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της δράσης για την πραγματοποίηση κινητοποίησης κατά τη διάρκεια της... επίσκεψης των πολεμικών πλοίων της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ στο διάστημα από 19 έως 24 Φλεβάρη.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
«Στοιχεία» για το Ιράκ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ, Μιρτσέα Γκεοάνα, πρόσθεσε και αυτός με τη σειρά του στα «στοιχεία» του Κόλιν Πάουελ, που υποστηρίζουν ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δε σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί να εξοπλιστεί με όπλα μαζικής καταστροφής.

Σε συνέντευξή του στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων «Μίντιαφαξ», ο Γκεοάνα, δήλωσε χτες ότι το Ιράκ «προσπάθησε επανειλημμένα να αγοράσει μηχανήματα εμπλουτισμού ουρανίου» από τη Ρουμανία, το 1995, το 1996 και το 1999. Το Ιράκ, σύμφωνα με το Ρουμάνο ΥΠΕΞ, χρησιμοποιούσε ως μεσάζοντες άλλες χώρες, αλλά οι προσπάθειές του δεν καρποφόρησαν διότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διέθεταν έγκαιρα σχετικές πληροφορίες, τις οποίες και έδωσαν στις αντίστοιχες ρουμανικές.

Σχετική αναφορά στις «προσπάθειες» του Ιράκ να αγοράσει εξοπλισμό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, την Ινδία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, έκανε και ο Κόλιν Πάουελ στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ