ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΙΚΟΜΕΞ
Κανείς δεν έχει πληρώσει ακόμη για την τραγωδία

Να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος, προτείνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Τρεισήμισι χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 και οι υπεύθυνοι για το θάνατο 143 ατόμων δεν έχουν λογοδοτήσει ακόμη στη δικαιοσύνη. Ιδιαίτερα για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ όπου βρήκαν το θάνατο 39 άτομα, η υπόθεση ταλανίζεται σε μια ατέρμονη δικαστική διαδικασία, χωρίς τα θύματα να μπορούν να βρουν δικαίωση.

Κατηγορηματικός ήταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης, ο οποίος πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης των Γ. Τσάτση, Αλ. Δόβα και Αδ. Βασιλάκη κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, που παραπέμπει για να δικαστούν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο 11 άτομα, για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ. Οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του ΔΣ της ΡΙΚΟΜΕΞ, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί.

Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στην εισήγησή του αναφέρει ότι το παραπεμπτικό βούλευμα είναι αιτιολογημένο ειδικά και εμπεριστατωμένα και πως είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των τριών κατηγορουμένων που ζητούν την αναίρεση του βουλεύματος.

Στις 35 σελίδες της πρότασης Κρουσταλλάκη αναφέρεται ότι ήταν ελλιπής ο οπλισμός των υποστυλωμάτων του κτιρίου, έγιναν αυθαίρετες παρεμβάσεις και κατασκευές, οι κακοτεχνίες και οι βλάβες που είχε υποστεί το κτίριο ήταν τέτοιες που αυτό θα κατέρρεε με σεισμό πολύ μικρότερο. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποδίδει τις παραλείψεις των κατηγορουμένων στη βουλιμία τους να επεκτείνουν όσο περισσότερο και με μικρότερο κόστος τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, χάριν του επιχειρηματικού κέρδους.

Για τους κατηγορούμενους μηχανικούς, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι ως μελετητές και επιβλέποντες την εκτέλεση κατασκευής... υπέκυψαν στις επιθυμίες των ιδιοκτητών του εργοστασίου να μειωθεί το κόστος της κατασκευής.

  • Στο μεταξύ χτες ξεκίνησε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για την κατάρρευση του υφαντουργείου Χατζηαναστασίου από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη επί των οδών Τατοΐου και Φλαμουριάς, όπου βρήκε το θάνατο ο ιδιοκτήτης του υφαντουργείου. Κατηγορούμενος είναι ο μηχανικός Αρ. Σταθάκης (ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο). Την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν η σύζυγος, ο γιος και ο αδερφός του θύματος. Η δίκη συνεχίζεται.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις οι ιδιοκτήτες γης

Στον «αέρα» βρίσκονται 2.500 ιδιοκτήτες γης στην περιοχή όπου κατασκευάζεται το Ολυμπιακό Χωριό (στην πλειοψηφία τους είναι σεισμόπληκτοι) των οποίων οι εκτάσεις απαλλοτριώθηκαν, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν εισπράξει τα ποσά της απαλλοτρίωσης. Μπορεί μέρος των χρημάτων να έχει κατατεθεί από τον ΟΕΚ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ωστόσο επειδή η έκταση είναι εξ αδιαιρέτου, δεν μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που τους αντιστοιχούν, κάτι που για να γίνει χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Οπως αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας οι συνιδιοκτήτες της γης στην περιοχή Πάτημα Δημόγλη στο Ολυμπιακό Χωριό, «κατά καιρούς οι αρμόδιοι ανέλαβαν δεσμεύσεις και έδωσαν κατηγορηματικές υποσχέσεις ότι το νομοσχέδιο (σ.σ. που θα ρύθμιζε το θέμα) θα περνούσε στις 20/12/2002 ή στις 20/1/2003, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα οι συνιδιοκτήτες του κτήματος του Ολυμπιακού Χωριού, στην πλειοψηφία μας σεισμοπαθείς, να έχουμε περιέλθει σε απόγνωση. Απορίας άξιον - συνεχίζει η ανακοίνωση - είναι ότι ο ΟΕΚ καλεί τους πολίτες να υποβάλλουν αιτήσεις για την κλήρωση των κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού, ενώ οι συνιδιοκτήτες της γης δεν έχουμε ακόμη αποζημιωθεί». Τέλος, οι συνιδιοκτήτες καλούν τον πρωθυπουργό να δώσει άμεση εντολή για την υποβολή του νομοσχεδίου στη Βουλή προς ψήφιση.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αχαρνών αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει το δίκαιο, όπως το χαρακτηρίζει, αίτημα της άμεσης αποζημίωσης των συνιδιοκτητών του κτήματος Πάτημα Δημόγλη και προτείνει ως λύση την άμεση κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του ήδη καταρτισθέντος σχετικού νομοσχεδίου, αντίγραφο του οποίου παρέδωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ντ. Βρεττός στην Επιτροπή Συνιδιοκτητών. Ο Δήμος, καταλήγει η απόφαση, θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία του Ολυμπιακού Χωριού.

Ορισμένες διευκρινίσεις για τον Ν. Κιτσίκη

Αναγνώστης του «Ρ», αναφορικά με το ιστορικό σημείωμα για τον Νικόλαο Κιτσίκη που δημοσιεύτηκε στο Κυριακάτικο φύλλο (9/2/2003) της εφημερίδας μας, μας επισήμανε δυο βασικές ελλείψεις, υπενθυμίζοντάς τες, για το οποίο και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας.

Πρώτον, ότι στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας δεν ήταν μόνο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και στις άλλες πανεπιστημιακές σχολές, όπου υπήρχαν φοιτητές που δεν ήταν μέλη της ΕΟΝ, αφού με τη συμβολή της ΟΚΝΕ αναπτύχθηκε σημαντική μαζική δράση και είχε καταφέρει να εμποδίσει την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής εγγραφής νέων στην οργάνωση της νεολαίας του Μεταξά που προωθούσε η δικτατορία εφαρμόζοντας πλήθος εξαναγκασμών σε βάρος των φοιτητών. Βεβαίως η ιδιαιτερότητα σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, για το ΕΜΠ είναι ότι με τη δράση του Ν. Κιτσίκη η ίδια η διοίκηση του ιδρύματος είχε μπει η ίδια φραγμός στην εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής εγγραφής στη νεολαία του Μεταξά.

Δεύτερον, ότι στις δημοτικές εκλογές του 1964 ο Ν. Κιτσίκης δεν εκλέχτηκε δήμαρχος - αν και ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με ποσοστό 30,08%. Τότε ο δήμαρχος εκλεγόταν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεύτερη σε ψήφους είχε έρθει η παράταξη της ΕΡΕ και τρίτη η παράταξη της Ενωσης Κέντρου. Και παρ' όλο που η παράταξη της Ενωσης Κέντρου είχε συμφωνήσει να ψηφίσει για δήμαρχο το Ν. Κιτσίκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι αυτής της παράταξης προτίμησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθ' υπόδειξιν της ηγεσίας του κόμματός τους (Γ. Παπανδρέου), να ψηφίσουν τον εκλεκτό της «επαράτου» Δεξιάς Γ. Πλυτά.

Δικάζεται ο «νταής» αστυνομικός

Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο άρχισε χτες η δίκη του νταή αστυνομικού Θ. Χαλουλάκου, ο οποίος πριν δύο χρόνια στα Σπάτα, και μάλιστα εκτός υπηρεσίας, πυροβόλησε εναντίον αυτοκινήτου τραυματίζοντας σοβαρά και καθηλώνοντας στην αναπηρική καρέκλα τον άτυχο νεαρό Σ. Κατσιώτη που επέβαινε σε αυτό. Ο Θ. Χαλουλάκος, χωρίς να φορά στολή αστυνομικού και χωρίς να δείξει ταυτότητα, επιδίωξε να ελέγξει τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο και όταν ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα, θεώρησε καλό να πυροβολήσει.

Ο Θ. Χαλουλάκος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών και τριών μηνών για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, αλλά το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή του, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί ελεύθερος. Του είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου, δίνοντας στην ποινή ανασταλτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, στην υπόθεση αυτή υπήρχε και μια «βασική λεπτομέρεια». Στον ογκωδέστατο φάκελο του εν λόγω αστυνομικού περιλαμβάνονταν απόφαση απόταξής του από το Σώμα και σωρεία πειθαρχικών παραπτωμάτων, αλλά ο φάκελος του δεν έφθασε ποτέ στο δικαστήριο.

Θετική εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων που τάχθηκε στο πλευρό του θύματος. Η δίκη συνεχίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ