ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Διπλωματική «σύγκρουση» ενόψει της συνεδρίασης
  • Με κοινή διακήρυξη, που ζητά αύξηση των επιθεωρητών και ενίσχυση των ελέγχων, οδεύουν στην κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Παρασκευής, οι Ρωσία - Γερμανία - Γαλλία, με την υποστήριξη της Κίνας
  • Για «χάσιμο χρόνου» μιλά η Ουάσιγκτον, που εμμένει στο δρόμο της στρατιωτικής δράσης, υπό την «αιγίδα» των υποστηρικτικών δηλώσεων Ισπανίας - Βρετανίας

Παίρνουν θέση για τη στρατιωτική επέμβαση

Associated Press

Παίρνουν θέση για τη στρατιωτική επέμβαση
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με κοινή διακήρυξη βαίνουν προς την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Παρασκευή, οι Γαλλία - Γερμανία και Ρωσία, έχοντας, μάλιστα, εξασφαλίσει την αποδοχή και της κινεζικής ηγεσίας στην πρότασή τους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έσπευσε να απορρίψει εκ των προτέρων τη γαλλο-γερμανο-ρωσική διακήρυξη. Με την άποψή του συντάχθηκαν οι ΥΠΕΞ της Βρετανίας και της Ισπανίας, ενώ όσο πλησιάζει η ώρα για τη συνεδρίαση της Παρασκευής το παρασκήνιο ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κορυφώνεται.

Εντατικοποίηση των ελέγχων, αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών από 100 σε 300, πραγματοποίηση εναέριων ελέγχων με αμερικανικά, γαλλικά και ρωσικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, προτείνουν, στην κοινή τους διακήρυξη, το Παρίσι, η Βόννη και η Μόσχα, καταλήγοντας ότι επιμένουν στην επιλογή μιας διπλωματικής λύσης. Παρουσιάζοντας την κοινή διακήρυξη, οι Ζακ Σιράκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, που συνεχίζουν τις συνομιλίες τους στη γαλλική πρωτεύουσα, δήλωναν, από κοινού, ότι «μέχρι στιγμής, τίποτε δε δικαιολογεί την εξαπόλυση μιας στρατιωτικής επίθεσης, σήμερα, στο Ιράκ».

Λίγες ώρες αργότερα, κυβερνητική πηγή από τη Βόννη ενημέρωνε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, τους δημοσιογράφους ότι, με βάση τις υπάρχουσες διαβουλεύσεις, 11 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμμερίζονται το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η κοινή διακήρυξη. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, μόνο οι «ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία και Βουλγαρία», από τα μέλη του Συμβουλίου, εκτιμούν ότι το θέμα του Ιράκ «είναι τελειωμένη υπόθεση».

Associated Press

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι υπογράφουσες χώρες βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις για την κατάληξη του τελικού κειμένου, το οποίο προτίθενται να μοιράσουν στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, πριν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Προς το παρόν, δημόσια, μόνο η Κίνα εξέφρασε την υποστήριξή της στη γαλλο-γερμανο-ρωσική διακήρυξη, επαναλαμβάνοντας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της ότι επιμένει στο δρόμο των επιθεωρήσεων και της ενίσχυσης των ελέγχων. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε, χτες το πρωί, σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του για το θέμα.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, έχει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μυστικές ξεχωριστές συναντήσεις με τα μέλη του Συμβουλίου για να εξετάσουν τα πιθανά σχέδια παροχής έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ εφόσον υπάρξει σύρραξη. Χτες, όπως έγινε γνωστό, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τον ΟΗΕ να εκπονήσει άμεσα σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής που προδιαγράφεται στο Ιράκ και ζήτησε την αποστολή πολυμελών ομάδων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Θετική, πάντως, ήταν η αντίδραση της Βαγδάτης στις προτάσεις της διακήρυξης. Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Νάτζι Σάμπρι, δήλωσε ότι η ιρακινή ηγεσία «δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις των υπογραφόντων τη διακήρυξη». Επισήμανε, όμως, ότι αν όντως συμπεριλαμβάνει στις προτάσεις της και την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, «επί της αρχής αυτό δε γίνεται αποδεκτό».

Αντιδράσεις και ειρωνεία από την Ουάσιγκτον

«Χάσιμο χρόνου» φέρεται να χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος την πρόταση που αναμένεται να προωθήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι Γαλλία - Γερμανία - Ρωσία. Ο Τζορτζ Μπους, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Βαγδάτης ότι αποδέχεται και τις, από αέρος, επιθεωρήσεις, μίλησε για «δήθεν υποχωρήσεις, που στόχο έχουν να παραπλανήσουν, να κερδίσουν χρόνο και τελικά εξευτελίσουν για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχασε ευκαιρία να συνεχίσει τη γνωστή προπαγάνδα του, υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ιρακινό καθεστώς προετοιμάζεται για πόλεμο και έχει αναπτύξει στρατεύματα ανάμεσα στους πολίτες, με στόχο να τους χρησιμοποιήσει ως «ανθρώπινες ασπίδες». Στο προπαγανδιστικό παιχνίδι εισήλθε, χτες, και το αμερικανικό δίκτυο NBC, υποστηρίζοντας ότι το ιρακινό καθεστώς παγιδεύει, ήδη, με εκρηκτικά τις 1.500 πετρελαιοπηγές του, προκειμένου να τις ανατινάξει σε περίπτωση αμερικανικής εισβολής. Το δίκτυο ανέφερε ως πηγές του, επίσης, τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εντονη ήταν η αντίδραση και του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος σχολιάζοντας τη νέα διακήρυξη, υπεραμύνθηκε της στάσης των ΗΠΑ και απάντησε στην κριτική που δέχεται η αμερικανική ηγεσία περί «διάλυσης πολύτιμων συμμαχιών» από ορισμένους Δημοκρατικούς. Ο Πάουελ τόνισε ότι «δεν είναι οι ΗΠΑ που διαλύουν τις συμμαχίες και τις σχέσεις τους με τους συμμάχους. Οι συμμαχίες διαλύονται γιατί ορισμένοι αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Συμπληρώνοντας την αμερικανική θέση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, επαναλάμβανε, χτες, ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ.

Δυσφορία στους «συμμάχους»

«Ακόμη και 1.000 να γίνονταν οι επιθεωρητές, αυτό δε θα εξασφάλιζε τον επιτυχή έλεγχο και αφοπλισμό του ιρακινού οπλοστασίου» δήλωνε, από την πλευρά του, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, που έσπευσε να προσφέρει την υποστήριξή του στις αμερικανικές θέσεις. Ο Στρο επανέλαβε ότι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να διασφαλίσει επιτυχή αφοπλισμό είναι η ιρακινή συνεργασία και ότι αυτή δεν μπορεί να εκμαιευθεί με περισσότερες επιθεωρήσεις. «Αν το Ιράκ συνεργαστεί, δε χρειάζονται ούτε περισσότεροι επιθεωρητές, ούτε τίποτε άλλο», εκτίμησε ο Στρο, συμπληρώνοντας ότι «με βάση την παρούσα συμπεριφορά του ιρακινού καθεστώτος, μια απόφαση ενίσχυσης των ελέγχων δεν είναι παρά συνταγή καθυστέρησης και αποτυχίας». Μόνο η «απειλή βίας θα λύσει το πρόβλημα» κατέληξε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Αναλόγου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις της Ισπανίδας ΥΠΕΞ, Ανα Παλάθιο. Χαρακτήρισε «άτοπες» τις γαλλο-γερμανο-ρωσικές προτάσεις και εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξει «ενότητα πίσω από την απειλή χρήσης βίας, η διεθνής κοινότητα θα δείξει αδυναμία απέναντι στο ιρακινό καθεστώς». Η Παλάθιο απέφυγε να δώσει κάποιο στίγμα για την προγραμματισμένη, για χτες βράδυ, συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελάριο στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, οι δύο άνδρες, που έχουν υιοθετήσει διαμετρικά αντίθετες θέσεις, δε θα προσπαθήσουν να μεταπείσουν ο ένας τον άλλο, αλλά απλώς να αιτιολογήσουν εκατέρωθεν την επιλογή τους.

ΝΑΤΟ
Εμπλοκή και διαβουλεύσεις διαρκείας...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η κρίση στο ΝΑΤΟ έλαβε χτες χαρακτήρα «πλήρους εμπλοκής», αφού μετά από ολοήμερη «διαβούλευση» του ΝΑΤΟικού Συμβουλίου (NAC), που συνεδριάζει μόνιμα, πλέον, στις Βρυξέλλες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Βρετανός λόρδος Ρόμπερτσον απέτυχε να εξαναγκάσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο να συμμορφωθούν σ' ένα νέο «συμβιβαστικό» αμερικανικό «πακέτο διευκολύνσεων» του πολέμου κατά του Ιράκ, που παρουσιάστηκε ως δήθεν αποκλειστικά τουρκικό «αίτημα προστασίας». Παρά την αμερικανική «αναδίπλωση», οι τρεις «γηραιοί» της Ευρώπης επιμένουν να μη συμμορφώνονται «προληπτικά» στην αμερικανική «λογική του πολέμου», τουλάχιστον μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση, της ερχόμενης Παρασκευής, του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, μετά από ολοήμερη «διαβούλευση», διαπίστωσε «αδιέξοδο» και συγκάλεσε εκ νέου τη συνεδρίαση του NAC για σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Γαλλία και η Γερμανία επιμένουν στο αδιέξοδο, για να «εκβιάσουν» στον ΟΗΕ, διαμέσου του ΝΑΤΟ, σχετικά με τα μεταπολεμικά ανταλλάγματα, γι' αυτό και «προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο» τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Αλλά η παράταση της κρίσης έχει «ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου» στην πάλαι ποτέ «Συμμαχία», με επιπτώσεις που φαίνεται να ξεπερνούν τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για όργιο εκβιασμών και «πρωτοφανή κυνισμό» τόσο στις διμερείς όσο και στις πολυμερείς «διαβουλεύσεις» των 19 «συμμάχων». Η παράταση της κρίσης έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή απομόνωση, ιδιαίτερα της Γαλλίας, μέσα στο ΝΑΤΟ, που υποσκάπτει τα ίδια τα θεμέλια της «Συμμαχίας»...

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κ. Πάουελ, διαμήνυσε σκληρά χτες ότι «το ΝΑΤΟ οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει» και προειδοποίησε απειλητικά ότι «ελπίζει σε μια επίλυση της κρίσης μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο», δηλαδή πριν τη συνεδρίαση της Παρασκευής του ΟΗΕ. Και η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι προτίθεται μονομερώς να αποστείλει τέσσερις συστοιχίες «Πάτριοτ» για την «προστασία» της Τουρκίας, παρακάμπτοντας τις ΝΑΤΟικές «υποχρεώσεις». Ενώ πυκνώνουν οι κραυγές ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν πλέον να ανέχονται αξιώσεις», όπως αυτές της Γαλλίας και της Γερμανίας και «μετά» τον πόλεμο κατά του Ιράκ πρέπει να (...) «ξαναδούν» το «ρόλο» του ΝΑΤΟ, τη δομή και λειτουργία του. Μήπως η εκστρατεία κατά του Ιράκ, δε θα 'ναι μόνο ο πρώτος «αυτοκρατορικός» πόλεμος των ΗΠΑ, αλλά και το «κύκνειο άσμα» του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή;

Απέτυχε αμερικανική «αναδίπλωση»

Η χτεσινή ολοήμερη «διαβούλευση» στα πλαίσια του NAC στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζεται από το πρωτοφανές, ιστορικά γεγονός ότι οι ΗΠΑ, όχι μόνο δεν κατόρθωσαν, μετά από ένα μήνα περίπου πιέσεων και εκβιασμών, να επιβάλλουν τη θέλησή τους, αλλά αντιμετώπισαν άρνηση ακόμα και μετά από τη διπλωματική τους «αναδίπλωση» (!!!). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά το πολυήμερο αδιέξοδο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Βρετανός λόρδος Ρόμπερτσον ανέλαβε από χτες το πρωί μια «συμβιβαστική πρωτοβουλία» προς τους τρεις «αντιφρονούντες».

Με σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και όλων των άλλων 15 «συμμάχων» ο ΓΓ του ΝΑΤΟ «πρότεινε» ένα νέο «συμβιβαστικό πακέτο», σύμφωνα με το οποίο, από το αρχικό αμερικανικό «πακέτο διευκολύνσεων» της 16/1/2003 είχαν αφαιρεθεί όλες οι απαιτήσεις που αφορούσαν στις «διευκολύνσεις» προς τις ΗΠΑ (αναχώρηση από τα Βαλκάνια, διαφύλαξη βάσεων κλπ.) και παρέμειναν αποκλειστικά όσες αφορούσαν ονομαστικά την Τουρκία και την «ανάγκη προστασίας» της ως το μόνο κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με το Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, οι τρεις «αντιφρονούντες», όπως τους αποκαλούν εντός του ΝΑΤΟ, επέμεναν στις διαφωνίες τους, υποστηρίζοντας ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στο ΝΑΤΟ είναι «πολιτική» και δε συνδέεται αποκλειστικά με την «προστασία» της Τουρκίας, την οποία όλοι - και οι τρεις - αποδέχονται ως «επιβεβλημένη». Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι η παράταση της κρίσης, ανεξάρτητα από τους εκατέρωθεν υπολογισμούς και σκοπιμότητες, φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχο τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας και της Γερμανίας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η «εμπλοκή» στο ΝΑΤΟ αφορά κυρίως τη Γαλλία, που όχι μόνο απαιτεί ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ, αλλά διεκδικεί και «ηγεμονία» στην Ευρώπη. Η Γερμανία προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει ότι «διαφοροποιείται» από τη Γαλλία και ότι «ήταν, είναι και θα είναι καλή σύμμαχος». Οι εκτιμήσεις για τις αντιρρήσεις του Βελγίου συγκλίνουν ότι οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν, μεν, τη γαλλο-γερμανική διαφωνία, αλλά ετοιμάζονται να τα «παρατήσουν» με την πρώτη «στροφή» του Παρισιού.

Σε δύο βάρκες η κυβέρνηση

Υπέρ της ειρήνης από τη μια, υπέρ των Αμερικανών από την άλλη

Η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει δημόσια τη θέση ότι ο πόλεμος δεν είναι μονόδρομος, έστω κι αν στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ πράττει ό,τι της ζητήσει η Ουάσιγκτον, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, ως προεδρεύουσα της ΕΕ εμφανίζεται να επιχειρεί τη «σύνθεση» των δύο διαφορετικών απόψεων που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των «15».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Προεδρία συγκαλεί τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη άτυπη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να τοποθετηθούν ευκρινώς όλοι οι εταίροι, όπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η πρόταση έγινε δεκτή και τη χαιρέτισε μάλιστα με ικανοποίηση η Κομισιόν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συμβάλει στο ξεπέρασμα των αντιθέσεων στους κόλπους της ΕΕ.

Ως προς τις πιθανότητες διαμόρφωσης ενιαίας ευρωπαϊκής τάσης τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως λόγω της διάστασης που έχει εκδηλωθεί στους κόλπους της ΕΕ, η Ελληνική Προεδρία επέλεξε να δώσει άτυπο χαρακτήρα στη συνάντηση των ηγετών για να μην πληγεί περαιτέρω το κύρος της ΕΕ, εφόσον παραμείνει η διάσταση απόψεων. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, ο Χρ. Πρωτόπαππας τόνισε πως η Ελληνική Προεδρία δεν έχει επιλέξει τη γραμμή σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, θέλει απλά να μεταπειστεί η διεθνής κοινότητα επιλέγοντας ειρηνική διέξοδο.

Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας, η οποία δεν υποστήριξε το βέτο που ασκήθηκε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη χορήγηση βοήθειας προς την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενόψει ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ, ο Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε ότι μας ενδιαφέρει για εθνικούς λόγους η ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της αμερικανικής ηγεσίας, «υπάρχει απειλή πολέμου και άρα η Τουρκία δηλώνοντας ότι μπορεί να υποστεί προβλήματα από την πολεμική σύρραξη, επικαλείται την ανάγκη ενεργοποίησης του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ».

Ειδικεύοντας ο Χρ. Πρωτόπαππας, σημείωσε πως με άλλα λόγια οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως αν επιτεθούν οι Αμερικανοί στο Ιράκ, η ηγεσία της Βαγδάτης μπορεί να αντιδράσει πλήττοντας μεταξύ άλλων και τουρκικά εδάφη. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΝΑΤΟ, συνεπώς, αν ένα μέλος της Συμμαχίας επικαλείται κίνδυνο σε βάρος της χώρας του, πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία διαβουλεύσεων του άρθρου 4. Επειδή, εξάλλου, η Ελλάδα επανειλημμένα έχει καταγγείλει στο παρελθόν ότι η σχετική διαδικασία δεν είχε κινηθεί υπέρ της, η ελληνική υποστήριξη της διαδικασίας στην παρούσα συγκυρία μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει επισήμως ότι τάσσεται υπέρ της ειρήνης και επισήμανε πως το αίτημα της Αγκυρας προς το ΝΑΤΟ αφορά αμυντική διαδικασία. Τέλος, ο Χρ. Πρωτόπαππας τόνισε πως σε περίπτωση τουρκικού αιτήματος, η Ελλάδα δε θα στείλει «Πάτριοτ» στην Τουρκία.

Για «μεγάλες απώλειες» ετοιμάζονται οι Αμερικανοί;

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μέχρι 100.000 σάκους πτωμάτων και 6.000 φέρετρα έχουν μυστικά αποσταλεί, παραδοθεί και αποθηκευτεί πριν από 10 περίπου μέρες, στην αμερικανική βάση της Σιγκονέλα κοντά στην Κατάνια της Σικελίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ρενάτο Μαρτίνο, όπως αναφέρει το χτεσινό φύλλο της βρετανικής «Daily Mirror».

Μάλιστα ο Ρενάτο Μαρτίνο εκτιμά ότι οι «Αμερικανοί αναμένουν μεγάλο αριθμό απωλειών στον πόλεμο και για το λόγο αυτό προετοιμάζονται»... ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο Μπους, αν του ζητήσει ο Πάπας να συμμετάσχει στην ειδική αποστολή «αποτροπής του πολέμου» που ετοιμάζει.

Υπενθυμίζεται ότι η αεροπορική βάση στη Σιγκονέλα αποτελεί το κεντρικό διοικητικό και μεταγωγικό κέντρο των αμερικανικών δυνάμεων από το 1959, ενώ περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί πεζοναύτες και προσωπικό του Ναυτικού σταθμεύει μόνιμα.

Απαγορεύτηκε η πορεία στη Νέα Υόρκη!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η δικαστής Μπάρμπαρα Τζόουνς, ενός ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν, αποφάσισε τελικά τη Δευτέρα να αρνηθεί στους διαδηλωτές το δικαίωμα της πορείας για την 15η Φλεβάρη...

Στην 26σέλιδη απόφαση ανέλυσε ότι το πρώτο άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ κατοχυρώνει το δικαίωμα στη συγκέντρωση, όχι όμως και στην πορεία, αφού, σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστή της έδρας, οι διαδηλωτές μπορούν να κάνουν μια στατική συγκέντρωση σε κάποιο σημείο της πόλης, αλλά το «δικαστήριο εκτιμά ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι, που θα προκύψουν από μια ανοργάνωτη τεράστια διαδήλωση, απειλούν την ικανότητα της πόλης να διατηρήσει τη δημόσια ασφάλεια». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περισσότεροι από 100.000 αναμένεται να πάρουν μέρος.

Σύμφωνα με την ομπρέλα οργανώσεων «United for Peace and Justice», αλλά και την Κομμουνιστική Νεολαία ΗΠΑ, οι διαπραγματεύσεις με τις αρχές κρατούν εβδομάδες και μαζί με τους υπολοίπους συνδιοργανωτές τονίζουν ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση και επίθεση κατά του αντιπολεμικού κινήματος και δηλώνουν ότι πορεία ΘΑ ΓΙΝΕΙ.

ΑΛΑΝ ΓΚΡΙΣΠΑΝ
Προειδοποιήσεις...

Το εκρηκτικό κοκτέιλ των «αβεβαιοτήτων» αναφορικά με τον πόλεμο κατά του Ιράκ έχει δημιουργήσει «τρομακτικά όρια στις νέες επενδύσεις» και εξασθενεί ολοένα και περισσότερο τον κύριο πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης, προειδοποίησε χτες ο πρόεδρος της FED, Αλαν Γκρίσπαν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, με συνέπεια, όπως πρόσθεσε, η συνολική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να είναι - εκ νέου - αρνητική.

Περίεργη «καραμπόλα στοιχείων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ.--

Νέα «στοιχεία» που αποδεικνύουν τη σύνδεση του Ιράκ με την «Αλ Κάιντα» και τον Μπιν Λάντεν παρουσίασε χτες, μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή της Γερουσίας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ φέρεται, σύμφωνα με διαρροές και δημοσιογραφικές πληροφορίες, να παρουσίασε το κείμενο ενός «ραδιοφωνικού μηνύματος που φαίνεται να είναι του Μπιν Λάντεν, στο οποίο ο καταζητούμενος καλεί σε συμπαράσταση προς τον ιρακινό λαό και στον αγώνα του, ενώ κάνει αναφορά στην καλή συνεργασία του με το Ιράκ». Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πάουελ υποστήριξε ότι πρόκειται για απτή απόδειξη της συνεργασίας ενός «τρομοκρατικού καθεστώτος με μια τρομοκρατική οργάνωση».

Ερωτώμενος για το νέο μήνυμα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δήλωσε ότι «αγνοεί το ακριβές περιεχόμενο και τη μορφή του», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «προφανώς ο Κ. Πάουελ δε θα έκανε τις δηλώσεις αυτές αν δεν είχε σθεναρή βάση επιχειρημάτων». Αμέσως μετά τις φερόμενες ως αποκαλύψεις από τον Πάουελ, ο διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα», Ιμπραχίμ Χιλάλ, διέψευδε ότι το κανάλι του έχει λάβει κάποια σχετική βιντεοταινία. Εντούτοις, λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι ταυτόχρονα σχεδόν με την ομιλία Πάουελ στη Γερουσία έφτασε στο κανάλι μια κασέτα, για της οποίας τη δημοσιοποίηση θα αποφασίσει η διεύθυνση του δικτύου. Αργά χτες, πάντως, το «Αλ Τζαζίρα» μετέδιδε διαρκώς υποτίτλους, με τους οποίους ενημέρωνε το κοινό ότι «με νέα κασέτα του ο Μπιν Λάντεν καλεί τους άραβες να ενωθούν για να υπερασπίσουν τον ιρακινό λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ