ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Ενάντια στον πόλεμο και με απεργία

Σε ισχύ η πρόταση του ΠΑΜΕ για κήρυξη πανεργατικής απεργίας τη μέρα που θα αρχίσει η επίθεση στο Ιράκ

Μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο, το ογκώδες αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε ακόμα 50 μεγάλες πόλεις της χώρας μας, τώρα κανένας δεν μπορεί να κλείνει τα αυτιά στην πρόταση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Και η πρόταση που έχει κατατεθεί στα όργανα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι πολύ συγκεκριμένη: «Είναι ανάγκη να κηρυχτεί απεργιακή κινητοποίηση από τώρα, για την πρώτη ημέρα που τα αμερικανονατοϊκά στρατεύματα θα ξεκινήσουν τον πόλεμο». Εναν πόλεμο, που όπως υπογραμμίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, θα έχει χιλιάδες αμάχους θύματα, καταστροφές και άλλες πολύπλευρες επιπτώσεις για τους λαούς. Και από την άλλη πολλαπλάσια κέρδη για τις πολυεθνικές και τα μονοπωλιακά συγκροτήματα».

Ηδη συνδικάτα, ομοσπονδίες, συζητούν την πρόταση του ΠΑΜΕ, παίρνουν αποφάσεις για την απεργία. Αυτές οι συζητήσεις και αποφάσεις πρέπει να πυκνώσουν. Να γίνουν χιονοστιβάδα αντίστασης και πάλης. Ολοι κατανοούμε ότι παρά τη μεγάλη επιτυχία των διαδηλώσεων, ο πόλεμος δεν απετράπη. Οι ιμπεριαλιστές είναι με το όπλο και τους πυραύλους παρά πόδας. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ανοιχτά τα λιμάνια της χώρας στους επίδοξους δολοφόνους. Μέχρι τώρα, η άρχουσα τάξη της χώρας σε σύμπνοια με το πολιτικό της προσωπικό, δίνει «γην και ύδωρ» στους εγκληματίες.

Τώρα το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα πρέπει να κάνει ακόμα ένα βήμα μπροστά. Να κλιμακώσει την πάλη του. Μεγάλη ευθύνη πέφτει στις πλάτες των συνδικάτων. Η εργατική τάξη της πατρίδας μας πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή του ιερού αυτού αγώνα. Οι ταξικές δυνάμεις, και με τη συγκεκριμένη πρόταση, δείχνουν το δρόμο. Τι θα κάνουν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ; Γιατί καλές οι διακηρύξεις, ότι «αυτός ο πόλεμος δεν πρέπει να γίνει»... Ομως αυτός ο πόλεμος δε θα σταματήσει από μόνος του. Κάποιοι πρέπει να τον σταματήσουν. Κάποιοι πρέπει να σταθούν απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Κάποιοι, εκεί ψηλά στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, πρέπει να επιλέξουν. Θα σταθούν, με τις πράξεις τους, δίπλα σε αυτό το φουσκωμένο ποτάμι που διαδήλωνε το Σάββατο, ή θα μείνουν σε απλές πασιφιστικές διακηρύξεις. Ας αποφασίσουν επιτέλους με «ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν»!

Να απαγορευτούν τώρα τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη διαμαρτυρία τους για τη χλιαρή αντιμετώπιση εκ μέρους της ΕΕ του διαρκούς ραδιενεργού εγκλήματος, που συνεχίζει να τελείται από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση ψηφίσματος που αναφερόταν στα «επιβλαβή αποτελέσματα από μη εκραγέντες εκρηκτικούς μηχανισμούς (νάρκες κατά προσωπικού και βόμβες διασποράς) και όπλα που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ανέφερε τα εξής:

«Δύο χρόνια μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε λόγω των πολυάριθμων - ακόμη και θανατηφόρων - κρουσμάτων που οφείλονται στη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου από ΗΠΑ και NATO στον Κόλπο και στη Γιουγκοσλαβία, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Αντίθετα, υπάρχει άμεσα κίνδυνος να ξαναχρησιμοποιηθούν τέτοια, ή και ακόμη πιο επικίνδυνα όπλα στον επικείμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, όπου, ήδη, είναι πολλά τα κρούσματα τερατογεννήσεων, παιδικής λευχαιμίας και άλλων καρκίνων.

Στην Ελλάδα, επίσης, υπάρχουν στρατιωτικοί που έχουν προσβληθεί, πάσχουν από διάφορους τύπους καρκίνων και νοσηλεύονται με μυστικότητα. Τέτοια όπλα βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η κυβέρνηση, αφού ψευδώς αρχικά αρνήθηκε την κατοχή τέτοιων όπλων από τις ένοπλες δυνάμεις, στη συνέχεια επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Είναι σωστή η πρόσφατη καταγγελία της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής Απειλής: "Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν μικρό πυρηνικό πόλεμο, που ήδη έχει μολύνει ανεπίστρεπτα τη Βαλκανική".

Η περιβόητη διεθνής κοινότητα, παρά την πολυπραγμοσύνη της στη δημιουργία τρομονόμων και Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, δεν έχει κάνει τίποτα για την απαγόρευση των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Το σχετικό Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, παρά τα θετικά του, δεν τάσσεται καθαρά υπέρ της πλήρους απαγόρευσης, αλλά ζητά, απλώς, αναστολή χρήσης και παραπέμπει το θέμα σε περαιτέρω μελέτες».

Συνωστισμός πολεμικών στη Σούδα

το «Σαρλ ντε Γκολ» στο λιμάνι της Σούδας

Associated Press

το «Σαρλ ντε Γκολ» στο λιμάνι της Σούδας
ΚΡΗΤΗ - ΣΟΥΔΑ.--

Αυξημένη κινητικότητα και προσέλευση ξένων πολεμικών πλοίων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη βάση της Σούδας. Η βάση της Σούδας που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές βάσεις των Αμερικάνων για τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και παράρτημα της στρατιωτικής και κατασκοπευτικής τους πολιτικής, προετοιμάζεται πυρετωδώς για το αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού.

Χτες το πρωί, στη ΝΑΤΟική βάση της Σούδας, στο Μαράθι, κατέπλευσε το γαλλικό αεροπλανοφόρο, «Σαρλ ντε Γκολ», με τη συνοδεία δύο πολεμικών πλοίων. Αποβίβασε στα Χανιά, κοντά, 2.000 ναύτες...

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο, που είναι ικανό να εκτελέσει όλων των τύπων επιχειρησιακές αποστολές, είναι βάρους 40.000 τόνων, έχει χωρητικότητα 2.000 ατόμων και 40 αεροσκαφών και μπορεί να παραμένει στη θάλασσα σχεδόν συνεχώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στη βδομάδα, στη Σούδα πρόκειται να καταπλεύσουν και το βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, «Τουρμπουλέντ», ενώ στις 21 του μηνός στο λιμάνι θα δέσει και το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Σαν Χουάν».

  • Αργά χτες το βράδυ ανακοινώθηκε από το Γάλλο κυβερνήτη του «Σαρλ ντε Γκολ» πως το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα αποπλεύσει από τη Σούδα στις 21/2 και θα ελλιμενιστεί στην Τουλόν για να μη θεωρηθεί πως στοχεύει να πάει στο Ιράκ.
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΠΕΡΑΜΑ
Μαθητικό αντιπολεμικό μήνυμα

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος, διοργανώνει Μήνα Αντιπολεμικής Δράσης. Οι εκδηλώσεις, που ξεκινούν σήμερα στις 11.45 π.μ, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, θα περιλαμβάνουν φιλειρηνικές δραστηριότητες από τους μαθητές. Με ζωγραφιές, μηνύματα, θεατρικά, τα παιδιά φιλοδοξούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα εναντίον του πολέμου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αφού πρώτα γίνουν εκδηλώσεις σ' όλα τα σχολεία της περιοχής, η σπουδαία αυτή πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί με τριήμερο αντιπολεμικών δραστηριοτήτων στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

ΧΑΝΙΑ
Αποθρασύνθηκαν οι Αμερικάνοι

Κατέβασαν αντιπολεμικά πανό της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»!

Η θρασύτητα των Αμερικάνων στα Χανιά έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Συμπεριφερόμενοι ως επικυρίαρχοι σε χώρα - προτεκτοράτο, με προκλητικό τρόπο, το Σάββατο το βράδυ, 20 νεαροί Αμερικάνοι κατέβασαν 2 πανό της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, που καλούσαν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που είχε πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα το μεσημέρι.

Στο σημείο αυτό, βρισκόταν εκείνη την ώρα μια παρέα μαθητών, που αντέδρασε στη θρασύτατη ενέργεια των Αμερικανών στρατιωτών. Ομως, όταν προσπάθησαν να τους σταματήσουν, οι Αμερικάνοι αντέδρασαν με επιθετικό τρόπο, απειλώντας και βρίζοντας χυδαία τους μαθητές, οι οποίοι και απομακρύνθηκαν, αντιμετωπίζοντας τους 20 εξαγριωμένους Αμερικανούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ στο χώρο εκείνο ήταν αναρτημένα και άλλα πανό, για τους μανιασμένους Αμερικάνους, κόκκινο πανί αποτέλεσαν μόνον τα πανό της «Δράσης». Πράγμα που δείχνει ότι ενεργούσαν με ρητές εντολές...

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση που προκαλεί την οργή του χανιώτικου λαού, οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης προβάλλουν εγκληματικές, καθώς η αποθράσυνση των ιμπεριαλιστών δολοφόνων δεν είναι άσχετη από τη δουλοπρεπή κυβερνητική στάση απέναντι στους Αμερικάνους, στους οποίους τα δίνει όλα. Ο χανιώτικος λαός, όπως δείχνουν οι τελευταίες κινητοποιήσεις, δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει να συνεχίζονται οι προκλήσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων. Και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ