ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Αρχίζει ο «τελικός γύρος» στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Από την άφιξη των Βρετανών στο Κουβέιτ

Associated Press

Από την άφιξη των Βρετανών στο Κουβέιτ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Το ψήφισμα που απεργάστηκαν από κοινού αναμενόταν να καταθέσουν, αργά χθες βράδυ, στην, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΗΠΑ και Βρετανία, που θα προσπαθήσουν να πετύχουν την υιοθέτησή του, για να ανοίξει ο δρόμος σε μια στρατιωτική επέμβαση. Λίγες μόλις ώρες πριν την ανακοίνωση του αμερικανο-βρετανικού ψηφίσματος, Γαλλία - Γερμανία επέμεναν στη θέση τους ενάντια σε μια νέα απόφαση, ενώ η Μόσχα διατεινόταν ότι θα «χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για την πολιτική επίλυση της κρίσης».

Δε θα εμπεριέχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό τελεσίγραφο η αμερικανο-βρετανική πρόταση ψηφίσματος, κατέστησαν σαφές διπλωμάτες των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα τονίζει σαφώς ότι το Ιράκ «δε συμμορφώνεται» και «έχασε την ευκαιρία της απόφασης 1441», άρα, κατά συνέπεια, βρίσκεται «σε ρήξη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, επίσης, ότι στο κείμενο δε θα γίνεται λόγος «για χρήση όλων των δυνατών μέσων, προκειμένου να συμμορφωθεί το Ιράκ», κάτι το οποίο θεωρούν ότι καλύπτεται από την ορολογία της «ρήξης».

Το νέο ψήφισμα θα περιέχει, πιθανότατα, 12 παραγράφους. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, οι χώρες που υποβάλλουν το κείμενο ψηφίσματος (ΗΠΑ - Βρετανία - Ισπανία) επιθυμούν να ακολουθήσει συζήτηση, που μπορεί να διαρκέσει «και λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες». Στόχος, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι να «εξασφαλιστεί διεθνής συναίνεση». Με τη χρονική αυτή εκτίμηση «συμφωνούσαν» και τα δημοσιεύματα των αμερικανικών εφημερίδων, που υποστήριζαν ότι «ΗΠΑ - Βρετανία θα δώσουν ένα τελευταίο περιθώριο χρόνου στον ΟΗΕ, πριν πάρουν στα χέρια τους τις εξελίξεις». Το νέο ψήφισμα αναμενόταν να παρουσιάσει, λίγο μετά τις 10.30 ώρα Ελλάδας, που επρόκειτο να αρχίσει η κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοουκ.

Πιέζουν οι ΗΠΑ

ΝΑΤΟικό ΑΒΑΚΣ απογειώνεται πάνω από τη βάση στη Γερμανία

Associated Press

ΝΑΤΟικό ΑΒΑΚΣ απογειώνεται πάνω από τη βάση στη Γερμανία
Η νέα απόφαση σχετικά με το Ιράκ στοχεύει στο να καταστήσει «σαφές αυτό που παρακολουθεί ολόκληρος ο κόσμος καιρό τώρα, δηλαδή ότι το ιρακινό καθεστώς δεν αφοπλίζεται». Αυτό δήλωσε, μιλώντας στους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών, ο Αμερικανός Πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με το Συμβούλιο Ασφαλείας για να ειπωθεί ξεκάθαρα στον Σαντάμ Χουσεΐν ότι τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας θα υλοποιηθούν». Ο Τζορτζ Μπους προειδοποίησε ότι το νέο αυτό ψήφισμα «δίνει την ευκαιρία στον ΟΗΕ να δείξει τη σπουδαιότητά του σήμερα και στο μέλλον, και ότι πιστεύει αυτά που λέει. Να αποδείξει ότι δε θα είναι εκτός των μελλοντικών εξελίξεων».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, απαντώντας σε όσους αντιδρούν στο αμερικανο-βρετανικό ψήφισμα, τόνισε ότι «η νέα πρόταση δε φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την απόφαση 1441, αλλά να εξασφαλίσει την εφαρμογή της». Ο Φλάισερ, εκφράζοντας την άποψη της αμερικανικής ηγεσίας, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να πετύχει αποτελέσματα η διπλωματία» και υποστήριξε ότι η διαδικασία «θα πρέπει να κλείσει σύντομα».

«Τα στοιχεία είναι σαφή. Ο Σαντάμ είναι ένοχος, και θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει τις σοβαρές συνέπειες των πράξεών του», δήλωνε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, από το Τόκιο. Ο Πάουελ επανέλαβε, επίσης, ότι «ο ΟΗΕ οφείλει να δείξει τη σημαντικότητά του».

Διπλωματικός μαραθώνιος εκατέρωθεν

Την υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης στις αμερικανικές θέσεις φαίνεται ότι διασφάλισε, με την επίσκεψή του στο Τόκιο, ο Κόλιν Πάουελ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, στη συνέχεια, μετέβη στην Κίνα. Αν και δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, Κινέζοι διπλωμάτες υποστήριζαν ότι το Πεκίνο επανέλαβε την πεποίθησή του περί ειρηνικής λύσης της κρίσης, ενώ Αμερικανοί συνάδελφοί τους διέρρεαν ότι στόχος του Πάουελ ήταν να διασφαλίσει, τουλάχιστον, ότι η Κίνα δε θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που, όπως έλεγαν, το πέτυχε.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Χιλιανό ομόλογό του, καθώς η Χιλή είναι, σήμερα, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, το συριακό ΥΠΕΞ ανακοίνωνε ότι η Δαμασκός απέρριψε αίτημα για παροχή υποστήριξης στο αμερικανο-βρετανικό ψήφισμα, που είχε υποβάλει ο Κόλιν Πάουελ, τονίζοντας ότι «δε δικαιολογεί τίποτε σήμερα μια νέα απόφαση» και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη «ειρηνικής επίλυσης του θέματος».

Διπλωματικός πυρετός, όμως, επικρατεί και στο «στρατόπεδο των διαφωνούντων». Ο Γάλλος Πρόεδρος συναντιόταν, αργά χθες το βράδυ, με τον Γερμανό Καγκελάριο, στο Βερολίνο, παρουσία των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, προκειμένου να καταλήξουν στην κοινή θέση που θα υποστηρίξουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τόσο ο Σιράκ, όσο και ο ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, κατέστησαν σαφές ότι η Γαλλία «δε θεωρεί απαραίτητο ένα νέο ψήφισμα», ενώ άλλοι Γάλλοι αξιωματούχοι επανέφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο άσκησης βέτο. Σύμφωνα με δηλώσεις του ντε Βιλπέν, η Γαλλία θα κατέθετε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ταυτόχρονα με την αμερικανο-βρετανική πρόταση, 2 μνημόνια που θα εισηγούνται «εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων, ενίσχυση των εναέριων ελέγχων και με τα γαλλικά "Μιράζ" που έφθασαν, ήδη, στον Κόλπο, σφράγισμα των τοποθεσιών που έχουν επιθεωρηθεί και οριοθέτηση σαφούς χρονοδιαγράμματος προς το Ιράκ προκειμένου να συμμορφωθεί».

«Μη αναγκαία» χαρακτήρισε την υιοθέτηση νέας απόφασης και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ο οποίος σήμερα θα μεταβεί στο Λονδίνο για επαφές με τον Βρετανό ομόλογό του και τον Τόνι Μπλερ. «Η Μόσχα θα εξαντλήσει τα διπλωματικά μέσα επίλυσης της κρίσης», προειδοποίησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, εκτιμώντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο στην αλλαγή της ιρακινής στάσης». Ο Ιβανόφ συνομίλησε με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία, στους οποίους παρουσίασε τη ρωσική άποψη, ενώ ο Πρόεδρος Πούτιν συνομίλησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
«Συμφώνησε» η κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά...

ΑΓΚΥΡΑ-ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ-ΙΡΜΠΙΛ.--

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε 6 ώρες, η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚΡ) φέρεται να κατέληξε χτες στους όρους της «συμφωνίας» με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη και διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το τουρκικό έδαφος προς το Βόρειο Ιράκ. «Ενα σημαντικό τμήμα των υπουργών βρήκαν τις εξελίξεις ικανοποιητικές. Μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις, όμως, ελήφθη τελικά η απόφαση να σταλεί το θέμα στη Βουλή για έγκριση», δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αμπντουλατίφ Σενέρ. Ωστόσο, ο ίδιος άφησε να διαφανούν οι χαοτικές διαφορές εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου: «Πολλοί υπουργοί είχαν επιφυλάξεις», είπε, προσθέτοντας ότι «στο τέλος όλοι ομόφωνα συμφώνησαν να στείλουν το θέμα στο Κοινοβούλιο».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δήλωσε «ευτυχής» για την απόφαση χτες βράδυ. Ωστόσο, αν και το μέλος του τουρκικού Κοινοβουλίου Ρεχά Ντενεμέτζ έλεγε στο Ασοσιέιτεντ Πρες πως η έγκρισή της από τη Βουλή θα πρέπει να αναμένεται «χωρίς να προκύψει πρόβλημα», πολλοί διατυπώνουν αμφιβολίες όχι μόνο για το αν η «συμφωνία» θα εγκριθεί, αλλά και για το κατά πόσον μπορεί να συζητηθεί - καν - στο Κοινοβούλιο. Ο πιο διάσημος αμφισβητίας είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Μπουλέντ Αρίντζ: «Δε θα ήταν σωστό για την κυβέρνηση να θέσει στο Κοινοβούλιο πρόταση για την ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών σε μια στιγμή που δεν υπάρχουν συνθήκες διεθνούς νομιμότητας. Το έργο του (επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς) Μπλιξ και των συναδέλφων του δεν έχει ολοκληρωθεί. Και γνωρίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση», δήλωσε.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον προσφέρει στην Τουρκία 5 δισ. δολάρια σε βοήθεια, οικονομική και στρατιωτική, και εγγυήσεις δανείων ύψους 10 δισ. δολαρίων - με το 1 δισ. να εκταμιεύεται άμεσα. Πάντως, ο Σενέρ είπε πως «οι τελικές λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση». Αυτό μάλλον αφορά σε τρία σημεία: Το υπό ποια διοίκηση θα βρίσκονται οι τουρκικές δυνάμεις στην περίπτωση έναρξης του πολέμου (αμερικανική ή τουρκική) και τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι «δε θα δημιουργηθεί κουρδικό κράτος» την επαύριο του πολέμου - κομβικό τουρκικό αίτημα, αφού η Αγκυρα φοβάται το ενδεχόμενο να αναζωπυρωθεί ο εμφύλιος στο εσωτερικό της -, αλλά και το μέλλον των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

Αμερικανικές πηγές έλεγαν ότι έως αργά το βράδυ χτες οι επαφές συνεχίζονταν, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Ρόμπερτ Πίρσον, σε ρόλο αγγελιαφόρου.

Το ζήτημα για την κυβέρνηση του ΑΚΡ είναι αν τελικά η συμφωνία αυτή θα εγκριθεί από τη Βουλή, που, με το ποσοστό της λαϊκής αντίθεσης στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ να ξεπερνά το 95%, βρίσκεται προ ενός διλήμματος χωρίς προηγούμενο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζοντας αυτήν την πραγματικότητα, είπε ότι δε θα «διατάξει» τους βουλευτές του ΑΚΡ να ψηφίσουν το μέτρο, αλλά «ελπίζει» ότι «οι φίλοι του» στη Βουλή θα το πράξουν. Ημερομηνία για την ψηφοφορία δεν έχει οριστεί, ωστόσο οι περισσότεροι ανέμεναν να υπάρξει ψηφοφορία σήμερα, Τρίτη. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δεν απέκλειαν να χάσει το ΑΚΡ την ψηφοφορία, εξέλιξη με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.

Προειδοποιούν οι Κούρδοι

Στο μεταξύ (και) χτες δημοσιοποιούνταν νέες προειδοποιήσεις των ιρακινών κουρδικών ενόπλων παρατάξεων προς τους Αμερικανούς όσο και προς τους Τούρκους, ότι ενδεχόμενη ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ θα οδηγήσει σε ευρύτατη σύρραξη. Ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP), Χόσια Ζεμπαρί, είπε στη βρετανική εφημερίδα Τέλεγκραφ ότι «οποιαδήποτε τουρκική επέμβαση, με οποιαδήποτε πρόφαση, θα οδηγούσε σε συγκρούσεις». Ακόμη και οι Τουρκμάνοι του Ιράκ εμφανίζονται εξαιρετικά δύσπιστοι ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας: Ο Μαμ Κασέμ, Τουρκμάνος της Ιρμπίλ, λέει ξερά ότι «οι Τούρκοι θα 'ρθουν για το πετρέλαιο - και όσοι καλούν τους Τούρκους να έρθουν είναι πράκτορες της Αγκυρας».

Ενδιαφέρουσα, ούτως ή άλλως, πάντως, είναι η πληροφορία από τουρκικές κουρδικές πηγές ότι οι αρχές έχουν αποδυθεί σε μια μεγάλη καμπάνια συλλήψεων και καταστολής στις κουρδικές περιοχές «προλειαίνοντας» το έδαφος για μια νέα εμφύλια αναμέτρηση.

«Εντός ημερών» κρίνεται το μέλλον των πυραύλων και της συνόδου

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Εντός των ημερών» η Βαγδάτη θα απαντήσει επισήμως στο αίτημα καταστροφής των πυραύλων «αλ Σαμούντ» που έθεσε ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, συνοδεύοντάς το από ακριβείς οδηγίες για τον τρόπο καταστροφής τους. Αυτό έγινε γνωστό, χτες, από την ιρακινή ηγεσία, ενώ ο Μπλιξ δήλωνε ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί και αναμένει «από τη Βαγδάτη να καταστρέψει τους πυραύλους μέχρι την 1η Μάρτη ως οφείλει».

Την ίδια στιγμή, άγνωστο παρέμενε αν τελικά την 1η Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, μετά από ιρακινό αίτημα για αναβολή μέχρι τη 14η Μάρτη, προκειμένου η Βαγδάτη να ασχοληθεί «με τις απαντήσεις που οφείλει στον ΟΗΕ». Το ιρακινό αίτημα συμμερίζονται Συρία και Λίβανος, αλλά όχι οι υπόλοιπες αραβικές χώρες.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δράσεις κατά του πολέμου

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ - ΚΟΛΩΝΙΑ.--

Συνεχίστηκαν και χτες στη Γερμανία οι ενέργειες αντίστασης κατά του επικείμενο ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία. Στόχος των διαμαρτυριών στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν αυτή τη φορά αμερικανικές βάσεις στις δύο χώρες.

Χαρακτηριστικά, στη Βρετανία χτες περίπου 500 άτομα διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά έξω από την αμερικανική στρατιωτική βάση κοντά στο Φέρφορντ στο Γκλόστερσάιρ της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Μάλιστα περίπου 10 διαδηλωτές που κατάφεραν να διεισδύσουν στο εσωτερικό της βάσης συνελήφθησαν.

Την ίδια στιγμή, μερικές εκατοντάδες Γερμανοί ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από τη βάση της γερμανικής Αεροπορίας στο Γκεϊλενκίρχεν, από την οποία απογειώνονται τα αναγνωριστικά σκάφη «AWACS» που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι διαδηλωτές απαίτησαν από την κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ να μην εμπλακεί η Γερμανία με κανέναν τρόπο σε αυτό τον πόλεμο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στη Φρανκφούρτη και την Κολωνία. Στη Φρανκφούρτη μερικές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από αμερικανική βάση που βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, ενώ στην Κολωνία πάνω από 10.000 άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στο κέντρο της πόλης και φώναξαν αντιπολεμικά συνθήματα.

ΙΤΑΛΙΑ
Παρακώλυση του εγκληματικού στρατού από τους διαδηλωτές

ΡΩΜΗ.--

Κύμα αντίστασης κατά των πολεμικών προετοιμασιών των αμερικανικών δυνάμεων έχει ξεσπάσει στην Ιταλία. Την Παρασκευή, το Σάββατο, αλλά και τη Δευτέρα Ιταλοί ακτιβιστές επιδόθηκαν σε μια συνεχή προσπάθεια παρακώλυσης της μεταφοράς με τρένα αμερικανικού πολεμικού υλικού από το βορρά προς τη βάση «Καάμπ Ντάρμπι», κοντά στην Πίζα. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε απεργία των σιδηροδρομικών.

Χαρακτηριστικά το Σάββατο οι διαδηλωτές κατάφεραν επανηλειμμένα να καθυστερήσουν τρένα, ενώ την Παρασκευή το βράδυ ακινητοποίησαν για περίπου τρεις ώρες τρένο κοντά στη Βιτσέντζα, φορτωμένο με τανκς του αμερικανικού στρατού. Τελικά το τρένο ακολούθησε άλλο δρομολόγιο. Το Σάββατο, επίσης, περίπου 150 διαδηλωτές κατέλαβαν προσωρινά το σιδηροδρομικό σταθμό της Πίζας προτού απομακρυνθούν από τους καραμπινιέρους. Πάντως οι διαδηλωτές κατάφεραν να καθυστερήσουν τα τρένα. Παράλληλα άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης για να εμποδίσουν τις αμερικανικές δυνάμεις και να αποδοκιμάσουν την πολιτική της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Οι αγωνιστές έχουν επίσης προκηρύξει για την Τετάρτη «εθνική ημέρα διαμαρτυρίας» κατά των πολεμικών προετοιμασιών και καλούν τον κόσμο να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις στις σιδηροδρομικές γραμμές, έτσι ώστε να εμποδιστούν τα «τρένα του θανάτου» (όπως τα αποκαλούν) να φτάσουν στον προορισμό τους. Παράλληλα ο ΓΓ του σωματείου μεταφορών FILT δήλωσε ότι «οι εργαζόμενοι στα λιμάνια έχουν αποφασίσει να μη φορτώσουν το πολεμικό υλικό σε πλοία», αφού «στα λιμάνια δεν εφαρμόζεται ο νόμος 146 που καθορίζει κανόνες και προθεσμίες για την κήρυξη απεργίας στις δημόσιες υπηρεσίες... οπότε αν μας ζητηθεί να φορτώσουμε όπλα σε ένα πλοίο, θα κηρύξουμε απεργία. Και τα όπλα θα μείνουν στην ξηρά»!

ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
«Οχι στο μονομερή πόλεμο κατά του Ιράκ»

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Η 13η Σύνοδος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, που εκπροσωπεί 114 χώρες, άνοιξε χτες τις εργασίες της στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, με τον απερχόμενο Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι όσο και τον νέο Πρόεδρο, Μαλαισιανό Μαχαθίρ Μοχάμαντ, να εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους εναντίον «ενός μονομερούς πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ» και με μια έκκληση στη Βαγδάτη «να συνεργαστεί πλήρως» με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για την καταστροφή όπλων μαζικής καταστροφής που τυχόν διαθέτει.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι η κοινή ανακοίνωση ήταν αισθητά μετριασμένη σε σχέση με το προταθέν κείμενο και αποτέλεσε το προϊόν έντονων και μακρών διενέξεων: «Ασφαλώς», ανέφερε το κείμενο, «πρέπει όλοι από κοινού να δηλώσουμε ότι δε θέλουμε πόλεμο. Αλλά πρέπει επίσης να δηλώσουμε ότι δε θέλουμε όπλα μαζικής καταστροφής». Ο Πρόεδρος Μαχαθίρ, πάντως, στις δικές του δηλώσεις, υπήρξε πολύ πιο σαφής από ό,τι η γενικόλογη κοινή δήλωση: «Πρέπει να παλέψουμε για να απαγορευτεί κάθε πόλεμος», είπε, προσθέτοντας πως «κανένα έθνος από μόνο του δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να αστυνομεύει τον κόσμο, και πολύ περισσότερο να αποφασίζει ποια δράση πρέπει να αναληφθεί... Αυτά πρέπει να αποφασίζονται από πολυμερείς δυνάμεις και υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών». Ο Μαχαθίρ μίλησε, ξεκάθαρα, περί «του προσχήματος της τρομοκρατίας», αναγνώρισε ωστόσο ότι τα Ηνωμένα Εθνη «πρέπει να αναμορφωθούν».

Στο μήνυμά του προς τη Σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων, και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στάθηκε στο γεγονός ότι οποιαδήποτε δράση «χωρίς την εξουσιοδότηση, τη νομιμότητα και την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα είναι σοβαρά εξασθενημένη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ