ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ - ΟΑΣΑ
Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Συνέχεια στον αγώνα για κατακτήσεις, ενάντια σε κάθε αντεργατικό σχέδιο της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με αυτήν την κατηγορηματική δέσμευση «ρίχνονται» στη «μάχη» των εκλογών του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, τα μέλη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) και άλλοι εργαζόμενοι που συστρατεύονται με την παράταξη.

Οι 5.500 εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ - μέλη του Συνδικάτου, προσέρχονται στις κάλπες στις 4 και 5 Μάρτη 2003, προκειμένου να αναδείξουν νέα διοίκηση στο συνδικαλιστικό τους όργανο και να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους σε ΕΚΑ και ΟΥΠΑΕ (Ομοσπονδία εργαζομένων στις μεταφορές).

Οι εκλογές διενεργούνται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, γενικά για όλους τους εργαζόμενους, με δεδομένη την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και ΕΕ, με σκοπό την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την πλήρη ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Σε αυτές τις εκλογές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική η ανάγκη παρουσίας αγωνιστικής διοίκησης στο Συνδικάτο, με σωστό και ταξικό προσανατολισμό, που θα αντιστέκεται και θα διεκδικεί.

Αυτή ακριβώς την ανάγκη επισημαίνει η ΔΑΣ στην εκλογική της διακήρυξη, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν με την ψήφο τους τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια, για: Καλύτερες συνθήκες εργασίας. Επανάκτηση όλων των ρεπό που εκχώρησε στην εταιρία η προηγούμενη διοίκηση. Κατάργηση του «επιδόματος αυξημένης ευθύνης». Καθιέρωση τρίτης βάρδιας με οριστική κατάργηση του διακεκομμένου ωραρίου («κατσαρή» βάρδια).

Η ΔΑΣ καλεί επίσης τους εργαζόμενους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, παρά τις πιέσεις που δέχονται από την εργοδοσία και τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, τονίζοντας: «Εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά: Να μπούμε φραγμός στα αντεργατικά σχέδια από όποιον κι αν προέρχονται. Να αγωνιστούμε για σύνταξη στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες. Να παλέψουμε για να κάνουμε πράξη το 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο. Να συγκρουστούμε για την τροποποίηση του νόμου, κυρίως στα θέματα που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας, αλλά και τη λειτουργία του πειθαρχικού. Να αγωνιστούμε για ενιαίο φορέα αστικών συγκοινωνιών και για να παραμείνει στο δημόσιο η εταιρία».

Καταλήγοντας η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους στην ΕΘΕΛ να συγκροτήσουν το δικό τους μέτωπο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους άλλους εργαζόμενους και με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, όλοι μαζί να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή των συμβιβασμένων παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παρουσιάστηκαν τα σχέδια για την εκσυγχρονισμένη «Τρούμπα»

«Αμέρικαν μπαρ»... θα θυμίζει μέχρι το καλοκαίρι του 2004 το πρώτο λιμάνι της χώρας, σύμφωνα με τα εκτρωματικά σχέδια του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, τα οποία παρουσιάστηκαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Σ. Θεοφάνη. Ξενοδοχεία... πέντε αστέρων, γκαράζ, εστιατόρια, χώροι υποδοχής τουριστών, διαμόρφωση ντόκων για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων είναι ορισμένοι από τους ...«μεγαλόπνοους» προγραμματισμούς του Οργανισμού, ενώ παραγωγικοί χώροι όπως το σιλό και οι μόνιμες δεξαμενές στην Ακτή Βασιλειάδη θα μετατραπούν σε... μουσειακούς χώρους. Οσο για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη δεν ειπώθηκε κουβέντα!

Ειδικότερα, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή υπόγειου γκαράζ 700 θέσεων μπροστά από το Εκθεσιακό Κέντρο του Οργανισμού, ολοκληρώνεται ο επιβατικός σταθμός στην Ακτή Βασιλειάδη και η «αξιοποίηση - όπως αναφέρεται και σε σχετικό δελτίο Τύπου - των πολυώροφων αποθηκών και του Σιλό στην Ηετειώνια ακτή και η μετατροπή της πέτρινης αποθήκης σε επιβατικό σταθμό με χαρακτηριστικά από την ιστορία του λιμανιού». Η περιοχή Παλατάκι επί της ουσίας παραχωρείται σε πολυεθνική για τη λειτουργία ξενοδοχείου «5 αστέρων», ενώ προβλέπεται και η δημιουργία δεύτερου επιβατικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων και έπεται συνέχεια.

Βέβαια, δείχνοντας και την... ευαισθησία του απέναντι στο περιβάλλον, έχει προγραμματίσει και την επέκταση της α΄ προβλήτας σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, που βρίσκεται στο Ικόνιο, προκειμένου «να ενισχύσει - όπως σημειώνεται - την κερδοφορία του Οργανισμού», ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι ανώνυμη εταιρία, αποτελεί το γενικό δερβέναγα όλων των παράλιων χώρων της πειραιώτικης περιφέρειας και λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το κέρδος και τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Αλλωστε, τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία του πρώτου 9μηνου του 2002 του ΟΛΠ είναι χαρακτηριστικά. Προέκυψε αύξηση του κύκλου εργασιών από 84,22 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2001, σε 98,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 16,73%. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 28,6 εκατ. ευρώ έναντι 21,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2001, ποσά που μεταφράζονται σε αύξηση κατά 33%! Ακόμα η κίνηση σε εμπορευματοκιβώτια αυξήθηκε κατά 21,56%.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΞΑ
Να πληρώσει η κυβέρνηση

Απαράδεκτες καταστάσεις έχει δημιουργήσει η άρνηση του υπουργείου Υγείας να καταβάλει στους εργαζόμενους του νοσοκομείου Μεταξά το οικογενειακό επίδομα που δικαιούνται, σύμφωνα με τις αποφάσεις και των δικαστηρίων, αλλά και η παράδοξη οδός διεκδίκησης που επέλεξαν οι εργαζόμενοι.

Τα δικαστήρια το Νοέμβρη του 2002 τελεσίδικα δικαίωσαν τους 137 συνολικά εργαζόμενους του νοσοκομείου οι οποίοι διεκδικούσαν το οικογενειακό επίδομα, κρίνοντας ότι το υπουργείο Υγείας είναι υποχρεωμένο να καταβάλει αυτά τα χρήματα. Από το Νοέμβρη έως σήμερα όμως τα χρήματα δεν καταβλήθηκαν. Ετσι, χτες εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο δικαστικοί επιμελητές προκειμένου να κατασχέσουν περιουσιακά αντικείμενα του νοσοκομείου, ώστε να καταβληθεί το ποσό των 255.000 ευρώ που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.

Οι δικαστικοί επιμελητές ξεκίνησαν την κατάσχεση μικρού χρηματικού ποσού που βρέθηκε στο νοσοκομείο, αλλά και ενός αυτοκινήτου του νοσοκομείου, που χρησιμοποιείται από τον διοικητή Ν. Τσίτσα. Ομως, η διαδικασία της κατάσχεσης σταμάτησε, γιατί, εξαιτίας και της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, υπήρξαν τηλεφωνικές παρεμβάσεις από το υπουργείο Υγείας και διαβεβαιώσεις ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν άμεσα.

Αντίστοιχο πρόβλημα πάντως αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και άλλων νοσοκομείων.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Θάφτηκε ζωντανός!

Φριχτό θάνατο βρήκε 28χρονος εργάτης, που δούλευε σε ιδιωτική χωματερή στο Αλευροπάρι του Δήμου Μελιτιαίων στην Κέρκυρα. Ο Στέλιος Κουρής, ενώ εργαζόταν στο χώρο της χωματερής με σκαπτικό μηχάνημα, καταπλακώθηκε από όγκους χωμάτων, με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη με τη ζωή. Συνάδελφοί του ειδοποίησαν την Πυροσβεστική. Στο χώρο του δυστυχήματος, έφτασαν τρία οχήματα και οκτώ πυροσβέστες, οι οποίοι ανέσυραν κάτω από τα χώματα νεκρό τον εργάτη και ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Το πτώμα του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για την τυπική διαδικασία της νεκροψίας.

ΕΟΤ
Απαιτούνται ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας

Τις απαράδεκτες, όσο και επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους 500 εργαζόμενους του ΕΟΤ και της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού που εργάζονται στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης. Στην Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στο ίδιο κτίριο, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του ανακατασκευάζεται, μεταξύ άλλων σημειώνει: Την έλλειψη στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, αφόρητη δυσοσμία, κομπρεσέρ που δουλεύουν ασταμάτητα, βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, επικίνδυνο για την υγεία νερό, τουαλέτες σε απαράδεκτη κατάσταση, μπάζα που πέφτουν στα γραφεία, μη λειτουργία κεντρικής θέρμανσης αλλά και φόβοι για τη στατικότητα του κτιρίου.

Για όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, ο βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε: Να μεταστεγαστούν άμεσα οι υπηρεσίες του τουρισμού σε κτίριο που θα πληροί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Παράλληλα ζητά να προστατευτεί η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, αλλά και να διασφαλιστούν στοιχειωδώς, ανεκτές συνθήκες εργασίας μέχρι να γίνει η μεταστέγαση.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ψήφισαν για συνέχιση των ταξικών αγώνων

Για άλλη μια φορά οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης εμπιστεύτηκαν τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλισμού στις εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ.

Η «Ταξική Ενότητα», η παράταξη των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πήρε το 86,4% των ψήφων και η ΠΑΣΚΕ 13,6%. Στις εκλογές ψήφισαν 2.884 μέλη του συνδικάτου.

Σε δήλωσή του στο «Ρ», μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο εκπρόσωπος της «Ταξικής Ενότητας», Αχιλλέας Κωστόπουλος, τόνισε: «Οι οικοδόμοι του νομού εμπιστεύτηκαν ξανά την παράταξη της "Ταξικής Ενότητας", που για δεκαετίες καθοδηγεί το Συνδικάτο Οικοδόμων σ' όλους τους αγώνες που διεξάγει για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εμπιστεύτηκαν για άλλη μια φορά τους συνδικαλιστές που αυτά τα τρία χρόνια βρίσκονται κοντά στα συνδικαλιστικά και κοινωνικά τους προβλήματα. Πρέπει ακόμα να πούμε», υπογράμμισε ο Αχ. Κωστόπουλος, ότι «παρ' όλο που οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την ομαλή μετάβαση των οικοδόμων στα εκλογικά τους κέντρα, σημαντικός αριθμός μελών κατάφερε να φτάσει στις κάλπες και να συμμετέχει στην ψηφοφορία. Οι οικοδόμοι και με αυτές τις εκλογές στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα. Πρέπει επίσης να πούμε ότι για άλλη μια φορά καταψήφισαν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ