ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Καταπέλτης για τη νομιμοποίηση

Η μεγαλύτερη απειλή φαίνεται να προέρχεται από τα συνθετικά ναρκωτικά

«Σκοτώνουν τα ναρκωτικά;», είναι το ερώτημα της αφίσας. Και η απάντηση: «Ρωτήστε τους επιζήσαντες»
«Σκοτώνουν τα ναρκωτικά;», είναι το ερώτημα της αφίσας. Και η απάντηση: «Ρωτήστε τους επιζήσαντες»
Μια σχετικά ολοκληρωμένη έκθεση, που πιάνει το ζήτημα των ναρκωτικών σε όλες του σχεδόν τις διαστάσεις, με συγκλονιστικά στοιχεία, τόσο για την εξάπλωσή τους, όσο και για το ποιοι, τελικά, κερδίζουν απ' όλη αυτήν την ιστορία, είναι η φετινή έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Διεθνή Ελεγχο των Ναρκωτικών.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε χθες στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, είναι καταπέλτης για τους υποστηρικτές της νομιμοποίησης, για όσους, δηλαδή, επιμένουν στο διαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών. «Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης προωθούν τους στόχους τους μέσα από επιθετικές, καλά χρηματοδοτούμενες εκστρατείες και με το πάθος του ιεραπόστολου. Ομως, τα επιχειρήματά τους δεν αντανακλούν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς δρόμοι στην κατάχρηση των ναρκωτικών. Η αλήθεια είναι ότι η κατάχρηση δημιουργεί προβλήματα για τους χρήστες, για το άμεσο περιβάλλον τους και, τελικά, για ολόκληρη την κοινωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά για το ζήτημα. Ωστόσο, η μεγάλη αδυναμία, όχι μόνον της φετινής, αλλά όλων των εκθέσεων του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά είναι ότι σπανίως θίγονται τα αίτια που δημιουργούν το πρόβλημα, όπως επίσης σπανίως αναφέρονται ουσιαστικές προτάσεις, που να μπορούν να συμβάλουν στην επίλυσή του.

Το πλέον συγκλονιστικό της έκθεσης είναι ότι αποκαλύπτει τους μεγάλους κερδισμένους αυτής της ιστορίας, που δεν είναι άλλοι απ' τους διακινητές (δε μιλάμε για τα λεγόμενα «βαποράκια», αλλά για τα μεγάλα κυκλώματα και για όσους κρύβονται πίσω απ' αυτά). Οι παραγωγοί, όσοι δηλαδή καλλιεργούν ναρκωτικά (κι αυτό συμβαίνει μόνο σε υποανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες), κερδίζουν μόλις το 1,3% απ' το συνολικό κέρδος! Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι στο επίπεδο της παραγωγής για το 2001 η συνολική αξία μόνον του οπίου και της κοκαΐνης ανήλθε στο τρομακτικό ποσόν των 1.100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Απ' αυτά μόλις το 1% έμεινε στις χώρες παραγωγής και τα υπόλοιπα διακινήθηκαν, κυρίως, σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής.

Σημαντική είναι και η διαπίστωση ότι, αν και το κύριο μέρος των κερδών πηγαίνει στις αναπτυγμένες χώρες, οι οικονομικές συνέπειες είναι πολύ σημαντικότερες για τον αναπτυσσόμενο κόσμο (αύξηση του βίαιου εγκλήματος, κατάργηση του κράτους δικαίου, αποσταθεροποίηση του κράτους σε μερικές περιπτώσεις, αποδυνάμωση του πολιτικού συστήματος και διαφθορά). «Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη είναι για τους λίγους, αλλά οι μακροπρόθεσμες απώλειες για τους πολλούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Οσον αφορά στις ουσίες, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται φέτος στην ευρεία εξάπλωση της κάνναβης, καθώς και στις καταστροφικές συνέπειες των χαπιών «έκσταση», που επίσης γνωρίζουν «άνθηση» το τελευταίο διάστημα. Για την κάνναβη ειπώθηκε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ακίνδυνη ουσία, όπως διατείνονται οι υπέρμαχοι της νομιμοποίησής της, αφού δημιουργεί επιπτώσεις, τόσο σε ψυχοβιολογικό, όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. «Οι υπερασπιστές της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και ιδιαίτερα της κάνναβης έχουν φωνή και πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. Η κοινή γνώμη απορρίπτει σταθερά τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Για τα χάπια «έκσταση», αλλά και γενικότερα για τα συνθετικά ναρκωτικά, τονίστηκε πως έχουν σοβαρές έως και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους νεαρούς χρήστες τους.

Η κατάσταση ανά περιοχή

Τέλος, σχετικά με το γεωγραφικό χάρτη των ναρκωτικών, υπογραμμίστηκε ότι εκτεταμένη είναι η παράνομη καλλιέργεια κάνναβης στην Αφρική, ειδικά στο Μαρόκο και οι αφρικανικές αρχές επιβολής του νόμου εκφράζουν το φόβο ότι οι τάσεις που αναπτύσσονται σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική υπέρ της απελευθέρωσης ή ακόμα και της νομιμοποίησης της κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες των αφρικανικών κρατών να αντιμετωπίσουν την παράνομη καλλιέργεια, διακίνηση και κατάχρηση κάνναβης.

Οι κατασχέσεις ηρωίνης και «έκσταση» παρουσίασαν αύξηση στην Κεντρική Αμερική και στην Καραϊβική. Το 2001 στην Κολομβία έγιναν κατασχέσεις σε περισσότερα από 1.500 εργαστήρια παραγωγής. Περισσότερο από το 70% των κατασχέσεων αμφεταμινών παγκοσμίως έγιναν σε χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Περισσότερα από 300.000 χάπια «έκσταση» κατασχέθηκαν σε διεθνή επιχείρηση στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για τις παγκόσμιες επιπτώσεις της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να επανακατατάξει την κάνναβη, με αποτέλεσμα να υπόκειται σε λιγότερο αυστηρούς ελέγχους. Σημαντικά έχει μειωθεί η διαθεσιμότητα της ηρωίνης στην Αυστραλία.

Τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης του ΟΗΕ έκανε η Γ. Φέλιου, υπεύθυνη Βιβλιοθήκης του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ, ενώ σχολίασαν τα συμπεράσματά της οι Μαν. Σκουλάκης, πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής κατά των Ναρκωτικών, Α. Κοκκέβη, πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ και Μ. Φωστέρη, υποδιευθύντρια του ΚΕΘΕΑ.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Αυξημένη η νοσηρότητα των μεταναστών

Επιτήρηση αντί για άμεσα μέτρα υπόσχεται η κυβέρνηση

Δεκαπενταπλάσια καταγράφονται τα κρούσματα ηπατίτιδας C σε μετανάστες της Δυτικής Αττικής, από τα αντίστοιχα που καταγράφονται στο μόνιμο πληθυσμό της περιοχής. Μάλιστα την τελευταία πενταετία οι ρυθμοί μετάδοσης στη Δυτική Αττική είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί σε όλους τους μετακινούμενους πληθυσμούς (όπως οι Τσιγγάνοι) και τους χρήστες ναρκωτικών. Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι στη Δυτική Αττική, με πληθυσμό 1,5 εκατομμύρια κατοίκους, κυριαρχούν οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή επιστημονική διημερίδα που οργανώνει το Γ' Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ) Αττικής στο «Αττικό» νοσοκομείο στο Χαϊδάρι αύριο και μεθαύριο. Ετσι λοιπόν, όπως δείχνει σχετική έρευνα, τα ποσοστά της ηπατίτιδας C στους μετανάστες από την Ασία φτάνει σε ποσοστό 23%, τη στιγμή που ανάμεσα στους ντόπιους είναι 1-1,5%. Επίσης τα ποσοστά της ηπατίτιδας Β φτάνουν σε ποσοστό 14,6% ανάμεσα στους μετανάστες, ενώ στον ντόπιο πληθυσμό είναι 2%.

Σκοπός της ημερίδας, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, «είναι η συγκροτημένη και μέσα από οργανωμένες δομές του Γ' ΠεΣΥ προσφορά πρόληψης και θεραπείας». Ωστόσο τέτοιες οργανωμένες δομές δεν υπάρχουν και θλιβερή απόδειξη αποτελεί το ίδιο το νοσοκομείο «Αττικόν», που φιλοξενεί την εκδήλωση. Το νοσοκομείο αφού εγκαινιάστηκε δυο φορές λειτουργεί κατά βάση σαν ένα διαγνωστικό κέντρο. Ετσι η «οργάνωση» θα περιοριστεί στην «άμεση ανάπτυξη ενός μηχανισμού συστηματικής επιδημιολογικής επιτήρησης», όπως είπε ο πρόεδρος του Γ' ΠεΣΥ Δ. Σερεμέτης. Και το σχέδιο φαίνεται ότι θα στηριχτεί, όπως αναφέρθηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις κυβερνητικές και μη οργανώσεις.

Απαντώντας στην ερώτηση για τα κονδύλια που απαιτούνται για τις έρευνες και την επιτήρηση ο Δ. Σερεμέτης είπε ότι κύρια πηγή είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά αναζητούνται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε δωρεές των φαρμακευτικών εταιριών. Τέλος εκφράστηκε ο φόβος για την επιδείνωση της κατάστασης με τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ καθώς, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, δύο εκατομμύρια πρόσφυγες θα μετακινηθούν δυτικά, σημαντικό μέρος των οποίων ίσως εγκατασταθεί στη χώρα μας.

Οι φορείς των δύο ιών ανέρχονται παγκοσμίως σε 450-500 εκατομμύρια, ενώ στις ΗΠΑ μόνο, κάθε χρόνο πεθαίνουν 10 χιλιάδες άνθρωποι από καρκίνο του ήπατος, που συνδέεται άμεσα με την ηπατίτιδα. Το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών αποτελεί βασικό τρόπο μετάδοσης μαζί με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Ο θηλασμός δε θεωρείται πλέον πως μεταφέρει τον ιό, ενώ με την απαγόρευση της αιμοδοσίας επί πληρωμή από το 1979, έχει μειωθεί σημαντικά η μετάδοση από μεταγγίσεις αίματος.

Μετανθρώπινος κόσμος;

Τον όρο «μετανθρώπινος κόσμος» χρησιμοποίησε χτες ένας γιατρός του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΝΑ), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για να περιγράψει τις εξελίξεις μετά την αποκωδικοποίηση του DNA και τις εφαρμογές της γενετικής βιολογίας σε όλα τα επίπεδα: Απ' τη διαβόητη κλωνοποίηση μέχρι τη χρησιμοποίηση για θεραπευτικούς λόγους.

Και τον όρο αυτό ο γιατρός τον κατέθετε απόπληκτος - δηλαδή εμβρόντητος - όπως έλεγε, μπροστά στα τρομακτικά επιτεύγματα της μοριακής ιατρικής, που ανατρέπει την κλασική ιατρική, όπως είναι γνωστή απ' την εποχή του Ιπποκράτη.

***

Η συνέντευξη Τύπου δινόταν με αφορμή το φετινό 7ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο του ΝΝΑ, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Ωστόσο, όμως, η κουβέντα ξεκίνησε ...με μνημόσυνο στην Ντόλι. Την προβατίνα που δημιουργήθηκε με κλωνοποίηση και θανατώθηκε με ευθανασία επειδή έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα και αρθρίτιδα.

Τι ήταν τελικά η Ντόλι; Εξι χρόνων απ' τη στιγμή της κλωνοποίησης ή μια γριά προβατίνα 15 και 20 χρόνων, όσο δηλαδή ήταν και κάτοχος του κλωνοποιημένου κυττάρου; Με την κλωνοποίηση εισάγεται ένας γηρασμένος πληθυσμός ή κάτι άλλο; Ακόμα και η γονιδιακή θεραπεία μήπως μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη νόσο;

Ολα αυτά τα ερωτήματα μέχρι στιγμής δεν έχουν απάντηση.

***

Ουδείς, βέβαια, αμφισβητεί ότι η αποκωδικοποίηση του DNA αποτελεί το μέγιστο επιστημονικό επίτευγμα των ημερών μας. Αλλά τα ερωτήματα που προβάλλουν απ' τη χρήση του επιτεύγματος είναι πελώρια.

Θα οδηγήσουν σε μια ανθρώπινη κοινωνία ή θα έχουμε μια κοινωνία του εργαστηρίου; Και ποιος θα έχει την εξουσία αυτού του εργαστηρίου;

Και όλα αυτά τα ερωτήματα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να υποδηλώνουν την ανάγκη να τεθούν όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα κάτω από ηθικές επιταγές και επιλογές, ώστε ο κόσμος να μείνει μόνιμα ανθρώπινος και ζεστός και όχι να γίνει «γυάλινος», όπως γίνεται σε ένα εργαστήριο.


Γ. Μ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

«Μετά τη διυπουργική συνεδρίαση (σ.σ. που έγινε προχτές) και τις δηλώσεις Σημίτη διαφαίνεται πως δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά στην κυβερνητική πολιτική στο θέμα της αντιμετώπισης του σοβαρού φαινομένου των ναρκωτικών», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, σε χτεσινή ανακοίνωσή του.

«Ουσιαστικά, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περιορίστηκαν στην αποτίμηση της πορείας υλοποίησης της πολιτικής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Μια πολιτική που εντάσσεται στις γενικές στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, με κύριο άξονα την επέκταση των προγραμμάτων υποκατάστασης. Κύριος φορέας υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να αποκλείεται η ανάληψη ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν συνέχεια της πολιτικής διαχείρισης του φαινομένου, ενώ επιχειρείται για πολλοστή φορά η ιατρικοποίηση του φαινομένου και ο χαρακτηρισμός του χρήστη ως "ασθενούς", ώστε να δικαιολογηθεί η εμπλοκή του ΕΣΥ και η επέκταση των προγραμμάτων συντήρησης - "υποκατάστασης"».

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι σταθερά προσανατολισμένη στο μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια στην προωθούμενη και εντέχνως καλλιεργούμενη ναρκοκουλτούρα. Γι' αυτό καταγγέλλουμε την προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία του ίδιου του φαινομένου, τα ίδια δηλαδή αίτια που παράγουν, αναπαράγουν και οξύνουν το πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην παρούσα χρονική φάση που οξύνονται τα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων, οξύνεται και το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών. Παλεύουμε και απαιτούμε τη λήψη μέτρων στο σοβαρότατο ζήτημα της πρόληψης, γιατί πρόληψη για μας δε σημαίνει μόνο ενημέρωση, αλλά εξασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προϋποθέσεων, ώστε ο κάθε νέος άνθρωπος να διαμορφώνει αισιόδοξη και αγωνιστική προσωπικότητα, στοχεύοντας στη μείωση της ζήτησης. Παλεύουμε ώστε κάθε εξαρτημένος νέος να έχει τη δυνατότητα να απεξαρτηθεί μέσα από τα στεγνά προγράμματα, αλλά και να μπορεί μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας του να επανενταχθεί στην κοινωνία».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Αντιτασσόμαστε στην ασκούμενη πολιτική γιατί θέλει τους εξαρτημένους νέους στο περιθώριο μέσα από τα προγράμματα υποκατάστασης, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από τις αιτίες που δημιουργούν το φαινόμενο, ιατρικοποιώντας το. Κάθε κοινωνικό φαινόμενο - ανεργία, ναρκωτικά, αλκοολισμός - αντιμετωπίζεται στο βαθμό που δημιουργούνται οι συνθήκες διεκδίκησης, μέσα από το νεολαιίστικό κίνημα που θα διεκδικεί το δικαίωμά του στη μόρφωση, τη δουλιά, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ