Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Καταπέλτης για τη νομιμοποίηση

Η μεγαλύτερη απειλή φαίνεται να προέρχεται από τα συνθετικά ναρκωτικά

«Σκοτώνουν τα ναρκωτικά;», είναι το ερώτημα της αφίσας. Και η απάντηση: «Ρωτήστε τους επιζήσαντες»
«Σκοτώνουν τα ναρκωτικά;», είναι το ερώτημα της αφίσας. Και η απάντηση: «Ρωτήστε τους επιζήσαντες»
Μια σχετικά ολοκληρωμένη έκθεση, που πιάνει το ζήτημα των ναρκωτικών σε όλες του σχεδόν τις διαστάσεις, με συγκλονιστικά στοιχεία, τόσο για την εξάπλωσή τους, όσο και για το ποιοι, τελικά, κερδίζουν απ' όλη αυτήν την ιστορία, είναι η φετινή έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Διεθνή Ελεγχο των Ναρκωτικών.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε χθες στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, είναι καταπέλτης για τους υποστηρικτές της νομιμοποίησης, για όσους, δηλαδή, επιμένουν στο διαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών. «Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης προωθούν τους στόχους τους μέσα από επιθετικές, καλά χρηματοδοτούμενες εκστρατείες και με το πάθος του ιεραπόστολου. Ομως, τα επιχειρήματά τους δεν αντανακλούν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς δρόμοι στην κατάχρηση των ναρκωτικών. Η αλήθεια είναι ότι η κατάχρηση δημιουργεί προβλήματα για τους χρήστες, για το άμεσο περιβάλλον τους και, τελικά, για ολόκληρη την κοινωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά για το ζήτημα. Ωστόσο, η μεγάλη αδυναμία, όχι μόνον της φετινής, αλλά όλων των εκθέσεων του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά είναι ότι σπανίως θίγονται τα αίτια που δημιουργούν το πρόβλημα, όπως επίσης σπανίως αναφέρονται ουσιαστικές προτάσεις, που να μπορούν να συμβάλουν στην επίλυσή του.

Το πλέον συγκλονιστικό της έκθεσης είναι ότι αποκαλύπτει τους μεγάλους κερδισμένους αυτής της ιστορίας, που δεν είναι άλλοι απ' τους διακινητές (δε μιλάμε για τα λεγόμενα «βαποράκια», αλλά για τα μεγάλα κυκλώματα και για όσους κρύβονται πίσω απ' αυτά). Οι παραγωγοί, όσοι δηλαδή καλλιεργούν ναρκωτικά (κι αυτό συμβαίνει μόνο σε υποανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες), κερδίζουν μόλις το 1,3% απ' το συνολικό κέρδος! Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι στο επίπεδο της παραγωγής για το 2001 η συνολική αξία μόνον του οπίου και της κοκαΐνης ανήλθε στο τρομακτικό ποσόν των 1.100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Απ' αυτά μόλις το 1% έμεινε στις χώρες παραγωγής και τα υπόλοιπα διακινήθηκαν, κυρίως, σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής.

Σημαντική είναι και η διαπίστωση ότι, αν και το κύριο μέρος των κερδών πηγαίνει στις αναπτυγμένες χώρες, οι οικονομικές συνέπειες είναι πολύ σημαντικότερες για τον αναπτυσσόμενο κόσμο (αύξηση του βίαιου εγκλήματος, κατάργηση του κράτους δικαίου, αποσταθεροποίηση του κράτους σε μερικές περιπτώσεις, αποδυνάμωση του πολιτικού συστήματος και διαφθορά). «Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη είναι για τους λίγους, αλλά οι μακροπρόθεσμες απώλειες για τους πολλούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Οσον αφορά στις ουσίες, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται φέτος στην ευρεία εξάπλωση της κάνναβης, καθώς και στις καταστροφικές συνέπειες των χαπιών «έκσταση», που επίσης γνωρίζουν «άνθηση» το τελευταίο διάστημα. Για την κάνναβη ειπώθηκε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ακίνδυνη ουσία, όπως διατείνονται οι υπέρμαχοι της νομιμοποίησής της, αφού δημιουργεί επιπτώσεις, τόσο σε ψυχοβιολογικό, όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. «Οι υπερασπιστές της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και ιδιαίτερα της κάνναβης έχουν φωνή και πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. Η κοινή γνώμη απορρίπτει σταθερά τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Για τα χάπια «έκσταση», αλλά και γενικότερα για τα συνθετικά ναρκωτικά, τονίστηκε πως έχουν σοβαρές έως και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους νεαρούς χρήστες τους.

Η κατάσταση ανά περιοχή

Τέλος, σχετικά με το γεωγραφικό χάρτη των ναρκωτικών, υπογραμμίστηκε ότι εκτεταμένη είναι η παράνομη καλλιέργεια κάνναβης στην Αφρική, ειδικά στο Μαρόκο και οι αφρικανικές αρχές επιβολής του νόμου εκφράζουν το φόβο ότι οι τάσεις που αναπτύσσονται σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική υπέρ της απελευθέρωσης ή ακόμα και της νομιμοποίησης της κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες των αφρικανικών κρατών να αντιμετωπίσουν την παράνομη καλλιέργεια, διακίνηση και κατάχρηση κάνναβης.

Οι κατασχέσεις ηρωίνης και «έκσταση» παρουσίασαν αύξηση στην Κεντρική Αμερική και στην Καραϊβική. Το 2001 στην Κολομβία έγιναν κατασχέσεις σε περισσότερα από 1.500 εργαστήρια παραγωγής. Περισσότερο από το 70% των κατασχέσεων αμφεταμινών παγκοσμίως έγιναν σε χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Περισσότερα από 300.000 χάπια «έκσταση» κατασχέθηκαν σε διεθνή επιχείρηση στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για τις παγκόσμιες επιπτώσεις της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να επανακατατάξει την κάνναβη, με αποτέλεσμα να υπόκειται σε λιγότερο αυστηρούς ελέγχους. Σημαντικά έχει μειωθεί η διαθεσιμότητα της ηρωίνης στην Αυστραλία.

Τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης του ΟΗΕ έκανε η Γ. Φέλιου, υπεύθυνη Βιβλιοθήκης του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ, ενώ σχολίασαν τα συμπεράσματά της οι Μαν. Σκουλάκης, πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής κατά των Ναρκωτικών, Α. Κοκκέβη, πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ και Μ. Φωστέρη, υποδιευθύντρια του ΚΕΘΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ